Американски Булдог – Описание на Породата

Американският булдог е енергичен, уверен и лоялен защитник на своето човешко семейство, както и на лична собственост. Той е нежен, привързан и любящ спътник, макар и безстрашен и готов да нанесе удар, ако някой нарушител пресече пътя му.

Енергично, активно работещо куче, американският булдог излъчва уверен, мощен и атлетичен външен вид, със силни мускули и здрави кости. Той се разбира добре с малки деца, както и с кучета и други домашни любимци, стига да е бил отгледан с тях от самото начало.

Американският булдог не се справя добре, ако бъде оставен сам за продължителни периоди от време. С подходяща социализация, тренировки и редовни упражнения, американският булдог е истински спътник и отличен пазач.

Социализирайте го и няма да намерите по-добър от него

Поради работното си минало, американският булдог е добре запознат с това да бъде на открито, но както повечето кучета, той се чувства най-добре във взаимодейстиве със собственика си. Като такъв той често трябва да се упражнява с много ангажираща дейност, за да удовлетвори  енергията си и да пребори скуката, за да се избегне последващо разрушително поведение. Американският булдог е порода с относително ниска поддръжка, която не изисква нищо друго освен почистване на редовното му лигавене и минимално поддържане за късата си фина козина.

История на Американски Булдог

В зората на XVI век конквистадорите, придружени от своите молосоидни кучета, тъпчеха земята на Америка с единствена цел – колонизация на нови територии за кралство Испания. Военните кучета бяха описани като притежаващи силата на 10 войника и яростта на 100 войника. Войната налага загуби в редиците на завоевателите, убивани с хиляди от ацтеките.

Прочетете още  Старият алаунт – родоначалник на много от днешните породи.

Един век по-късно поданиците на английската корона акустират на северните рифове на Новия континент. Те водят със себе си кучета, които наричат мастифи, което в превод означава „голям“, могъщ като булдог, в миналото наричани бандог. Първото сведение за използване на  термина „бул дог“ е намерено в една кореспонденция от 1631 година между един английски заселник и негов съотечественик.

Последният при едно пътуване до Испания бива уведомен от своя приятел, че може да му осигури един добър мастиф и два хубави булдога, с цел да ги използва в битки срещу бикове, силно разпространено зрелище по това време на Полуострова.

Може да се приеме, че сър Ийтън Престиуич пръв прави разлика между двата типа кучета. Започва да се говори за тип, преди да се спомене „порода“, когато става дума да се обрисува булдога. Това е така, защото кучето е плод на селекция.

Още булдози – Алапаха блу блъд булдог 

По примера на своите латински братовчеди, потомците на старите Pugnaces Britanniae, силни, атлетични и твърди, те бяха разселени, за да вземат участие в колонизацията, планирана от Британия през 1620 година. Подготвени за борба срещу „диваците“ и враждебно настроените, племена кучетата предлагат една ефективна помощ.

Булдогът на кървавите арени

По-късно емигрантите намериха основното си удоволствие в жестоките битки между животни, без да ги е грижа за страданията, понасяни от „актьорите“ в този кървав спектакъл. В края на XVII век градовете на Новата земя се прославят като място, където тези „забавления“ са основно занимание за мнозинството.

Жител на Бруклин пише статия в местен вестник за ужаса на една битка, на която той е бил свидетел:


„Събота, когато се разхождах, забелязах едно оградено място, доста високо, където се бяха събрали много хора. Чувайки, че става дума за битка на кучета с бикове, любопитството ме отведе и мен там като зрител.

Когато влязох вътре бях учуден да видя около 2000 души. Тогава на арената се появи един див бик. Нещастното животно носеше дълбоки рани, ушите му бяха разкъсани и главата му жестоко деформирана.

Две кръвожадни кучета бяха буквално хвърлени върху нещастната жертва и я атакуваха с невероятна жестокост. Те започнаха да гризат парчета месо от бутовете, от гърдите на нещастника, докато всичко се окъпа в кръв…Бях ужасен и възмутен!“


Тези кучета са били основно в услуга на месарите и фермерите, доблестни и сериозни помощници, много старателни и изпълнителни, пазачи на стада и собственост. От помощник в стопанството, кучето е селектирано за битки с хищници.

Кучето, помощник и приятел на човека, е превърнато от същия този човек в машина за убиване, понякога печелещо, но и често губещо. Отива и на панаира. И там една мечка, например, изтърбушва 5 или 6 животни, преди да бъде убита. Спасилите се от гибел при тези кланета се използвали после за ръзвъждане на нови генерации гладиатори.

Селекцията се разделя на два клона

Според комерсиализацията – единият ще живее още дълго – кучето за битки, въпреки че другият ще го превъзхожда с много полезни функции освен лова и охраната.

Фермерите от Юга на САЩ, в селските райони са имали небходимост от един полифункционален булдог, който да може да покровителства техните плантации и добитъка им от хищници и крадци и който е добър ловец на диви свине, да е способен да проследява дивеча в продължение на дълги часове, пресичайки мочурища, догато го изтощи и убие накрая.

