С куче на път

Когато тръгваме на път с куче, трябва да приготвим и неговия багаж. Оказва се, че това е „цяла философия“. Винаги може да забравим нещо важно, което е трудно да се набави в даден момент и на дадено място.

Какво има в една кучешка раница

За целта аз си имам кучешка раница, която стои „заредена“ и понякога само добавям или вадя неща за дадения случай. Какво трябва да съдържа тази раница с необходими и полезни неща, които най-често могат да ви потрябват?

 • Купички за храна и вода. Удобно е ако са тип сгъваеми, за да не заемат много място. Шишето за вода също е много важно. Него го слагам заедно с една купичка и в плажната чанта, когато ходим на море, защото на плажа е важно кучето да пие вода от него, а не от солената в морето.
 • Резервен повод и каишка.
 • Гребен и четка за разресване в зависимост от козината на кучето. Тези принадлежности влизат в употреба, когато кучето сменя козина и не искаме да оставим след себе си в стаята страшна картина от косми с надеждата да ни приемат и друг път с домашен любимец на същото място където сме отседнали. Също така вършат много добра работа, когато кучето стане цялото в трънчета от разходките в полето, планината или крайбрежната ивица.
 • Хавлиена кърпа.
 • Някои любими играчки. Моите кучета много обичат топките, за това, тръгнем ли за море, винаги нося поне по 5-6 топки за тенис, писукащи играчки, въже за дърпане и каквото друго се сетя, че обичат.
 • Постелка или кучешко легло, за да има всички удобства.
 • Пликчета за изпражнения.
 • Наградки и лакомства, за които имам малка специална чантичка.

Кучешката аптечка

Аз имам една сгъваема чантичка-аптечка, която често не побира всичко, но най-често в нея има: аналгин, спазмалгон, алергозан/преднизолон, фамотидин, деган, активен въглен, пробиотик за стягане на изпражненията, сулфагванидин, кислородна вода, йодасепт, гранулин, антибиотична пудра или маз, екзематин, цилоксан- капки за очи и уши, превикокс, памук, бинт/марля, спринцовка, клечки за уши, репелент, пинсета за махане кърлежи и др. Хубаво е също преди да тръгнете на път, да сложите и нещо за външно обезпаразитяване на кучето си, което да му осигури по-добра защита в дните на вашето пътуване. Ако кучето ви има някаква алергия или специални нужди и/или болежки, не забравяйте и тях. Аз нося и едно прахче – ISO DOG, което се сипва във водата за по-добра хидратация, което обикновено използвам, когато ходим на състезания с кучета.


Носете паспорта на кучето с вас и също така се информирайте предварително за най-близките ветеринарни клиники в района, където отивате.


На кратките еднодневни или двудневни преходи, които често правим с нашите хъскита винаги носим със себе си и незаменимите колани за кръста, амортисьорни въжета и хамути за кучетата, с които преходите стават по-лесни, по-леки и носят удоволствието от добре свършена „работа“.

Това е в общи линии, но винаги може да добавите още нещо важно към багажа във вашата раница!

П.С. А, и да не забравите храната за кучето.

 

Автор: Юлия Велкова – експерт кинолог,  международен киноложки съдия,  развъдчик на хъскита „JulyVell“.

Снимки: Личен архив на Автора.

Моят Приятел Кучето

Издание за природата, характера, здравето и поведението на съвременното куче и неговите хора.

   Виж Още