Кучето повръща – причини и лечение

Повръщането е симптом, не е заболяване. Предупредителният сигнал е когато кучето започне усилено да облизва устата си и има видими контракции на стомашните мускули, придружени с гадене.

Превенция на повръщането

Ако кучето повръща от време на време, това е нормално и вероятно не е необходимо никакво лечение. Някои кучета просто имат по-чувствителна храносмилателна система и повръщат 1-2 пъти месечно, но ако въпреки това се чувстват съвсем добре, това не би трябвало да ви тревожи по никакъв начин.

Ето някои мерки, които могат да бъдат взети като превенция против повръщането, в зависимост от случая.

 • Ако вашето куче често повръща сутрин рано или преди хранене и повърнатата субстанция е бледо-жълта или кафеникава – това трябва да е сигнал за вас, че кучето ви има разстроен стомах.
 • Ако храните кучето веднъж дневно и то поглъща храната твърде бързо, много е вероятно веднага след ядено то да повърне.

В двата посочени случая трябва да разпределите дневната му порция поне на две хранения.

По време на хранене трябва да осигурите спокойствие на вашето куче. Много кучета се чувстват застрашени и стресирани, ако трябва да се хранят в присъствието на други животни, с които иначе у дома са в чудесни приятелски отношения.

Ако обаче повръщането е хронично – това е сигнал, за някакво заболяване и вие трябва да посетите вашия ветеринар. Дали има нужда от лечение или не зависи от конкретния случай.

Ако повръща много често, трябва да спрете храната за 24 часа, но винаги да има на разположение прясна вода и после да захраните на малки порции през няколко часа, като тогава е добре да давате сварен ориз или пилешко и това в продължение на няколко дни. Месото трябва да е нарязано на малки късчета.

Диагнозата

Макар третирането на симптома да води до подобряване на общото състояние на кучето, то не помага за правилното поставяне на диагноза. Даването на лекарства на „сляпо” просто за да спре повръщането може да бъде вредно – например да се дава metoclopromide на куче с гастрит с глисти. Несъмнено, в случаите на силно повръщане се изисква незабавно лечение поради опасност от тотално дехидратиране на кучето, електролитен дисбаланс и дихателна пневмония.

Ако повръщаната субстанция е пенеста, ако има кръв, ако мирише гадно, ако коремът на животното е подут, ако кучето е нервно и не си намира място, ако се задъхва или изглежда, че изпитва някаква болка, ако има треска, ако е обезводнено и изпитва слабост – това означава, че веднага трябва да го заведете във ветеринарния кабинет.

Вие можете да разпознаете дали кучето ви е дехидратирано по следния начин – дръпнете част от кожата от някоя част на гърба и после я пуснете – ако кожата не се върне веднага към нормалната си позиция това означава, че кучето ви е дехидратирано. Ако вашето куче повръща умерено или много, но иначе си е здраво, не го хранете в рамките на едно денонощие. Но това е малко опасно за малки кученца, за дребни породи също, защото може да доведе до спадане на кръвната захар до критични нива.

Във всички случаи при повръщане не хранете поне 6 часа, а предлаганата храна да е течна и вкусна.

Кучето повръща бяла пяна

Има няколко потенциални причини, поради които вашето куче повръща бяла пяна. В много случаи вероятно е опитало или изяло нещо, което е довело до стомашно разстройство. Вашето куче може да е яло трева, да е облизвало нещо с лош вкус или да е сдъвкало нещо дразнещо. Повръщането от всякакъв вид обаче може да означава по-сериозно заболяване, особено ако повръщането се случва често. Ако кучето ви повръща от време на време, няма място за притеснение, но ако това се случва твърде често не се колебайте да посетите ветеринарния кабинет. Много често, след като кучето яде трева, повръща именно такава бяла пяна. Но има и други възможни причини за това.

 • Лошо храносмилане (често се дължи на несъобразена диета)
 • Киселинен рефлукс
 • Панкреатит
 • Други стомашно-чревни възпаления
 • Стомашно-чревна обструкция
 • Излагане на токсини
 • Заразна болест
 • Бяс (рядко)
 • Подуване (това при спешност; отидете при най-близкия отворен ветеринар, ако кучето ви има раздут корем)

Трева и растителни материали могат да бъдат трудни за храносмилане, което кара стомашните сокове да се размърдат и да изглеждат бели и пенести, докато кучето трябва да повърне. Същото може да се случи, ако кучето ви яде други неща, които не бива. Токсините могат да предизвикат дразнене на стомашно-чревния тракт , предивзикват повръщане, а някои са с фатален изход.

