Перо де Преса Канарио – всичко за породата

Перо де Преса Канарио, извисявайки се над другите кучета с достолепна осанка, без съмнение всява страхопочитание. Но това не означава, че е добър избор за всеки. Препоръчва се опитен майстор водач, който е запален по тази порода и има задълбочено разбиране за характера и личносттта на Преса Канарио.

 

Тази порода е силно защитна към своето семейство, но непредсказуема към други кучета, непознати хора и дори деца. Не се препоръчва за живот в апартамент в силно убранизирана градска среда. Важно е да знаете, че породата е забранена в някои европейски държави. Ако не сте взели все още решение къде е вашият дом – внимавайте при избора на породата, със сигурност няма да можете да вземете навсякъде кучето си със себе си, както и ще бъде доста трудно да намерите нов дом на отрасналото и живяло с вас Преса Канарио.

Описание на Преса Канарио

Мускулесто, безстрашно и внимателно, това куче е отглеждано за работа. Фермерите на островите имали проблеми с глутници диви кучета, които атакували непрекъснато добитъка им. Перо де Преса Канарио е техният отговор в защита на фермите и поминъка им.

За съжаление, той също така е бил използван в ринговете за битки. В средата на 40-те години на миналия  век кучешките битки са забранени и Перо де Преса Канарио влиза в развъдните програми на официални развъдници с цел запазване на породата.

С внимателно отглеждане, Преса Канарио направи славно завръщане през 70-те години на 20-ти век, отличавайки се като лоялно работещо куче. Канарските кучета са част от семейство Молоси, кучета известни със своите големи размери, мускули и твърд характер.

Преса Канарио е въплъщение на молоса, с масивно тяло и широка, мощна глава, която е една от определящите характеристики. Той може да достигне впечатляваща височина от 66 см и тегло до 59 кг.

По традиция ушите на Перо да Преса Канарио са купирани, така че да не пречат, докато кучето работи със стада говеда. Лапите на Перо да Преса Канарио приличат на котешки и движението му се описва също като котешко. Това също е отличителна черта на породата.

Цветовете на Преса Канарио са от голямо значение за стандарта на породата. Приемат се светлобежово и най-вече тигрово, както и се позволяват бели петна само на гърдите, лапите и муцуната. Пълното черно оцветяване н акосмена покривка се приема от  AKC-FSS, UKC и UPPCC го приемат, но не и FCI.

Черна маска за лице, която не трябва да минава през очите, е задължителна, за да може Перо де Преса Канарио да се счита за чистокръвна.

Тя идва от Испания и нейният страховит поглед е достатъчен, за да разколебае натрапниците. Известна е със своята упоритост и издръжливост, наложително е да бъде водена от опитен собственик. Без силен лидер тя ще доминира.

История на Перо де Преса Канарио

Кучето е пряко свързано с историята на Гран Канария. Жителите на острова развъждали едри кучета за задържане. От кръстоска между тях и англосаксонски молоси, дошли с кораби на острова, се ражда днешният Преса Канарио. Излиза от сянката на миналото едва през 1986 година – развъдчиците се обединяват, стандартът е приет и Преса прави първите си стъпки в испанската кинология.

Канарските острови, принадлежащи на Испания всъщност са били наименовани така заради свирепите кучета, живели там, а не заради малките жълти канарчета. От латинската дума cane дошло наименованието “Остров на Кучетата”. Тези силни, с гладка козина кучета за добитък и ферми, наречени Бардино Майеро вероятно са били подобни на Перо де Пастор Майоркин и на Као де Кастро Лаборейро и са съществували още преди Испанските времена.

Когато английските заселници дошли на архипелага през 19-ти век, те донесли мастифи и старовремски булдози, които били смесени с тези местни кучета. Резултатът бил Канарското куче.

Кучета от тази порода били избрани и отглеждани специално за организирани борби и станали изключително мощна, силна и способна машина за борби. Забранени през 1940 г. боевете на кучета продължили да бъдат организирани от определен контингент в тъмните часове, като междувременно качеството и чистотата на отглежданите кучета от породата се влошили.

До 1960 г., когато Канарското куче било най-западнало, на островите било доведено немското овчарско куче. Овчарката станала модерната порода. В началото на 1970-те години , обаче, интересът към местните породи се възобновил и испанците започнали да търсят екземпляри на Испанското куче. Имали късмет, тъй като чистопордни кучета били запазени от фермери в извънградски и изолирани райони. Десет години по-късно, хора развъждащи кучета, създали добри примери на породата, която може да бъде видяна днес на киноложки изложби.

Историята на Перо де Преса Канарио е внимателно записана, обвита в мистика и страхопочитание към породата. Датира от 15 век, когато за първи път е донесена на Канарските острови от испанските конкуистадори.

