Кучетата на монасите от Ню Скит

Въпреки нарастващото количество на научните изследвания в подкрепа на противното, подходът „Доминиране“ е този, който някои все още избират да използват при обучение на животни и модификация на поведението, по-специално по отношение на кучета и коне.

Основната философия на Теорията за доминиране при нейното прилагане към кучета-домашни любимци в най-добрия случай е остаряла, в най-лошия случай въздейства негативно.

Идеята, че хората трябва да упражняват физически контрол върху животните, е широко популяризирана през 70-те години в книгата „Как да бъда най-добрият приятел на кучето“ от монасите от Ню Скит, която препоръчва методът Алфа ролинг, за да се справите с нежеланото поведение на кучето.

Доста противоречиви отзиви

Вероятно това, което казват не е подплътено с действия или във времето техните концепции се разминават с убежденията им. Но тъй като са доста обсъждани за техните практики и като автори на книги за обучение, решихме да ви ги представим.

Скит е христианска монашеска обител, която е отделно или обособено в рамките на манастир жилище. Може да бъде и група от отшелнически жилища или дори общежителна обител с множество монаси, подчинена на определен манастир. Названието скит идва от името на  Скитската пустиня, откъдето тръгва първоначалното разпространение на монашеството.

Монасите от Новия Скит

През последните години, проследено до 1978 г. и появата на Монасите от Новия Скит (Monks of New Skete), се разпостранява един нов модел за обучение на кучета, утвърждаващ философията, че „разбирането е ключът към комуникацията, състраданието и общуването“ с вашето куче.

Звучи страхотно, нали? По това време монасите се смятаха за авангардни, но противно на доброжелателния им имидж, те всъщност бяха отговорни за широкото популяризиране на „Алфа ролингът – преобръщането от Алфа-вълк“ ( съкратено Алфа-ролинг). Преглеждайки ранните наблюдения на  Шенкел на пленени вълци, монасите стигат до заключението, че алфа ролингът е полезен инструмент за демонстриране на нечия власт над куче.

За съжаление, това е напълно погрешна интерпретация на покорното преобръщане, което доброволно се предлага от по-малко напористи кучета, а не принудително командвано от по-силни. Монасите също така се застъпиха за честото използване на други физически наказания, като разтърсване: „Хванете двете страни на лицето на кучето и разклатете, вдигайки кучето от земята“ (Откъде идва идеята за тази практика е неясно.)

Докато изповядват, че „обучението на кучета е изграждане на взаимоотношения, които се основават на уважение, любов и разбиране“, дори в една от последните им книги „Божествено куче: Пътят на монасите към щастливо, послушно куче“ (2007),  акцентът все още е тежката и грешна теория за господство. Веднага след тяхното предложение, че „любезен, нежен поглед казва на кучето, че е обичано и прието“, те казват: „Но е също толкова важно да се отговори със строга реакция на лошо поведение. Пронизващ, продължителен поглед в очите на кучето казва кой е Шефа; установява правилната йерархия на господство между човек и домашен любимец. “ (Това също е чудесен начин да предизвикате неволно силна агресивна реакция, ако изберете неправилно куче като обект за вашия втренчен, продължителен поглед.)

Из проповедите на монасите 

„За много от нас любовта към сътворението се задълбочава чрез взаимоотношенията, които създаваме с нашите домашни любимци, особено с нашите кучета. По своята същност и нужда кучетата ни „извличат“ от нас самите: те ни вкореняват в природата, като ни правят по-съзнателни за тайната на Бог, присъща на всички неща. В конкретния ни монашески контекст на Новия скит, ние сме привилегировани да споделим това по специален начин с нашите немски овчарски кучета, които по напълно естествен начин ни научиха много важни уроци за живота и за себе си.“ 

Връзката ни с породата немска овчарка започна, когато ни дадоха първото куче Кир в ранните дни на нашия манастир (създаден 1966 г.). Кир беше любим на всички нас и връзката ни с него ни накара да осиновим повече кучета немска овчарка и в крайна сметка, по молба на приятели, да започнем да отглеждаме тези интелигентни и красиви животни.

Обучение на кучета за всички породи

Нашата цел е да направим възможно собствениците да включат своите кучета изцяло в живота си, за да им помогнем да реализират мечтата си за една истинска връзка с кучето им. Нашите методи, подробно описани в книгите ни „Как да бъдеш най-добрият приятел на своето куче“, „Изкуството да отглеждаме кученце“, „Божествено куче“ и наскоро „Нека кучетата да са кучета“, използват философия на похвала, справедливост и дисциплина, на фон на търпение, повторение и всеотдайност.

Освен това сме в крак с последните постижения в методологията за обучение и сме включили нежното използване на нашийници, управлявани дистанционно.  (Електрошокови нашийници?) Използваме ги на много ниски нива, обикновено по-ниски, отколкото човек може да усети вибрация в собствената си ръка,  като начин за комуникация с кучето.

Тук в New Skete предлагаме курс по послушание, включващ ценностите на нашата монашеска среда с преподаването на стандартни упражнения на каишка и без каишка. Също така помагаме на собствениците при всякакви поведенчески трудности, с които те се сблъскват.

Кои са тези монаси ?

New Skete е събирателният термин за две православни християнски монашески общности в град Уайт Крийк (Кеймбридж, Ню Йорк): мъжки манастир, основан през 1966 г. и женски манастир, основан през 1969 година.

Монасите са най-известни с отглеждането и развъждането на немски овчарски кучета, както и с обучението на всички породи кучета в основно подчинение. Монасите са написали няколко ръководства за обучение на кучета.

Те са критикувани от православните консерватори и традиционалисти, но монасите и монахините категорично защитават подновяването на литургията и монашеския живот. Те вярват, че това е необходимо, за да бъде православното монашество повече от „пазенето на музеи“ в съвременния свят. Манастирът има параклис, както и общество на миряни, известни като спътници, които се стремят да бъдат официално свързани с Новия скит, за да задълбочат духовния си живот. Тази програма за обогатяване служи на онези, които се стремят да интегрират молитвата и духовността в ежедневните си дейности, и засилва ангажимента към собствения си християнски живот.

Връзката им с кучетата

Повече от 40 години монасите работват програма за развъждане на немски овчарски кучета, като целта им е да създадат възможно най-доброто куче-компаньон за хора и семейства.

„Ние се стремим към върхови постижения в темперамента, личността и физическата структура, като внимателно проучваме избрани кръвни линии“ – казват те. Залагат на обучение и социализация в най-ранна възраст и вярват, че тази стратегия създава най-добрите възможни резултати за осемседмичните малки и техните нови собственици, докато се опознават.

Развъдна програма

Кучета за разплод живеят в семейна среда, всяко от тях с монах или монахиня, които отговарят за обучението и грижите на кучето. Някои от кучета за разплод живеят с местни семейства, които са в близък контакт с манастира.

„Кучетата по същество са социални същества, които процъфтяват, когато са насочени позитивно. Поради тази причина нашият подход подчертава социалните отношения като най-важния фактор в живота ви с вашето куче. Развиването на здравословна връзка с вашето куче зависи най-вече от създаването на климат на взаимно доверие и уважение. Това започва при осиновяването и продължава през целия ви живот с вашето куче.“

 

 

Прочетете още Териториални, притежателни и доминиращи ли са нашите кучета 

 

 

Моят Приятел Кучето

Издание за природата, характера, здравето и поведението на съвременното куче и неговите хора.

      Виж Още