При болест наречена „кашлица на развъдниците“, както и при други проблеми с горните дихателни пътища може да се стигне до силна кашлица и кучетата да изкашлят пенеста бяла течност. Може да изглежда, че то повръща, но всъщност това е изхвърляне на слуз и течности от дихателната система. Или кучето може да е погълнало слуз и течност от дихателния проблем и да го повръща.

Какво да правите, ако кучето повръща бяла пяна?

Ако вашето куче повърне бяла пяна само веднъж, няма нужда от незабавно безпокойство. Наблюдавайте кучето си за слабост, летаргия, загуба на апетит, диария и други признаци на заболяване. Ако кучето ви изглежда по друг начин нормално, продължете да наблюдавате за още повръщане. Ако повръщането продължи, задръжте следващото хранене и продължете да наблюдавате кучето си. Предложете следващото планирано хранене след пропускане на едно и продължете да наблюдавате кучето си. Ако повръщането продължава, трябва да се свържете с вашия ветеринар.

Свържете се с вашия ветеринарен лекар, ако вашето куче повръща повече от два пъти за период от 24 часа или ако повтарящото се повръщане продължава няколко дни. Също така, свържете се с вашия ветеринарен лекар, ако други признаци на заболяване придружават епизод на повръщане.

Кучето повръща кръв

Хематемезата или повръщането на кръв при кучета може да бъде резултат от редица причини. Възможно е да има смущения в лигавицата на хранопровода или дразнене на стомаха или червата, което може да доведе до възпаление, кървене и в крайна сметка до експулсиране на кръв чрез повръщане. Алтернативно, кръвта може да произхожда от възпаление или нараняване в устата или белите дробове (дихателна система), след което тя се поглъща и след това се изхвърля (повръща).

Хематемезата е сравнително често срещана при кучета и може да повлияе на широк спектър от системи в зависимост от източника. Стомашно-чревната система може да бъде засегната поради травма, язва, рак, възпаление или присъствие на чужд предмет. Всичко това може да доведе до повръщане на куче от кръв.

Симптоми и видове

Повръщането на кръв при кучета е симптом на различни проблеми и заболявания. Кръвта при повръщане може да изглежда като прясна кръв, образувани съсиреци или усвоена кръв, наподобяваща утайка от кафе. Свързаните симптоми включват липса на апетит (анорексия), коремна болка и черни, катраноподобни изпражнения.

Загубата на кръв чрез повръщане може да доведе до нисък брой на червените кръвни клетки (анемия), като в този случай допълнителни симптоми могат да включват сърдечен шум, слабост до точката на колапс и учестен пулс.

Причини

Широко разнообразие от причини може да е отговорно за хематемезата. Стомашно-чревните заболявания, като възпалени черва или язви, могат да бъдат причини за хематемеза. Различни метаболитни, неврологични, респираторни и вирусни инфекции могат да бъдат отговорни за инциденти на хематемеза. Поглъщането на токсини, включително домакински почистващи препарати са честа причина за хематемеза при кучета.

Коагулопатията или липсата на правилно съсирване на кръвта може да е резултат от чернодробна недостатъчност или намален брой на тромбоцитите в кръвта (тромбоцитопения) поради излагане на токсини или лекарства.

Хематемезата може също така да е в следствие травматичен инцидент, като например удар с кола; тежки изгаряния; топлинен удар; тежка операция; излагане на отрови от тежки метали, като желязо или олово;  ухапвания от змии. Излагането на токсични растения и пестициди също може да причини повръщане на кръв при кучета. Поглъщането на отрова от плъхове е причина за неправилно съсирване на кръвта.

Критично болните животни са изложени на по-висок риск от хематемеза.

Други фактори, които могат да увеличат риска от хематемеза, са някои лекарства, като стероидни или нестероидни противовъзпалителни средства; шок; или заболявания, които причиняват тромбоцитопения – намален брой на тромбоцитите в кръвта.

Диагноза

Тестовете за диагностика включват кръвни тестове и анализ на урината и фекалиите. Образни тестове като ултразвук и рентгенови лъчи също могат да се използват за точно определяне на вътрешните смущения. Диагнозата за хематемеза може да варира от произволен брой гореспоменати причини, от контакт с токсични вещества до рак.

Лечение

Лечението варира значително в зависимост от причината за хематемезата. Всяка основна причина трябва да бъде лекувана при диагностициране. След като причината бъде идентифицирана и отстранена, ако повръщането вече не е прекомерно, възстановяването може да продължи у дома.

При тежко вътрешно кървене, перфорация на язва или прекомерно повръщане стационарните грижи може да изискват спешно лечение за кръвоизлив или шок, или може да има нужда от кръвопреливане или IV лечение за заместване на течности, загубени от прекомерно повръщане.