Стандарт на Перо де Преса Канарио

Произход:  Испания. Дата на публикуване на действащия стандарт: 26.11.2018.

Функция: Куче пазач, използвано за защита на говеда

Класификация по  FCI – Стандарт N ° 346, Група 2: Пинчер и шнауцер – Молосоидни породи  Секция  2.1 Молосоиден тип . Без работно изпитание.

История: Молосоиден тип куче, произхождащо от Тенерифе и Гран Канария (Канарски острови). Смята се, че е резултат от съчетания между „Майореро“, праиспанско куче, местно по тези острови, и други молосоиди, въведени на Канарските острови. Тези кръстоски създават „етническа“ група кучета тип мастиф, с умерено големи размери, тигрови или светлокафяви с бели петна, със специфична молосоидна морфология, но въпреки това пъргави и мощни, със силен темперамент, твърд,  жив и лоялен характер. През XVI и XVII век броят на тези кучета се е увеличил значително. Многобройни препратки в исторически текстове, особено в „Cedularios del Cabildo“ (общински регистри),  обясняват задълженията на тези кучета  по същество  – пазачи и защитници на говеда.

Общ вид: Средно голям молос с праволинеен профил и черна маска. Здрав и добре пропорциониран.

Важни пропорции: Тялото е по-дълго от колкото високо; тази характеристика е по-забележима при женската. Пропорцията череп-муцуна е 60% към 40%. Ширината на черепа е 3/5 от общата дължина на главата. Разстоянието от лакътя до земята трябва да бъде 50% от височината на холката при мъжете и малко по-малко при женските.

Поведение/Темперамент

Спокоен външен вид; будно и внимателно изражение. Особено подходящ за охрана и традиционно използван във фермите за отглеждане на говеда. Балансиран темперамент и много самоуверен. Нисък и дълбок лай. Покорен и послушен с членове на семейството, много отдаден на господаря си, но  подозрителен към непознати. Уверено отношение, благородно и малко дистанцирано.

Описание на Глава

Масивна, брахицефална и компактна на вид, покрита с дебела кожа. Формата клони към леко удължен куб. Черепно-лицевите линии са успоредни или леко сближаващи се. Черепът е леко изпъкнал гледан фронтално и в профил. Фронталната кост има тенденция да бъде плоска. Ширината е почти идентична с дължината. Изразена скулова дъга, с добре развити мускули на бузите и челюстите, но не е изпъкнала, покрита е с отпусната кожа. Тилната издатина е леко маркирана. Стопът се видим, но не рязък. Браздата между челните дялове е добре дефинирана и е с размер около две/трети от черепа.

Носната гъба е широка, черно пигментирана. В една линия с муцуната. Ноздрите са големи, за да улеснят дишането. Муцуната е по-къса от черепа, обикновено около 40% от общата дължина на главата. Ширината е 2/3 от тази на черепа. Много широка основа, леко стесняваща се към носа. Мостът на носа е плосък и прав, без хребети.

Горната устна е висяща, макар и не прекалено. Погледнато отпред, горната и долната устна се обединяват, за да образуват обърнат V. Вътрешността на устните е в тъмен цвят.

Захапката е ножична или лека клеща, максимум 2 мм. Захапка тип клеща се допуска, но не е желателна поради появяващата се зъбна ерозия. Зъбната дъга е широка при кучешките зъби. Зъбите са широки и солидно поставени. Големи кътници, малки резци, добре развити кучешки зъби.

Очи: леко овална форма, от средни до големи. Разположени добре, но нито потънали, нито изпъкнали. Клепачите са черни и плътно прилепнали, никога не увисват. Цветът варира от тъмно до средно кафяво, в зависимост от цвета на козината. Те никога не трябва да са светли.

Уши: средно големи, добре раздалечени, с къс и фин косъм. Те падат естествено отстрани на главата. Ако са сгънати, те са във формата на роза. Разположени са малко над нивото на очите. В страните, където е разрешено купиране, те трябва да стоят изправени.

Описание на Тялото:

Вратът е по-къс от дължината на главата. Кожата от долната страна е отпусната, образувайки леко увиснала гуша. Здрав, прав, цилиндричен и мускулест. Тялото е дълго, широко и дълбоко. Горната линия е права, без деформации и поддържана от добре развити, но едва забележими мускули. Издига се леко от холката до крупата. Крупата е с 1-2 см по-висока холката. Крупа: Средна дължина, широка и заоблена. Не трябва да е дълга, тъй като това би ограничило движението. При женските обикновено е по-широка. Гърди: С голям капацитет и добре дефинирани гръдни мускули. Погледнати както отпред, така и отстрани, трябва да бъдат добре спуснати поне до лакътя. Гръдният периметър обикновено е равен на височината в холката плюс 45%. Добре извита гръдна клетка.

