Витамин Д в диетата на кучето

 

Всички се нуждаем от витамин D, нашите кучета също. Недостатъчният прием на този витамин води до костни заболявания и куп други проблеми. 

Но витамин D е спорен и не добре разбран. Когато става въпрос за необходимата доза, за това кои източници са най-добри и как да се набавя  безопасно, експертите са на различни позиции. Да научите повече за  витамин D може да ви помогне да направите информиран избор за най-добрия си приятел.

Изследванията на витамин D започнаха много преди да бъде идентифициран и наименован. Между 1880 и 1930 г. рахитът засяга децата в индустриализираните райони, където инфекциите, струпването и липсата на слънчева светлина са често срещани. Рахитът води до  меки, крехки кости. Доказано е, че маслото от черен дроб на риба треска, което съдържа витамин D, предотвратява и лекува болестта, а проучванията, проведени върху кучета и други животни, доказват, че хранителният дефицит на витамин D причинява рахит.

Стероиден витамин, който също е класифициран като хормон, Витамин D подпомага усвояването на калций и фосфат, повишава активността на костните клетки, влияе върху образуването и растежа на дълги кости и ускорява зарастването на фрактури. Но витамин D прави много повече от изграждането на силен скелет.

Адекватните нива на D могат да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания, възпаление на ставите, проблеми с кожата и козината, рак, проблеми със зрението, депресия, психични заболявания, инфекции, възпалителни заболявания на червата, проблеми със зъбите, хиперпаратиреоидизъм и бъбречни заболявания.

Наричат го още слънчев витамин, защото слънчевата светлина, попаднала директновърху човешката кожа произвежда витамин D, който телата ни превръщат във вещество, известно като 25(OH)D, 25-хидроксихолекалциферол, 25-хидрокси или витамин D3.

Слънчевата светлина не се счита за значителен източник на витамин D за кучета, предвид космената покривка, която възпрепятства прякото и попадане върху кожата на кучето. Можем да помогнем за предотвратяване на кучешки дефицит на витамин D със специфични храни и добавки.

Твърде много витамин D е токсичен за кучетата

Недостигът на витамин D при кучетата може да причини здравословни проблеми с течение на времето, но също така опасно може да бъде и свръхпредлагането. Тъй като витамин D е мастноразтворим, той се натрупва в телесните мазнини. Предозирането може да бъде токсично и дори фатално.

Повечето кучешки смъртни случаи, свързани с предозиране на витамин D, произтичат от случайното поглъщане на лекарства, отпускани по лекарско предписание, които съдържат витамин D, като локални лекарства за човешки кожни заболявания като псориазис, както и от поглъщането на родентициди, които са отрови, предназначени за контрол на плъхове, мишки и други гризачи.

Холекалциферол (синтетичен витамин D3) е регистриран като родентицид в Съединените щати през 1984 г. Токсичните дози водят до твърде много калций в кръвта, което може да засегне централната нервна система, мускулите, стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата система и бъбреците.

Макар и по-рядко, може да възникне предозиране на витамин D от храни и добавки. Прекомерният прием на витамин D причинява хиперкалциемия (повишени нива на калций); анорексия (загуба на апетит и екстремна загуба на тегло); прекомерна жажда, уриниране, слюноотделяне и повръщане; мускулна слабост; минерализация на меките тъкани; куцота. При растящи кучета прекомерният витамин D може да наруши нормалното развитие на скелета в резултат на повишената абсорбция на калций и фосфат.

През 1999 г. DVM Nutri-Balance High Protein Dog Food и Golden Sun Feeds Hi-Pro Hunter Dog Food бяха изтеглени поради предозиран витамин D3. Това е причинило заболяването и смъртта на най-малко 25 кучета.

Седем години по-късно Royal Canin Veterinary Diet изтегли четири продукта поради неправилна формулировка във витаминния премикс. Съобщава се, че шест кучета и пет котки имат клинични признаци, съответстващи на токсичността на витамин D3.

През 2010 г. Blue Buffalo изтегли опаковките от своите сухи храни за кучета Wilderness Chicken, Basics Salmon и Large Breed Adult Chicken поради грешка в последователността при доставчика на сухи съставки. Прекомерно количество на витамин D, използван в храните за пилета се бламира  формулите, по които се изработва храната за кучета и повишава нивата на витамин D  до неприемливи показатели. Токсичността на витамин D3 от грешката засегна най-малко 36 кучета.

