Породи, Олд Инглиш булдог

Old Еnglish bulldog

Породата беше сътворена по инициатива на Дейвид Лийвит. Не е призната от Международната федерация по кинология, но това не означава , че не съществува.

За сега най-престижната организация, признала породата е „Old english bulldog Association“ (OEBA). Кучетата трябва да имат документи от ОЕВА, за да бъдат считани за истински породисти.

Old Еnglish  фигурира в книгата „Редки кучешки породи“, където е публикуван и неговия стандарт.

По своята същност Д. Лийвит е развъждач на английски булдог, но разочарован от проблемите, които среща, той намери успокоение през 1971 година в създаването на куче, което наистина прилича на булдога от 18-ти век.

След направено проучване г-н Лийвит е впечатлен от факта, че тези кучета са били много по-едри и високи. Това са били кучетата, използвани в ония времена за битки с бикове и мечки и широко разпространени през вековете назад.

Дейвид Лийвит бил възхитен от физиката на тези храбри кучета, с горда осанка, но тяхната агресивност не била достойна за уважение от него черта.

Той възприема модерното куче пазач като физически респектиращо, за да може да отблъсне нападател без да вдига голяма олелия. Намира сериозни документи, отнасящи се до Old Еnglish bulldog и се захваща да възроди породата, на която дава старото име Old Еnglish bulldog.

Търсенията са дълги, за да може да се сложи точка в стандарта. Женските, произлизащи от първо заплождане се заплождат с мъжките от второ кучило и после отново с чичовците на всяка генерация. Това е, което дава начало на две линии  без родство и позволява бъдещото кръстосване.

Защо му е нужно това на Д. Лийвит?

Дейвид казва: „Аз разработих линии, които всичките имаха в своя корен Old Еnglish. Моите кучета са половин олд инглиш/половин булмастиф, пит бул и американски булдог. През 1995 година имаше 8 или 9 генерации в тези две линии.

Тези резултати са доказателство, че родените кучета вече нямат проблеми с дишането, могат да тичат километри през най-топлото време през лятото, женските вече нямат нужда от цезарово сечение при раждане, мъжките са в състояние да възпроизвеждат както природата го е измислила, а не с изкуствено осеменяване, характерът им е стабилен и продължителността на живота им е около 12 години.”

Всички кучета са били контролирани за дисплазия. Може да се каже, че главната цел на Д. Лийвит е постигната: пресъздал е едно куче от 18-ти век, с характер по-близък до този на настоящия английски булдог, което облекчава отглеждането му в апартамент. Има нужда от малко упражнения, независимо, че физически той има всички характеристики на спортист.

Тази все още рядка порода в Европа заслужава да бъде опозната по-добре, влюбените в булдога ще намерят в това куче качества, които могат да се поставят в категорията на новите прелъстители.

Стандарт

Общ вид

Куче със среден ръст, могъщи плещи, показващи голяма сила. Теглото при мъжките е минимум 27 кг, при височина в холката 43,18 см. а при женската теглото е 22 кг. при височина 40,64 см.

Това е пълно с живот куче, със симетрично и добре пропорционирано тяло. Трябва да бъде преди всичко масивно и атлетично.

Темперамент

Предано, сърдечно куче, смел противник на всеки, който застрашава неговия господар или близките му. Неговата враждебност към непознати не бива да се квалифицира като порок.

Глава: голяма при врата, квадратна. Има дълбока вдлъбнатина между очите. Очите са поставени ниско и са раздалечени. По главата има гънки, челюстта е силна, дъвкателните мускули са във формата на каре, но увиснали.

Кучешките зъби са впечатляващи. Челото е равно, плоско, гладко. Муцуната е къса и широка. Ушите са във форма полу-роза или триъгълни, като трябва да са високо поставени, раздалечени и не плътно прилягащи към главата. На шията кожата е увиснала и образува две големи гънки.

Тяло: гърбът трябва да е къс и широк, плешките са широки и мускулести. Предните крайници леко извити или прави. Гръдният кош е добре закръглен, гърдите са широки и високи. Гърбът е леко извит, много силен.

Слабините силни, прибрани. Бедрата много замускулени. Задните крайници не сочат нито навън нито навътре. Опашката трябва да е права.

Козина: къс косъм, гъст, доста фин

Цвят: Бял, изпъстрени с жълто-кафяви, рижави, сиви или черни капки. Чисто бяла, жълто-червеникава, рижава или черна, едноцветна или с петна.

Розов нос и депигментирана кожа не са желателни белези, но не водят до дисквалификация.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още