Долна линия и слабини: Леко прибрана, никога не е увиснала. Хълбоците са само слабо изразени. Опашката е дебела в основата, стесняваща се до върха, достига скакателната става, но не по-надолу. Средно поставена – нито високо, нито ниско. При действие кучето я носи извита нагоре като сабя, но без да се навива, нито да се обръща към гърба. В покой виси права с лека извивка на върха.

Предни крайници: Рамото е добре отпуснато. Горна част заъглена, наклонена. Предмишница: Добре балансирана, права. Силни с кости и добре замускулени. Лакът: Не трябва да е нито твърде близо до ребрата, нито да стърчи навън. Метакарпус (Пастерн): Много твърд и леко наклонен. Предни лапи: котешки, със заоблени пръсти, не твърде близо един до друг. Добре развити и черни възглавнички. Ноктите са тъмни, трябва да се избягват бели нокти, въпреки че те могат да се появят в зависимост от цвета на козината. Описание задна част

Гледани отзад, задните крака са силни и успореден, без отклонение. Бедрото е дълго и добре замускулено. Ангулацията на коляното не е силно изразена, но не трябва да бъде недостатъчна. Метатарзус Винаги добре отпуснат. Задни крака са малко по-дълги от предните.

Походка/Движение: В движение Преса Канарио е пъргав и гъвкав и трябва да „покрива много земя“ с дълга крачка. Опашката се носи ниско, а главата се носи само малко над нивото на гърба. Когато са нащрек, главата и опашката се носят високо.

Кожата е дебела и еластична. По-свободна по и около врата. Когато е нащрек, кожата на главата образува симетрични бръчки, които се оформят  от браздата между предните лобове.

Космена покривка: Къс и груб косъм, прилягащ, без подкосъм (може да се появи на врата и на задната част на бедрата). Много къс и фин по ушите; малко по-дълъг в холката и в задната част на бедрата.

Цветове: Всички нюанси на бриндъл оцветяване, от топли тъмнокафяви до бледосиви или светло-руси. Всички нюанси на светло-бежово до пясъчно. Белите следи са допустими на гърдите, в основата на врата или гърлото, предните крака и пръстите на задните крака, но те трябва да бъдат сведени до минимум. Маската винаги е черна и не трябва да се разпространява над нивото на очите.

Размер и тегло

Височина в холката: Мъжки: 60 – 66 cм. Женски: 56 – 62 cм. За много типични екземпляри толеранс от 2 cm. над или под тези граници се приемат. Тегло: мъжки минимум 50 кг., максимум 65, женски минимум 40 кг., максимум 55 кг.

Недостатъци

Всяко отклонение от горните точки трябва да се счита за недостатък, а сериозността, с която трябва да се разглеждана степента трябва да бъде точно пропорционална на степента и въздействието й върху здравето и благосъстоянието на кучето.

 • Клещовдна захапка

Тежки Недостатъци:

Всяка грешка се счита за тежка, когато засяга изражението и ограничава типа на кучето.

 • Неправилни пропорции на главата. Изключително сближаващи се лицево-черепни линии (прекалено подчертан стоп)
 • Слабини и холка с еднаква височина.
 • Неправилно положение на крайниците.
 • Квадратен профил.
 • Триъгълна глава, тясна (не с форма на куб).
 • Тънка, извита или деформирана опашка. Поставена високо.
 • Седло
 • Светли очи (жълти), много близо едно до друго или наклонени, хлътнали или изпъкнали.
 • Недостатъчна маска.
 • Липсващи зъби (с изключение на P1)

Дисквалификации

 • Агресивни или твърде плахи кучета.
 •  Всяко куче, ясно показващо физически или поведенчески аномалии.
 • Тотално депигментиран нос.
 • Неприемливи бели петна.
 • Овършот
 • Крупа по-ниска от холката. Наклонена горна линия.
 • Сини очи или несъвпадащи с цвета на космената покривка.
 • Купирана опашка.

N.B .: Мъжките животни трябва да имат два очевидно нормални тестиса, напълно спуснати в скротума. За разплод трябва да се използват само функционално и клинично здрави кучета с типична за породата характтеристики

Характер на Преро де Преса Канарио

Темпераментът на всеки мастиф е комбинация внушителност, достойнство и смелост, като едновременно с това той е спокоен, уравновесен, предан и любвеобилен към своите стопани. Освен да пази дома и въобще да изпълнява различни функции по охрана на това, което му е поверено, той е и прекрасен домашен любимец, но се нуждае от твърдо и интелигентно обучение.

Повечето от представителите на това семейство са със силен охранителен и териториален инстинкт.

Трябва да сте подготвени

Перо де Преса Канарио е порода с работни инстинкти. Естествено  доминиращ характер с потенциал за утвърждаване чрез агресивно поведение. В крайна сметка първоначално е бил използван за нападение на диви кучета и защита на добитъка. Поради това обучението на Преса Канарио трябва да включва ранна социализация и обучение  в подчинение. С опитен собственик, той може да се превърне в изключително възпитан домашен любимец, който е интелигентен, лоялен и уверен.