През март 2016 г. четири разновидности консервирани храни за домашни любимци Fromm Family Pet Food бяха изтеглени доброволно, тъй като анализът на компанията показа, че тези диети може да съдържат прекомерни нива на витамин D3.

Търговските марки обикновено нямат достатъчно витамин D

Собствениците на кучета често вярват, че докато хранят със скъпи и рекламирани търговски марки храни, обозначени като „пълноценна и балансирана диета“, техните кучета ще получават всички хранителни вещества, от които се нуждаят, в идеални количества. Всъщност не можем непременно да разчитаме на търговски диети за това!


„Общоприето е, че правилно формулираните търговски храни за домашни любимци съдържат адекватни нива на вит. D за здравето на кучетата, но това не е съвсем вярно. Храните са формулирани така, че да отговарят на минималните изисквания за хранителни вещества. Те не са формулирани така, че да отговарят на оптималните изисквания.“


Д-р Хауъл цитира проучване на университета Tufts от 2015 г.,  което изследва ефектите от диетата върху серумните нива на витамин D на голдън ретривъри, немски овчарки и бели швейцаски овчарки. Повечето от 320 кучета в проучването са били хранени с търговски диети от 40 различни производители, а някои са били хранени с домашно приготвени диети или комбинация от търговски и домашно приготвени диети.

Както се заключава в доклада, „Серумните концентрации на 25(OH) D при кучета варират значително, което вероятно отразява различното съдържание на витамин D в храната. Съществуват значителни разлики между производителите и марките и може да отразяват разликите в патентованите формулировки. Като се има предвид променливостта на измерените серумни концентрации на 25(OH) D при кучета и значението, което витамин D изглежда има за здравния статус, съдържанието на витамин D в диетата трябва да бъде оптимизирано.

Проучването установява, че кучетата, които са изцяло на домашно приготвени храни имат едни от най-дефицитните нива на витамин D.

При тестване на три голдън ретривъра, всички с еднакво телесно тегло и всички хранени с една и съща храна се оказва, че всяко куче има различно серумно ниво на витамин D. Това показва, че всяко животно е уникално. Те се справят със собствените си различия, особено в способността си да усвояват и използват витамин D.

Усвояването на витамин D зависи от доброто храносмилане. Най-вероятно е, ако нивата на вит. D са дефицитни или недостатъчни, да е точно толкова въпрос за справяне с храносмилането, колкото и за осигуряване на повече витамин D.

Измерване на D нива

Нивата на витамин D при хора и домашни любимци могат да бъдат измерени с кръвен тест. В зависимост от тестовата лаборатория, резултатите се измерват в нанограми 25-хидроксивитамин D (Калцифедиол) на милилитър кръв (съкратено като ng/mL) или като наномола на литър (съкратено като nmol/L). За да конвертирате ng/mL в nmol/L, умножете по 2,5; за да преобразувате nmol/L в ng/mL, разделете на 2,5.

Чрез тестове за нивата на вит. Д на ранен етап могат да се идентифицират кучета с рахит, стомашно-чревно заболяване или други симптоми на малабсорбция или недостатъчност на витамин D, както и кучета с прекомерни нива на витамин D.

Професор Рефсал и неговите колеги се консултират с ветеринарните лекари относно резултатите от тестовете на своите пациенти. Референтният диапазон на радиоимунния анализ на витамин D на лабораторията на MSU за кучета е от 60 до 215 nmol/L, или от 24 до 86 ng/mL. „Считаме, че този диапазон е обща индикация за адекватни до нормални нива на витамин D за здрави кучета от всички възрасти“, казва той.

В изданието на Critical Reviews in Food Science and Nutrition от май 2016 г. , ветеринарни лекари от Университета на Guelph в Онтарио, Канада, правят пълен преглед на познания за витамин D при кучета. След обсъждане на тестове за вит. D за здравен скрининг, изследвания на нивата му, заболявания при кучетата и целевите нива на D за оптимално здраве, те стигнаха до заключението: „Необходима е допълнителна работа преди каквито и да било консенсусни изявления относно концентрациите на 25(OH) D в кръвта, които да определят еднозначно достатъчността при кучета.“

През май 2016 г. изследователи от Кралското училище по ветеринарни изследвания на Единбургския университет в Шотландия обявиха серия от изследователски проекти за домашни кучета и витамин D. Д-р Ричард Меланби, ръководител на медицината за малки животни в университета, обяснява:

„Нашето изследване цели да разбере дали нивата на витамин D при кучетата се колебаят през цялата година, което е важно, за да сме сигурни, че храним нашите домашни любимци с правилната диета. Ние също се интересуваме от това как витамин D влияе на възстановяването след операция и дали по-малкото витамин D е причина или следствие от възпаление. Разплитането на тази сложна връзка ще ни помогне да изработим нови подходи за подобряване на благосъстоянието на животните след операция.“

Ветеринарният лекар от Пенсилвания Линда Стърн, също прави скрининг на пациенти с котки и кучета:  „От 24-те кучета, които сме тествали досега –  казва тя, само 29 % имат адекватни нива на витамин D“.

Д-р Стърн проверява нивата на D на своите пациенти, предписва добавки, ако е необходимо, и прави повторни тестове след 10 до 12 седмици. „Кучетата с артрит са склонни да имат значително ниски нива на витамин D“, казва тя, „и когато нивата им се подобрят, се увеличава и обхватът им на движение. Моето общо наблюдение е, че кучетата се чувстват по-добре, имат повече енергия и изглеждат по-щастливи и по-здрави, когато нивата им на D са адекватни. Някои показват драматично подобрение веднага, което се случи с един от нашите пациенти с чернодробно заболяване. Наблюдението на пациентите с последващи тестове гарантира, че те поддържат безопасни, оптимални нива на D.“

Повишаване на нивата на вит. D чрез подобряване на храносмилането

Д-р Хауъл препоръчва храненето на кучетата с различни диети, базирани на месо, които не съдържат царевица, пшеница, соя, ориз, бели картофи, тапиока и грах. „Тези храни алкализират стомаха, а кучетата се нуждаят от кисел стомах, за да се усвои храната и да се абсорбират хранителните вещества, както и вит. D. Другият проблем с тези съставки е, че причиняват възпаление, което намалява усвояването на хранителните вещества. По-възрастните животни се нуждаят от повече време да разграждат и усвояват витамин D от храната си.


За кучета, хранени със суха храна, тя предлага добавяне на костен бульон или топла вода преди хранене. „Добавянето на суров органичен ябълков оцет към храната помага за подкиселяване на стомаха“, добавя тя, „и осигурява пребиотици, които хранят чревните микроби. Добавете 1/8 чаена лъжичка към всяко хранене за малки кучета; 1/4 чаена лъжичка за кучета с тегло от 10 до 23 кг; и 1/2 чаена лъжичка за кучета над 23 кг..


Други специалисти препоръчват допълване на диетата с пробиотици (активни полезни бактерии), пребиотици (храни, които хранят полезни бактерии) и храносмилателни ензими за подобряване на храносмилането и усвояването на хранителните вещества.

Подобно на други мастноразтворими витамини, витамин D изисква хранителни мазнини за асимилация. В списанието на Американската ветеринарна медицинска асоциация от септември 2006 г. , John E. Bauer, DVM, сравнява улесняващите и функционалните мазнини в диетата на кучетата. Наситените мазнини са улесняващи, пише той, защото подобряват вкуса, осигуряват гориво за енергия, могат да се съхраняват в тялото за бъдеща употреба, не представляват заплаха за здравето, освен ако не се хранят в прекомерни количества, и подпомагат храносмилането и усвояването на мазнините. разтворими витамини.

Кокосовото масло и кравето масло съдържат наситени мазнини и често са посочени като добри спътници на мастноразтворимите витамини. Помислете за добавяне на 1 чаена лъжичка на 25 паунда телесно тегло към вечерята на вашето куче, за да помогнете за подобряване на неговите нива на витамин D.

Витамин D в домашно приготвени диети

Докато домашно приготвените диети могат да покажат най-големи вариации в нивата на витамин D при кучетата, д-р Хауъл отбелязва, че не всяка домашно приготвена диета трябва да бъде допълнена с витамин D. „Ще ви върна към проучването на Tufts,” казва тя . „Животните на балансирана домашно приготвена диета може да имат достатъчни нива на D. Това е въпрос на хранене с храни, които съдържат витамин D, насърчаване на здравословно храносмилане и евентуално допълване на витамин D в пълноценна или синтетична форма, ако е необходимо. Притеснявам се, че хората могат да прекаляват с хранителните добавки несъзнателно и да причинят токсичност у домашния си любимец.