Цветът е преобладаващо бял, за да облекчи следенето му в сенчестите места и за да не бъде сбъркан с дивеча, който то преследва. Това е част от описанието на още едно южноамериканско куче – дого аржентино.

Всеки южняк, собственик на земя, притежава собствен развъдник. Използвани са различни имена за породата в зависимост от мястото на отглеждане или от работата, за която е предназначен.: Old english white, Swamp bull dog (работещ в мочурище булдог), Backwood

През XIX век развитието на американския бял булдог запада, като се ограничава само в отделни стопанства. Явяват се двама ентусиасти, които го възраждат под името американски булдог. Този на Джонсън е хипертипа – направен за сила: скелетът е тежък, колосална мускулна маса, масивна глава, къса муцуна, увиснали бърни и обратна захапка.
Това е един истински цербер, когото нищо и най-вече никой не може да уплаши. Предпочитаната му област е пазене и теглене, изпитание за вдитане на тежести (повече от 100 кг), но неговата функция на чист молос му отнема всички спортни активи.

Булдогът на Алън Скот, напротив, притежава качества, свързани най-вече с издържливостта и бързината на Old working bull dog, с тегло не по-голямо от 45 кг., физиката е стройна, тялото по-удължено, гъвкаво и мускулесто. Комплексен атлет, той е много подходящ за аджилити и шутцхунд, и едновременно с това е пръвъзходен ловец.

Темпераментът му е по-уравновесен от този на булдога на Джонсън и се адаптира много добре към живота на фамилията в градски условия. През 1980 г. Кил Саймс стига първи до идеята да обедини двете разновидности с надеждата да произведе едно куче, имащо силата на Джонсън-булдога и атлетичните качества на Скот-булдога. Той постига това съвсем лесно и прави „промоция“ на новия американски булдог под афикса на Suregrip Kennel.

По-късно развъдчиците се обединяват и достигат до една грандиозна популация на американски булдог, превърнала се в мания, която рискува да превърне породата в масова продукция, при хазартни условия на развъждане. Това нанася вреди както на здравето – започва да се шири дисплазия, така и на темперамента – кучетата стават твърде агресивни.

Пионерите на породата обединяват усилия

Но…вече са получили наказание за безотговорността си и след като виждат дегенерацията и обедняването на генетичните качества. Успяват да достигнат запазване и консервация на свойствените качества на АБ като създават за целта Working Amerikan Bull DOG Association (WABA).

Това е национална организация, представляваща булдог-обединенията, която прегрупира същността на качествата на животните. Въведен е тест за истинските способности на животното, поведение и устройство, едно изпитание, което обхваща 4 фази:

 • Тест за смелост и защита на господаря
 • Тест за характер и послушание
 • Изследване за тазобедрена дисплазия
 • Екстериорна оценка

При преглед на условията на развъдника се подписва документ за право на развъждане. Всеки клуб от WABA е задължен да издава родословия и да организира из цялата страна шоу за красота и конкурса за теглене на тежести Weight pulling.


Първата организация на американски булдог, записана в регистрите е Animal Research Foundacion (ARF), която удовлетворява желанието на Джонсън още през 1971 г. за обединяване. Десет години по-късно се създава обединената Amerikan Bull Dоg Associasion (ABA). От 1990 година UKС отваря своя книга за произхода, която има изключително значение за породата.

Европа също има свои клубове, основно в Германия, Англия, Белгия и Холандия, където има сериозен брой животни. Като пример ABAD (немския клуб) има над 400 члена. Съществува тендевция тези клубове да прерастнат в Европейска асоциация, създадена от делегати от всяка страна, с клубове и филиали по градове, според разпространението на породата.

Американският булдог може да бъде вашият перфектен спътник

 • Отлично куче пазач, смело и надеждно
 • Уверен, стабилен и безстрашен
 • Интелигентен и лесен за обучение
 • Енергични, активни и атлетични
 • Добър с децата
 • Има къса, лесна за поддръжка козина

Но не забравяйте за тези функции:

 • Нуждае се от много упражнения
 • Може да бъде развълнуван и шумен, особено като по-младо куче
 • Териториално с по-големи кучета, особено от същия пол
 • Трябва да бъде правилно социализирано като кученце, за да се избегне агресията като възрастен
 • Унат и упорит, ако не спечелите уважението му и не покажете силно лидерство във връзката си с него
 • Газове и лиги са често срещан проблем.

Здраве

Основни притеснения: Невронална цероидна липофусциноза (разстройство на нервната система, което причинява подуване и промени в клетките на ретината) и бъбречни и/или нарушения на щитовидната жлеза

Понякога: Черешово око, има регистирирани и случаи на рак на костите, предложени тестове: за бедрена и лакътна диспазия, продължителност на живота: 10 до 13 години.

Бъдете внимателни при покупка

Напишете в Гугъл – търсачката „Цена на американски булдог“ и ще ви излязат множество резултати, предимно в платформи за онлайн-търговия. Цените варират от 250 до 600 лева. Трудно ще намерите сайт на развъдник за американски булдог, който може да даде някакви гаранции за здравето и темперамента на развъжданите кученца.

Затова, когато пристъпите към покупка на амбулдог, бъдете внимателни и направете консултации. Имайте предвид основните здравословни проблеми и предразположения на породата.