Канарският мастиф ще бъде послушен към членовете на семейството – особено към господаря си. Но внимавайте и не го оставяйте около други кучета, непознати или малки деца. Обучението му в подчинение е много важно – не можете да се чувствате неудобно около него, трябва ясно да му покажете, че  сте уверен и вие определяте правилата.

Сродни породи

Испански Алано: Alano Espanol има много общо с Presa. И двамата имат корени в Испания. Алано се използва за лов на диви свине.

Бурбуел: Много мощно куче със силна захапка – тази масивна порода някога е била използвана в Южна Африка за защита на добитъка от хиени и лъвове. С подобен работен фон и размер, със сигурност може да се каже, че това може да е тясно равенство между Boerboel и Perro de Presa Canario.

 Кангал: Този древен Молос е отгледан, за да издържа на екстремни климатични условия и да пази добитъка от вълци и мечки. Безупречно куче пазач, много близък като характер.

 Кане Корсо: Изключително интелигентен и пълен с мощност, италианският Cane Corso притежава мнго силна захапка. Известен е с огромния си размер и уменията си за лов и охрана. Подобно на Presa, този тип мастиф се нуждае от специално обучение, за да се гарантира, че расте като послушен и спокоен като възрастен. Той крие агресивна жилка, особено спрямо други кучета и непознати хора.

Още за личността на Преса Канарио

Вашето куче е специално! То е вашият най-добър приятел, спътник и източник на безусловна любов. Вашият избор е Канарското куче, защото харесвате и сте очаквали да има определени черти, които отговарят на вашия начин на живот:

 • Отлично куче пазач, смело и надеждно
 • Енергично, активно и атлетично
 • Има къса, лесна за поддръжка козина
 • Дръзко, стабилно и безстрашно
 • Отдадено, лоялно и защитник

Но нито едно куче обаче не е перфектно! Може да сте забелязали и следните характеристики:

 • Агресивен към други животни
 • Нуждае се от ранна социализация, за да приема други домашни любимци и непознати
 • Подозрителни и агресивни към непознати и други кучета, ако не се социализират правилно
 • Заема много място поради огромния си размер
 • Може да бъде властен и свръхзащитен, ако не е добре социализиран рано
 • Заслужава ли си всичко? Разбира се! Той е изпълнен с характер и личност и вие го обичате заради това! Нуждае се от силен водач. С дисциплина и упражнения може да стане чудесен спътник.

Възпитание на Преса Канарио

Няколко факта, които трябва да знаете, преди да решите да купите Перо де Преса Канарио

Това не е типичното нежно семейно куче. Но той е обичан и уважаван за това кое е – надеждно работещо куче и пазач.


Перо де Преса Канарио не е подходящ избор за неопитен собственик на куче, за хора, които не са имали куче или пък са имали само „меки“ породи като ретривъри, шпаньоли или той-породи. В грешните ръце Перо де Преса Канарио (както, впрочем всяко твърдо куче, особено от типа на молосите) е опасно.


Двама Перо де Преса Канарио през 2006 година убиха жена в Сан Франциско, защото собственикът им не ги беше обучил и не можеше да ги контролира. Ако не можете да гарантирате пред самия себе си, че можете да носите  такъв вид отговорност в края на каишката, не взимайте Перо де Преса Канарио

Това куче е голямо, мощно, интелигентно и своенравно. Стандартът на породата казва, че той трябва да бъде спокоен, внимателен и уверен в себе си, послушен в семейството и подозрителен към непознати. Но кучетата не идват готови с тези качества. Перо де Преса Канарио се нуждае от лидер, който може да развива и управлява тези характеристики, като напътства кучето с твърдост и последователност и без да използва сила или жестокост.

Ранната социализация е от ключово  значение, но дори и това не  гарантира куче, което безпроблемно ще приема всички. Ако прецените, че имате капацитет да се справите с този молос, ориентирайте се за покупката му от развъждач, който отглежда малките в дома си, има постоянен контакт с тях,  гарантира, че те са изложени на много различни домашни гледки, ситуации,  звуци, както и на външни хора.

Продължете да общувате с вашия Перо де Преса Канарио през целия му живот, като го водите в групи тип „детска градина“, посещения при приятели и съседи, излети в местни магазини, в парка. Това е единственият начин, по който той може да се научи да бъде приемащ, като разпознава кое е нормално и кое наистина е заплаха. Въпреки това, никаква социализация няма да го направи приятелски настроен към всички. Перо де Преса Канарио е преди всичко куче пазач и той се отнася сериозно към своите отговорности.

