Алфа-статус

Има ли непрестанни битки за налагане във вълчата глутница?

Дейвид Мич е  световно известен изследовател на вълците. От 1958 година той изучава вълците на Северна Америка в тяхната естествена среда на обитание.

Данните от неговите многогодишни наблюдения опровергаха митовете за устройството на вълчата глутница и отношенията на членовете в нея.

Въпреки представата за глутницата като група с непрекъсната борба за доминиране, типичната вълча глутница се оказала едно семейство, състоящо се от родители и деца на различна възраст.

В такава група от родствени индивиди няма състезание за по-висше ниво в йерархията. Напротив, бидейки по-опитни, възрастните вълци –родители мирно и спокойно управляват семейството си и разпределят ролите вътре в зависимост от обстоятелствата и уменията на децата си.

Вълчицата-майка  е  „експерт“ по частта защита и грижа за потомството, вълкът-баща е отговорен за лова, а вълчетата-деца – за които са нужни грижи и уроци.

Казано по друг начин, йерархията на глутницата се явява естестевно отражение на възрастови и полови различия между членовете и няма нищо общо с насилието в йерархията, което понякога се наблюдава във вълчи глутници в плен.

В научната статия „Алфа-статус, доминантност и разделение на труда във вълчата глутница“ Дейвид Мич привежда резултатите от изследванията на свободна вълча глутница, обитаваща полярния остров Елсмир (Канада), която той е наблюдавал в продължение на 13 години.

Въпреки че тя разглежда поведението на вълците, важна е и за стопаните на кучета, доколкото досега винаги се говореше за паралел между поведението на вълка и домашното куче и доколкото възпитанието на малкото кученце се подчиняваше на теорията за алфа позицията по примера на устройството на вълчата глутница.

Т.е. дали вълчи черти продължават да съществуват в нашето домашно куче – учените ще се изкажат със сигурност един ден, но от друга страна – тези резултати на Дейвид Мич ни показват, че фокусът е напълно изместен.

Може би хората са си измислили тази идея за „Лидерство на всяка цена” по едни съвсем човешки причини, нямащи нищо общо с естественото развитие на отношенията ни с животните.

Просто като доказателство, че човекът е върховният управляващ процесите на тази планета, която идея претърпя тотален крах и ние сме свидетели на разрушителните и последици.

Още по темата – Тук

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още