„Аз силно вярвам в животните, които получават хранителните си вещества от истинска храна“, казва д-р Хауъл. „Вместо да добавяте синтетична форма на витамин D3, мисля, че си струва да включите в диетата пресни храни, които са добри източници на D, като сьомга, черен дроб и яйца. По-малко вероятно е да прекалите с добавката, ако давате хранителен източник на витамин D, а не холекалциферол, който е синтетична форма на витамин D с висока доза.

„Ако животно с недостатъчни нива на D няма адекватни нива, след като е опитало хранителни източници на D, мисля, че си струва да разгледаме храносмилането и след това синтетичната добавка D“. Някои популярни синтетични добавки с витамин D са течни и лесни за дозиране и приложение на вашия домашен любимец. Дозировката трябва да е назначена от вашия ветеринарен лекар, за да се избегне прекомерно приемане на добавки.

Рискове от D-недостатъчност

Всяко куче може да има D-дефицит, ако неговата  храна не доставя витамина, но по-възрастните кучета, кучета с нарушено храносмилане, кастрираните и кучета на кортикостероиди, антиациди или лекарства против припадъци са изложени на допълнителен риск .

Кучетата със заболявания като рак, хронични възпалителни състояния, сърдечни заболявания, бъбречни заболявания, хиперпаратиреоидизъм или възпалително заболяване на червата вероятно имат ниски нива на витамин D.

Проучване от 2014 г., публикувано в Journal of Veterinary Internal Medicine, изследва състоянието на витамин D на 31 кучета със застойна сърдечна недостатъчност (CHF) и 51 незасегнати кучета. Кучетата с CHF са имали значително по-ниски серумни нива на D от незасегнатите кучета, въпреки че техният прием на витамин D на килограм метаболитно тегло е същият. Проучването заключава, че ниските концентрации на 25(OH)D могат да бъдат рисков фактор за CHF при кучета, че ниските нива са свързани с лоши резултати при кучета със CHF и че стратегиите за подобряване на статуса на витамин D при някои кучета със CHF могат да се окажат полезни, без да причиняват токсичност.

При човешки сърдечни заболявания дефицитът на витамин D е свързан с прогресия на заболяването и лоша прогноза. Проучване от 2015 г. на кучета на различни етапи на хронично клапно сърдечно заболяване (CVHD) установи подобна корелация. Както се съобщава в Journal of Veterinary Internal Medicine , статусът на витамин D на засегнатите кучета намалява преди началото на сърдечната недостатъчност.

В споменатото по-горе проучване е установено, че немските овчарки имат 26 % по-високо средно количество серумен витамин D в сравнение с голдън ретривърите. Това означава, че чревната абсорбция на витамин D се различава в зависимост от породата. Открито е, че кастрираните имат по-ниски нива на D в сравнение с некастриранети също така.

Синтетичен витамин D

В дивата природа кучетата получават витамин D от мазнините на плячките. В пътеката с добавки D може да идва от естествени източници, но по-често е синтетичен.

Фармацевтичното лекарство холекалциферол (синтетичен витамин D3) се произвежда чрез ултравиолетово облъчване на 7-дехидрохолестерол, извлечен от ланолин в овча вълна. Нежеланите изомери, образувани по време на облъчването, се отстраняват в процес на пречистване, оставяйки концентрирана смола, която се топи при стайна температура.

Ергостерол, наричан още провитамин D2, се намира в гъби като Saccharomyces и други дрожди, гъби и Claviceps purpurea , което причинява гъбичното заболяване ерго, за което е кръстен ергостерол. Ерготът засяга ръж, ечемик, пшеница и други житни треви. Ергостеролът се превръща чрез ултравиолетово облъчване в ергокалциферол или синтетичен витамин D2.

През 2006 г. Journal of the American Academy of Dermatology прегледа проучванията на витамин D, за да отговори на въпроса „Колко витамин D имате нужда и как трябва да го получите?“ Въпреки че синтетичният витамин D2 се използва широко като лекарство с рецепта и се добавя към някои преработени храни, авторите на изследването стигат до заключението, че витамин D3 е по-добър от витамин D2, тъй като е по-малко токсичен при по-високи концентрации, е по-мощен, има по-стабилен срок на годност и е по-ефективен от витамин D2 за повишаване и поддържане на нивата на витамин D в кръвта.

Хранителни източници на витамин D

Ако се интересувате от доставянето на естествен витамин D, има смисъл да търсите храни, които го доставят, но намирането им може да не е лесно.