Той има високо ниво на активност и се нуждае от работа, която може да бъде себе си – от това да бъдете ваш спътник при ходене на повод до ежедневни тренировъчни дейности. Той няма да бъде доволен да лежи някъде и да не прави нищо през цялото време.

Започнете да тренирате веднага щом донесете кученцето у дома, докато то все още е с управляем размер. Започнете с програмата „Нищо не получаваш, ако не изпълниш нещо“, което означава кученцето да „заработи“  всичко, което получава. То трябва да се научи да изпълнява команда, преди да получи храна, играчки, лакомства или игра с вас. Тази практика често работи добре за тази порода.

След посещението на курсове тип детска градина, трябва да минете основен клас по послушание. Търсете треньор, който разбира мисленето на Перо де Преса Канарио.

Нещо, което трябва да се забрани безапелационно от първите му дни – да гони и убива котки или малките кучета на съседите. Преса Канарио има ловен инстикт и териториален характер, така че се нуждае от здрава ограда с височина поне 2 метра, за да го държи в собствения му имот.

Както всяко куче, подрастващите Преса са упорити в дъвкането, поради размера си могат да нанесат много щети. Не им давайте да управляват къщата! Занимавайте кученцето си с тренировки, игра и социализация. Отегчената Преса е разрушителна Преса, която започва да копае, дъвче и руши.

Има нужда да прекарва много време на закрито и на открито със семейството си. Оковаването на Перо де Преса Канарио на верига в двора и отделянето на малко или никакво внимание е не само жестоко, но може да доведе до високи нива на агресия и разрушително поведение.

Здравето на Преса Канарио

Канарското куче наистина е издръжливо, що се отнася до работа и натоварвания, но здравето му е податливо на някои генетични заболявания, които могат силно да влошат или да съкратят живота му.

Най-известните здравни проблеми на Перо де Преса Канарио, които трябва да знаете.

 • Дисплазия на тазобедрената става: Деформация на тазобедрената става, която нарушава подвижността и може да доведе до накуцване.
 • Разширена кардиомиопатия: Вид сърдечно заболяване, което води до отслабено изпомпване на кръвта и контракции.
 • Тумори на мастните клетки: Те могат да бъдат ракови.
 • Пателарна луксация: Аномалия, която причинява изкълчване на капачката на коляното.
 • Епилепсия: необясними гърчове.
 • Остеохондродисплазии: Нарушения в развитието, които засягат костната система, например нанизъм.

Като знаем за предразположеност към определени здравословните проблеми, специфични за Перо де Преса Канарио, можем да приспособим превантивен здравен план, като се надяваме да предотвратим някои предвидими рискове.

Много заболявания и здравословни състояния са генетични, което означава, че са свързани с породата на вашия домашен любимец. Съществува общ консенсус сред кучешките генетични изследователи и ветеринарните лекари, че условията, които сме описали тук, имат значителен процент на разпространение и/или въздействие при тази порода. Това не означава, че вашето куче ще има тези проблеми; това просто означава, че тя е по-изложена на риск от другите кучета.

Ще опишем най-често срещаните проблеми, наблюдавани при Перо де Преса Канарио, за да ви дадем представа какво може да възникне в нейното бъдеще.

Обща здравна информация за вашия Перо де Преса Канарио

Зъбните заболявания са най-честият хроничен проблем при домашните любимци, засягащ 80% от всички кучета до двегодишна възраст. И за съжаление, вашата Преса има по-голяма вероятност от други кучета да има проблеми със зъбите си. Започва с натрупване на зъбен камък  и прогресира до инфекция на венците и корените на зъбите. Ако не предотвратите или не лекувате зъбни заболявания, вашият приятел ще загуби зъбите си и ще има опасност да увреди бъбреците, черния дроб, сърцето и ставите. Всъщност животът на вашия приятел може да бъде съкратен с една до три години!

Инфекции

Перо де Преса Канарио са податливи на бактериални и вирусни инфекции – същите, които всички кучета могат да получат – като парво, бяс и гана. Много от тези инфекции могат да бъдат предотвратени чрез редовна ваксинация

Затлъстяването  може да бъде значителен здравословен проблем при Преса Канарио. Това е сериозно заболяване, което може да причини или влоши проблеми със ставите, метаболитни и храносмилателни разстройства, болки в гърба и сърдечни заболявания. Въпреки че е изкушаващо да дадете на приятеля си храна, когато ви гледа с такива любящи очи, не го правете. Бъдете точни в порциите, които се полагат.

Паразити

Всички видове паразити могат да нахлуят в тялото на вашето Канарско куче – всичко, от бълхи и кърлежи до ушни акари. Анкилостомите, кръгли червеи, дирофиларии и тении могат да попаднат в тялото му редица начини: пиене на нечиста вода, ходене по замърсена почва или ухапване от заразен комар. Някои от тези паразити могат да се предадат на вас. За вашия кучешки приятел тези паразити могат да причинят болка, дискомфорт и дори смърт, така че – пазете и обезпаразитявайте редовно.