Вашият ветеринарен лекар ще изпрати у дома няколко вида лекарства за домашни любимци, които се предписват през устата, за да продължите у дома. Те могат да включват кучешки лекарства за намаляване на гаденето, заздравяване на стомашни язви, намаляване на стомашната киселина и подобряване на апетита.

Обгрижване

Препоръчва се деликатна диета от добре смилаеми храни след инциденти на хематемеза. Храната за кучета трябва да е с ниско съдържание на диетични мазнини и ниско съдържание на фибри, така че храносмилателната система да не се стресира. Вашият ветеринарен лекар ще препоръча кое е най-доброто за вашия конкретен домашен любимец, но вареното пиле и бял ориз е често срещан вариант за домашно приготвяне, докато кучето ви се лекува.

Допълнителните грижи зависят от причината и последващото лечение за хематемеза.

Кучето повръща жлъчна течност

Кучето ви изхвърля жълта жлъчка? Въпреки че някои кучета ще повръщат от време на време, повтарящото се повръщане изисква известно внимание. Кучешкото повръщане често се появява ясно, кафяво, бяло или жълто. Може да изглежда или да не изглежда пенесто. Има много възможни причини за повръщане на жълта жлъчка.

Защо кучето повръща жълтата жлъчка?

Повръщането с жълт цвят обикновено се състои от стомашни киселини и жлъчка. Стомашните киселини се произвеждат в стомашната лигавица, за да подпомогнат храносмилането. Жлъчката е течност, която се произвежда в черния дроб и се съхранява в жлъчния мехур. Жлъчката навлиза в дванадесетопръстника (намира се точно покрай стомаха), за да подпомогне допълнително храносмилането.

Когато кучетата повръщат жълта течност, може просто стомахът да е празен. Стомашните киселини дразнят лигавицата на стомаха, което води до повръщане на кучето. Това обяснява защо някои кучета ще повърнат, когато са особено гладни. Има обаче и други проблеми, които могат да накарат кучетата да повърнат жълта субстанция. Имайте предвид, че жълтата течност може да не е само стомашна киселина и жлъчка; може кучето да е яло нещо жълто на цвят и не може да го усвои.

Има много причини, поради които вашето куче повръща жълта жлъчка. В много случаи повръщането отшумява само по себе си и не е голяма причина за безпокойство. Повръщането от всякакъв вид обаче може да означава по-сериозно заболяване, особено ако повръщането се случва често.

 • Лошо храносмилане (често се дължи на несъобразеност с диетата)
 • Стомашно-чревна обструкция
 • Излагане на токсини
 • Панкреатит или друго храносмилателно възпаление
 • Заразна болест
 • Синдром на жлъчно повръщане
 • Чернодробни заболявания и / или проблеми с жлъчния мехур

Какво да правите, ако кучето повръща жълта жлъчка?

Ако вашето куче повърне жълта жлъчка само веднъж, няма нужда от аларма. Наблюдавайте кучето си за летаргия, диария, загуба на апетит, слабост и други признаци на заболяване. Ако кучето ви изглежда по друг начин нормално, следете за повече повръщане. Ако повръщането продължава, пропуснете следващото хранене на кучето си и продължете да наблюдавате. Предложете следващото планирано хранене след пропускане на едно и продължете да следите за повръщане и други признаци на заболяване. Ако повръщането продължава, трябва да се свържете с вашия ветеринарен лекар за съвет.

Свържете се с вашия ветеринарен лекар, ако вашето куче повръща повече от два пъти в рамките на 24-часов период или ако ежедневното повръщане продължава няколко дни. Освен това се свържете с вашия ветеринарен лекар, ако се появят други признаци на заболяване.

Лечението

Лечението е зависимо от причините. Те също са много различни. В повечето случаи това се причинява от: прехранване, много бързо поглъщане на храната, ядене на нещо трудно смилаемо или токсично, при безпокойство, при боледуване. В други случаи на хронично повръщане това се дължи на: алергия към някои храни, реакция при приемане на определени лекарствени препарати, стомашни проблеми като гастрит, язва на стомаха, инфекциозни заболявания, наличие на чревни паразити, възпалени черва, заболяване на черния дроб, рак. Извън проблемите, свързани с храносмилателната система, здравни проблеми свързани с други органи също могат да предизвикат повръщане – например панкреатит, хепатит, хормонален дисбаланс, възпаление на коремната кухина.

Диагнозата

Първата стъпка, която вашият ветеринарен лекар ще предприеме, е да прегледа внимателно кучето ви. Не забравяйте да предоставите подробности за скорошната и дългосрочната медицинска история на вашето куче. Включете информация за всичко, което подозирате, че кучето ви е погълнало, като растения, химикали или опасни храни.