Сьомгата е широко описана като важен източник на витамин D, но през 2007 г. Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology публикува оценка на съдържанието на витамин D в рибата. Установено е, че месото на сьомгата наистина съдържа витамин D, но отглежданата във ферми сьомга – която е много по-разпространена и по-евтина от дивата сьомга – съдържа само 25 процента от витамин D на дивата сьомга.

В доклада се обяснява: „Предполага се, че рибата, особено мазната риба като сьомга, скумрия и синя риба, са отлични източници на витамин D3. Въпреки това, нашият анализ на съдържанието на витамин D в различни видове риби, за които се смяташе, че съдържат достатъчно количество витамин D, не съдържаше количество витамин D, което е изброено в хранителните диаграми. Трябва да има преоценка на съдържанието на витамин D в храни, които традиционно се препоръчват като добри източници на естествено срещащ се витамин D.

Маслото от сьомга може да осигури малко витамин D заедно с мастните киселини, с които е известно. В проучването на Tufts, споменато по-горе, кучета, получаващи масло от сьомга като добавка, имат по-висок серумен 25(OH)D (средно увеличение с 19,6 ng/mL) от тези, които не получават добавка, но други форми на рибено масло изненадващо нямат ефект.

Млечните продукти не са естествено богати на витамин D, но млякото и киселото мляко често са обогатени със синтетичен витамин D. Проверете етикетите, за да сте сигурни.

Маслото от черен дроб на треска е традиционният хранителен източник на витамин D. Преди сто години ферментиралото масло от черен дроб на треска, което може да има силна миризма на риба, беше най-разпространената хранителна добавка в света. Може би вашите баба и дядо си спомнят, че са били принуждавани да поглъщат по лъжица дневно.

Маслото от черен дроб на треска съдържа витамини D и A, които са от съществено значение за здравето на хората и кучетата. Но методите за производство на маслото от черен дроб на треска са се променили, както и съдържанието на витамини в него.

Напълно почистеното и дезодорирано (напр. молекулярно дестилирано) масло от черен дроб на треска, към което не е добавено нищо, съдържа много ниски нива на витамин А и малко или никакъв витамин D. Някои производители добавят синтетични или естествени витамини A и D към своето почистено и дезодорирано масло.

За да сравните марките, прочетете етикетите – особено тяхното съдържание на витамин A и D – и проверете продуктовата литература или уебсайтовете за информация относно производствените методи и източника на всички добавени витамини A и D. Витамините A и D се измерват в международни единици (IU). Съдържанието на витамин А в натуралното (непреработено) масло от черен дроб на треска обикновено е два до 10 пъти по-високо от витамин D.

За да направят маслото от черен дроб на треска по-приятно за хората, някои марки се предлагат в лимон, портокал, канела, мента или други вкусове. Повечето кучета се наслаждават на обикновеното масло без вкус.

Маслото от черен дроб на треска на Carlson Labs , което е молекулярно дестилирано и бутилирано в Норвегия, осигурява 850 IU витамин А и 400 IU витамин D на чаена лъжичка. Според етикета, неговите витамини A и D, които се добавят след дестилация, са получени от масло от черен дроб на треска (500 ml или 16,9 течни унции, $55).

Маслото от черен дроб на треска Garden of Life Olde World , произведено в Исландия, е молекулярно дестилирано и съдържа витамини А (4500 IU на чаена лъжичка) и D (450 IU на чаена лъжичка). Според етикета тези добавени витамини се срещат естествено (8 течни унции, $17).

Ферментираното масло от черен дроб на треска на Green Pasture е произведено от ферментирал рибен черен дроб; същият процес е използван за направата на здравен тоник, широко използван и ценен в древен Рим. Тъй като хранителните вещества варират във ферментиралите храни, производителят етикетира този продукт като храна, без да изброява съдържанието на витамин D, но текущите стойности са налични при поискване. Въз основа на данните от последните четири години от тестовете, една чаена лъжичка ферментирало масло от черен дроб на треска съдържа приблизително 8500 IU витамин А и 3400 IU витамин D (8 течни унции, 44 долара).

Маслото от черен дроб на треска Nordic Naturals е молекулярно дестилирано и не се добавят витамини след дестилация. Всяка чаена лъжичка осигурява 1580 IU витамин А и 6 IU витамин D. Въпреки че това масло от черен дроб на треска съдържа естествен, а не синтетичен витамин D, 6 IU е изключително малко количество (8 течни унции, $25).