Генетични предразположения

При повечето породи с по-дълга породна история съществуват много генетични изследвания и клинични епидемиологични данни, които са били събрани и анализирани през годините, и това голямо количество данни означава, че можем уверено да предскажем по-висок от средния риск за някои заболявания за тези породи.

Когато породата кучета е по-рядка или не е проучена поради географска или друга изолация, нямаме запас от документирана история, на който да се позовем, когато правим препоръки за превантивно здравеопазване. Можем, обаче, да направим някои предположения въз основа на рисковете от заболявания за породите кучета, които споделят конформационни или генетични връзки с вашия Перо де Преса.

Разширена кардиомиопатия

Перо де Преса Канарио са особено предразположени към животозастрашаващо сърдечно заболяване, известно като дилатативна кардиомиопатия или DCM, при което сърцето става толкова голямо, с тънки  и слаби стени, че вече не може ефективно да изпомпва кръв към тялото. С напредването на този проблем кучето се уморява много лесно, изпитва слабост, може да припадне или да рухне, да диша трудно или да кашля. Добре е да се прави годишен ЕКГ тест и/или ехокардиограма, започвайки от една година. Ако бъде открит подобен проблем, може да се лекува с медикаменти и хранителни добавки.

Проблеми с костите и ставите

Всяко състояние диагностицирано навреме, може да бъде лекувано, за да се предотврати ненужна болка и страдание. Вероятно сте чували за дисплазия на тазобедрената става, наследствено заболяване, което причинява неправилно формиране на тазобедрените стави и води до артрит: това е често срещано явление при много от едрите породи, включително и при Преса Канарио.

Може да забележите, накуцване в задните крайници или затруднения при ставане от легнало положение. Можем да лекуваме артрита – колкото по-скоро, толкова по-добре – за да избегнем дискомфорт и болка. Необходимо е да се направят рентгенови снимки, за да се идентифицира възможно най-рано болестта. Понякога се обмисля хирургическа намеса при тежки и ограничаващи живота случаи на дисплазия на тазобедрената става. Имайте предвид, че кучетата с наднормено тегло могат да развият артрит години по-рано от тези с нормално тегло, причинявайки излишна болка и страдание.

Лакетна дисплазия

Когато кученцата израстват твърде бързо, хрущялът в ставите им може да не се прикрепи правилно към костта. Този проблем е известен като остеохондрит дисекан или OCD. Ако това се случи, може да се наложи оперативна намеса

Най-добре е да се придържате към препоръчаната скорост на растеж от не повече от 1,8 кг на седмица. Не го прехранвайте и не добавяйте допълнително калций. Ако харните с търговска марка, избете харна за подрастващи от едри породи, а не диета за възрастни или обикновена кученца. Претегляйте кученцето си на всеки три до четири седмици.

Нарушен краниален кръстосан лигамент

Този лигамент е една от четирите жилави ивици тъкан, които държат всяко коляно заедно. Разкъсаният кръстен лигамент е често срещано нараняване при активни кучета. Обикновено се прави хирургична корекция, за да се стабилизира коляното и да се предотврати осакатяващ артрит. За постигане на най-добър резултат са необходими физикална терапия и управление на мултимодална болка. Поддържането му с правилното тегло, храненето с висококачествена диета и избягването на прекалено много извиване на коленете (като игра на фризби) са ключови за избягването на това болезнено нараняване.

Хипофизарен нанизъм

Обикновено, докато кученцето расте, първо изгражда формата на костите си в хрущялна тъкан, след което го запълва с костна. Понякога този процес се обърква и в ранното развитие има необичаен растеж на хрущялите и костите. Някои породи джуджета, като Дакел или Басет хаунд, са селективно отглеждани, за да имат това състояние. Когато се появи при Преса, обаче, това се счита за ненормално. Няма лечение за състоянието, което не е болезнено, това просто означава, че кучето ще има по-къси крака от нормалното. Характеристиката се предава по наследство, така че отговорните развъждачи  не използват засегнатите индивиди за разплод.

Краста

Demodex е микроскопичен акар, който живее в космените фоликули на кучета. Всички кучета ги имат. Обикновено имунната система на кучето държи акарите под контрол, но някои породи развиват изобилие от тези акари. В леки случаи собствениците на домашни любимци могат да забележат няколко сухи, раздразнени, обезкосмени лезии. Те често се появяват по лицето или краката и може да има сърбеж или не. Възможни са вторични кожни инфекции. Навременната ветеринарна помощ е важна, за да не излизе от контрол. Много домашни любимци изглежда надрастват проблема, докато други се нуждаят от третиране през целия живот.