Генетични предразположения за американски булдог

Тазобедрена и лакътна дисплазия: Както бедрените, така и лакетните стави, са изложени на риск от дисплазия, наследствено заболяване, което кара ставите да се развият неправилно и водят до артрит. Сковаността в лактите или бедрата на вашия булдог може да се превърне в проблем с възрастта.

Може да забележите, че той започва да накуцва или да има затруднения при ставане от легнало положение. Можете да лекувате артрита – колкото по-скоро, толкова по-добре, за да сведете до минимум дискомфорта и болката.

Хирургията понякога е добър вариант при тежки и ограничаващи живота случаи. Имайте предвид, че кучетата с наднормено тегло могат да развият артрит години по-рано от тези с нормално тегло, причинявайки излишна болка и страдание!

Нервна болест: Невроналната цероидна липофусциноза, съкратена до NCL, е прогресиращо неврологично заболяване, открито при няколко породи, включително при американски булдог. Клиничните признаци обикновено се проявяват при по-млади кучета, на възраст между около една до три години. В ранните етапи може да се появи слабост и дисбаланс на задните крака. Може да прогресира до слабост, включваща и четирите крака, а някои кучета също губят зрение. Понастоящем няма ефективно лечение за това заболяване, но е наличен генетичен тест. Кучета, носещи мутацията, не трябва да се използват за разплод, тъй като тя лесно се предава на бъдещите поколения.

Проблеми с щитовидната жлеза: Булдозите са склонни към често срещано състояние, наречено хипотиреоидизъм, при което тялото не произвежда достатъчно хормони на щитовидната жлеза. Признаците могат да включват суха кожа и козина, загуба на космена покривка, податливост на други кожни заболявания, наддаване на тегло, страх, агресия или други поведенчески промени. Лечението обикновено е просто: заместващи хормони, дадени под формата на хапче.

Ихтиоза: Сухата, лющеща се, сърбяща кожа е често срещан проблем за много кучета, но по-специално AmBulls са склонни към тежко лющещо се състояние на кожата, наречено ихтиоза. Кръстен на големите сухи люспи, които приличат на рибни люспи, този проблем обикновено възниква много рано в живота, като най-засегнатите кученца се раждат с необичайна кожа. Няколко възможности за палиативно лечение като специални шампоани и рибени масла дават променливи нива на облекчение, но няма окончателно лечение за това наследствено заболяване.

Наличен е генетичен тест за много породи, който може да определи дали той е чист, носител или засегнат. Това е важна информация, ако планирате да използвате приятеля си за разплод, тъй като не се препоръчва да развъждате кучета, които са засегнати или носители; целта е да се предотврати тази инвалидизираща болест в бъдещите поколения.

Аномалия на клепачите: Ентропията е състояние, при което клепачът се завива навътре, което кара миглите да се търкат в роговицата (повърхността на очната ябълка). Това е изключително дразнещо и болезнено състояние, което в крайна сметка може да доведе до слепота. Това може да се случи при всяка порода кучета; обаче вашият булдог е особено изложен на риск от това наследствено разстройство. Хирургичната корекция обикновено е успешна, ако се извърши рано.

Камъни в пикочния мехур или бъбреците: Има няколко различни вида камъни, които могат да се образуват в бъбреците или в пикочния мехур, и американските булдоги са по-склонни да ги развият от другите породи. Периодично изследвайте урината му за издайнически признаци, показващи наличието на камъни в бъбреците и пикочния мехур; те са болезнени! Ако вашият приятел има кръв в урината си, не може да уринира или се напряга да уринира, това е спешна медицинска помощ.

Затлъстяване: Затлъстяването може да бъде значителен здравословен проблем при американски булдог. Това е сериозно заболяване, което може да причини или влоши проблеми със ставите, метаболитни и храносмилателни разстройства, болки в гърба и сърдечни заболявания. Въпреки че е изкушаващо да дадете на приятеля си храна, когато ви гледа с тези тъжни очи, можете да го „обичате до смърт“, като му давате остатъци от храна и лакомства за кучета. Вместо това – прегърнете го, измийте козината или зъбите, играйте с него, идете на разходка. Ще се чувства по-добре, вие също!


За какво да внимавате: Всеки необичаен симптом може да е признак на сериозно заболяване или просто да е незначителен или временен проблем. Важното е да знаете кога да потърсите ветеринарна помощ и колко спешно. Много заболявания карат кучетата да имат характерна комбинация от симптоми, което заедно може да бъде ясен сигнал, че вашият американски булдог се нуждае от помощ.


С развитието на породата Американският булдог се превръща в по-привлекателно, приятелски настроено  куче, за което много семействата в Северна Америка са отворила домовете и сърцата си. Тези кучета се превърнаха в талисмани на много училища и организации, като Джорджтаунския университет и Йейл. Заплашителният им вид и сила ги правят идеалното лице за състезателни спортни отбори.

United Kennel Club  призна американския булдог като отделна порода през 1999 година. Fédération Cynologique Internationale (FCI)- международната федерация по конология все още не е признала породата.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

  Виж Още