Вашият ветеринарен лекар може да препоръча допълнителни диагностични тестове, за да търси причина за повръщането. Това може да включва изследване на кръв и урина, рентгенография (рентгенови лъчи) и ултразвук.

Лечението обикновено започва с прилагане на лекарства против гадене и стомашни протектори. Първоначалните дози обикновено се дават чрез инжектиране, за да се избегне по-нататъшно повръщане. Кучетата с дехидратация, панкреатит или други здравословни проблеми може да се нуждаят от хоспитализация за интравенозни течности и често дозиране на лекарства.

Ако повръщането е причинено от излагане на токсини, вашият ветеринарен лекар ще следва установените медицински протоколи за лечение. Това може да включва и хоспитализация. Ако вашият ветеринарен лекар подозира храносмилателна обструкция, може да се наложи ендоскопия или операция. За следоперативни грижи ще е необходим престой в болница.

Ако вашият ветеринарен лекар подозира подуване, това е извънредна ситуация и трябва да се предприемат действия незабавно. Това ще изисква декомпресия на стомашните газове чрез стомашна промивка (изпомпване на стомаха) и след това операция.

Как да предотвратим повръщането

Най-добрият начин да предотвратите повръщането е да държите кучето далеч от неща, които не бива да яде, ближе или дъвче. Има обаче моменти, в които може да не успеете да предотвратите повръщане при кучето си. Болести могат да възникнат без известна причина. За щастие има няколко неща, които можете да направите, за да сведете до минимум рисковете.

Водете кучето си на ветеринар за рутинни прегледи всяка година (или повече, ако е препоръчано от вашия ветеринар).

Хранете го със здравословна диета и свеждайте лакомствата до минимум.

Снижете до минимум възможността да дъвче трева и растения.

Дръжте предмети, които могат да станат чужди тела, далеч от обсега на вашето куче. Някои кучета ще се радват да ядат всичко, което намерят на пода. Опознайте навиците на кучето си и продължете по съответния начин.

Дръжте растенията, химикалите, човешката храна и всякакви други токсини на недостъпно място.

Не забравяйте да се свържете с вашия ветеринарен лекар при ранните признаци на заболяването; забавянето може само да влоши нещата. Ако се съмнявате, се насочете към най-близкия отворен ветеринарен кабинет.

Вашият ветеринарен лекар може да препоръча диагностични тестове за търсене на източника на повръщането. Това обикновено означава, че може да включва изследване на кръв и урина, рентгенови снимки (рентгенови лъчи) и евентуално ултразвук.

Лечението обикновено започва с прилагането на лекарства против гадене, антиациди и гастро-интеритни защитни лекарства. Когато е възможно, първите дози могат да се прилагат чрез инжектиране, за да се избегне по-нататъшно повръщане. Други опасения като дехидратация, панкреатит и инфекциозни заболявания може да изискват хоспитализация. Кучетата обикновено получават интравенозни течности и често дозиране на лекарства, докато се наблюдават в болницата.

Лекарствени форми против повръщане

 1. Противокиселинни лекарства: Този тип лекарства са полезни при съмнения за възпален стомах – те неутрализират киселинността.
 2. Metoclopromide: Тези лекарства блокират нервните импулси към мозъка, които предпазват от активиране на центъра отговорен за повръщането. Те са само частично ефективни и имат допълнителен ефект за увеличаване на движението на червата. Това означава, че не бива да бъдат давани на кучета със стомашни и чревни проблеми. Те също така могат да причинят ментални изменения като хипер-активност и дезориентация.
 3. Фенотиазин (Acepromazine): Те са също така ефективни в блокирането на допаминовите рецептори и се използват в случай, че метоклопромид не действа, но също имат странични ефекти като понижаване на кръвното налягане например.
 1. Антихистамини: Хистаминовите рецептори са разположени също в тази част на мозъка, отговорна за рефлекса за повръщане. Те са ефективни в блокирането на рефлекса за повръщане, дължащо се на общо неразположение, но не се използват в други случаи.
 2. Домперидон: Той има подобно на metoclopromide действие, но допълнително блокира и серотониновите рецептори и като странично действие може действа отрицателно на фертилността.
 3. Маропитант Maropitant: Това е лекарство, което действа на едновременно на мозъчния център и на стомаха, може да се дава орално или инжективно и е много ефективно, но задължително под лекарски контрол, защото при определени случаи може да е фатално за животното.

 

Моят Приятел Кучето

Издание за природата, характера, здравето и поведението на съвременното куче и неговите хора.

   Виж Още