Глухота

Наследствена глухота е забелязана в някои кръвни линии на Канарското куче. Но ако сте сигурни , че няма глухота, а той все още ви пренебрегва, може да се наложи по-задълбочена обработка на слуха, включително анализ на мозъчните вълни, ако е посочено. Проблемът може да бъде причинен и от тежка ушна инфекция.

Епилепсия

Има три вида припадъци при кучета: реактивен, вторичен и първичен. Реактивните припадъци са причинени от реакцията на мозъка към метаболитен проблем като ниска кръвна захар, органна недостатъчност или токсин. Вторичните припадъци са резултат от мозъчен тумор, инсулт или травма. Ако не може да бъде открита друга причина, болестта се нарича първична или идиопатична епилепсия. Този проблем често е наследствено състояние, като Преса Канарио често е засегнат.

Ако вашият приятел е склонен към припадъци, те обикновено започват между шест месеца и три години. Първоначалната диагностична обработка може да помогне за намирането на причината. Обикновено лекарствата за цял живот са необходими, за да се поддържат припадъците под контрол, като се правят периодични изследвания на кръвта за проследяване на страничните ефекти и ефективността.


Ако вашето куче има припадък: Внимателно го предпазвайте от нараняване, но не се опитвайте да контролирате устата или езика му. Това няма да му помогне и той може да ви ухапе случайно! Обърнете внимание на продължителността на пристъпа.


Крипторхизъм

Това състояние касае мъжки кучета, при които единият или двата тестиса не слизат в скротума. Тестисът остава в корема, което може да причини проблеми по-късно в живота, включително висок риск от рак. Някои собственици предпочитат оперативно сваляне в скротума, но това състояние се предава по наслдство и кучета с този проблем трябва да се изключат от разплод. По-добирят вариант е отстраняване на двата тестиса.

Рак

Туморите, както доброкачествени, така и ракови, могат да изглеждат като всичко. Малък червен оток на повърхността на кожата може да се окаже рак, известен като тумор на мастните клетки. Не забравяйте да проверите всички бучки и неравности.

Ракът е водеща причина за смърт сред кучетата в техните златни години. Вашият Перо де Преса Канарио е малко по-склонен към някои видове рак, започвайки от по-млада възраст. Много видове рак се лекуват чрез хирургично отстраняване, а някои видове се лекуват с химиотерапия. Ранното откриване е от решаващо значение!

Кожни инфекции

Вашият Преса канарио е склонен към една форма на кожна инфекция, наречена пиодермия на устните, която се появява, тъй като гънките на кожата по долната челюст обикновено са влажни. Бактериите и гъбички могат лесно да се закрепят и да причинят зачервяване, миризлив участък. При необходимост се препоръчва лечение с антибиотици. Когато симптомите са тежки, излишните кожни гънки могат да бъдат отстранени хирургично.

Проблеми с щитовидната жлеза

Има предразположеност към често срещано състояние, наречено хипотиреоидизъм, при което тялото не произвежда достатъчно хормони на щитовидната жлеза. Признаците могат да включват суха кожа и козина, загуба на космена покривка, податливост на други кожни заболявания, наддаване на тегло, страх, агресия или други поведенчески промени. Лечението обикновено е просто: заместващи хормони, дадени под формата на хапче.

Хранене на Перо де Преса Канарио

Диетата на Преса Канарио се нуждае от баланс, за да не се допускат болести и затлъстяване. Разделете храната на 2 до 3 хранения.

Кой е най-добрият вид храна за хранене на вашия Голям Преса?

Напоследък темата за храненето на кучета е обект на много дебати. Големи компании за кучешка храна са подложени на голям обществен контрол поради многобройни сведения за неефективонст и заболявания.

Засегнатите собственици на кучета осъзнават опасностите от търговските марки и търсят други здравословни алтернативи.

Кой метод наистина е най-добрият метод?

 • Търговски сухи храни
 • Домашно приготвена храна
 • Сурова диета „Barf“

Всеки отговорен собственик на куче би искал да храни с възможно най-добрата и правилна за индивидуалното куче храна, за да го поддържа щастливо, здраво и жизнено. Ние бихме заложили на домашна и 2 пъти седмично на качестевна търговска гранула.

Домашно приготвена храна

Много хора изибрат изцяло естествена домашно приготвена диета. Логично, това е най-хранителният и здравословен начин за хранене на вашия домашен любимец. Пресните зеленчуци, протеини, плодове и въглехидрати съдържат много повече биологично достъпни витамини и минерали, отколкото изключително преработените гранули.

По-важното е, че те не съдържат: Консерванти, химикали, нискокачествен „преработен “ протеин, зърнени „остатъчни“ съставки, токсини, добавени нискокачествени витамини/минерали.

Добавянето на тъмни листни зеленчуци към гранулите на вашето куче може да намали процента на рака с до 90%, според скорошни научни изследвания, направени в Шотландия.

Добавянето на оранжеви зеленчуци като моркови към диетата на вашето куче може да намали процента на рака със 70%. Но добавянето на зелени зеленчуци към гранулите и приучаването му към този вкус не е проста задача.

Бърз и лесен съвет за изпълнение:

 • Препоръчвам листните зеленчуци да бъдат леко задушени и морковите да са достатъчно меки, за да дъвчат лесно. Добавянето на малко бульон може да помогне.

Сурова храна (диета Barf)

Диетата със сурова храна включва хранене на кучето със сурово месо с костите и органите. Суровата диета също обикновено се състои от зеленчуци, яйца, плодове и витаминни добавки. Този метод на хранене на кучета е най-обсъжданият и се състои от страстни поддръжници, както и от силна критика от опонентите.

Съвсем логична, но не напълно обоснована теория

Теорията с тази диета е, че тя е биологично подходяща за видовете, защото кучетата са потомци на вълци. Кучетата обаче са били опитомени преди хиляди години. Диетичните им нужди също се променят и адаптират. Привържениците твърдят също, че дъвченето на кости е полезно за почистване на зъбите. Зависи от костите, обаче. В никакъв случай не давайте птичи кухи кости.

Ние по-скоро вярваме, че леко правилно сготвените храни, които са разнообразни и пълни с хранителни вещества, са по-добри.  Загубата на хранителни вещества при правилно готвене е незначителна и спорна.

Грижи

Вградете рутинни грижи в графика си, за да помогнете на вашето канарско куче да живее по-дълго, да остане по-здраво и да бъде по-щастливо през целия си живот. Наблюдавайте домашния си любимец, както бихте прохождали към малко дете. Дръжте вратите затворени и блокирайте стаите, ако е необходимо. Това ще го предпази от проблеми и далеч от предмети, които не бива да поставя в устата си.

 • изчетквайте козината поне веднъж седмично.
 • почиствайте ушите ежеседмично
 • поддържайте диетата на кучето си последователна и не давайте храна в промеждутъците
 • хранете се с висококачествена диета, подходяща за възрастта.
 • упражнявайте кучето си редовно, но в началото не прекалявайте.

Какво да наблюдавате

Всеки необичаен симптом може да е признак на сериозно заболяване или просто да е незначителен или временен проблем. Важното е да можете да разберете кога да потърсите ветеринарна помощ и колко спешно. Много заболявания карат кучетата да имат характерна комбинация от симптоми, което заедно може да бъде ясен сигнал, че вашият Перо де Преса канарио се нуждае от помощ.

Канарският мастиф е свикнал да работи на открито и да върши тежки физически дейности. Следователно всеки ден трябва да има сериозни натоварвания – дълга разходка или джогинг, теглене на гуми и други по-тежки тренировки.

Те обичат да имат работа! Известно е, че тази порода е много добра в състезанията, които тестват ловкост, подчинение и сила. Поддържайте вашето куче физически и психически стимулирано. С размера на канарския мастиф и количеството активност, от които се нуждае, не препоръчваме тази порода за живот в апартамент. Има нужда от пространство, за да тича и да изпъва дългите си крайници. Къща с ограден двор е най-добрата среда за Преса.

Колко струва?

Цената на малко бебе Перо де Преса Канарио е около 2000 долара. В България цената варира от 1000 до 2000 хиляди лева за кученца с FCI родословие.

Необходим е специален и силно отговорен собственик на куче, за да посвети време и енергия на кученцемалкото. Да, Перо де Преса е внушително, красиво куче, което събира погледите, но ако това е единствената причина, поради която го искате, отделете малко време, за да направите проучване, преди да вземете решение.

Ако сте запалени по тази порода, тогава търсенето на реномирани животновъди на Перо де Преса канарио ще гарантира, че ще получите кученце с възможно най-добрите генетични черти.

Важно е да се придържате към стандартните разпоредби за развъждане, защото кученце, което идва от фермите за кученца, където генетичният състав е изкривен, а кръвните линии на Перо де Преса канарио са неизвестни, води до по-висок риск от заболяване и непредсказуем темперамент.

Следвайте тези съвети, когато търсите развъждачи на Канарския мастиф.

 • Посетете помещенията, където се извършва размножаване. Развъдчикът трябва да бъде отворен за това!
 • Идете подготвени с въпроси относно начина на отглеждане на кученцата и опита на селекционера.
 • Помолете да видите родителите, това е много важно! Разглеждането на здравните карти на родословното дърво на кученце може да даде жизненоважна представа за бъдещото здраве и поведение.
 • Изисквайте ваксинации, обезпаразитяване и чип.
 • Потърсете препоръки на клиентите – това са прозрачни показатели, които показват дали даден развъдник е легитимен или не.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

  Виж Още