Nordic Naturals Pet Cod Liver Oil и Nordic Naturals Pet Cod Liver Oil за кучета от средни до големи породи съдържат омега-3 мастни киселини и витамин А (550 IU на чаена лъжичка), но не съдържат витамин D; тази марка няма да коригира дефицита на витамин D.

Nutra Pro Virgin Liver Oil от Норвегия се отделя от пресен черен дроб на треска чрез студено пресоване и усъвършенствани технологии за пречистване без използване на химикали. Една чаена лъжичка съдържа 5000 IU витамин А и 500 IU витамин D (8 течни унции, $33).

Маслото от черен дроб на треска Rosita Extra Virgin , или EVCLO, се произвежда в Норвегия от черен дроб на дива треска, използвайки древен метод на екстракция, който не използва топлина, химикали, ферментация, разтворители или механични устройства. Една чаена лъжичка съдържа 3000 до 5000 IU витамин А и 400 до 500 IU витамин D (150 ml или 5 течни унции, $49).

За разлика от маслините „необработено” и „екстра върджин”, чиито етикети отразяват законово дефинирани методи за производство и класификация, термините „необработено” и „екстра върджин” нямат конкретно значение, когато се прилагат към маслото от черен дроб на треска. Те предполагат, че продуктът е минимално обработен.

Химията на естественото масло от черен дроб на треска е сложна. Според д-р Кристофър Мастърджон, асистент по здравеопазване и хранителни науки в Бруклинския колеж в Ню Йорк, „Изследванията през 30-те години на миналия век предполагат, че има поне четири, ако не и шест форми на витамин D в маслото от черен дроб на треска и скорошни изследвания показват, че рибите метаболизират витамин D в поне три други съединения и вероятно повече. Тъй като конвенционалните тестове измерват само витамини D2 и D3, нерафинираното масло от черен дроб на треска може да осигури значителни ползи за здравето, които не се отразяват от съдържанието на D2 и D3.

Безопасност на витамин А

Витамин А е от съществено значение за растежа на човешките и кучешките кости, репродукцията, здравето на имунната система и зрението. Подобно на витамин D, той е мастноразтворим. Синтетичният витамин А (ретинил ацетат, ретинол ацетат, витамин А ацетат, витамин А палмитат, ретинил палмитат, ретиноиди или 13-цис-ретиноева киселина) трябва да се използва внимателно, за да се избегне случайно предозиране, което може да причини загуба на костна маса, косопад, увреждане на черния дроб и объркване.

Опасен ли е естественият витамин А?

Според някои учени и здравни експерти съдържанието на витамин А в маслото от черен дроб на треска го прави потенциално токсично. През 2008 г. д-р Джон Канел от Съвета по витамин D (vitamindcouncil.org) предупреди да не се използва масло от черен дроб на треска поради неговия витамин А.

Други учени и здравни експерти не са съгласни, отбелязвайки, че витамин А сам по себе си (като в молекулярно дестилирано масло от черен дроб на треска или масло от черен дроб на треска, съдържащо синтетични витамини) може да бъде опасно, но че традиционното масло от черен дроб на треска съдържа безопасно и ефективно съотношение на естествено срещащи се витамини А. и Д.

В отговор на предупрежденията срещу маслото от черен дроб на треска, Сали Фалън Морел, основател на фондацията Weston A. Price, направи преглед на историята и безопасността на маслото от черен дроб на треска. „Ние от Weston A. Price Foundation непрекъснато изтъкваме, че витамините A и D работят заедно и че без витамин D витамин А може да бъде неефективен или дори токсичен“, обясни тя.

„Не препоръчваме Nordic Naturals или каквато и да е марка масло от черен дроб на треска, което е с ниско съдържание на витамин D. Но е напълно неуместно да се заключи, че маслото от черен дроб на треска е токсично поради съдържанието на витамин А. Подобни прегледи биха могли да бъдат събрани, показващи ползите от витамин А и маслото от черен дроб на треска в множество проучвания, включително проучвания от 30-те години на миналия век. Очевидно решението е да се използва маслото от черен дроб на треска, при което по-голямата част от витамин D не се отстранява чрез съвременни техники за обработка.“

Масло от черен дроб на треска в домашно приготвени диети

Един от пионерите на домашно приготвените диети за кучета е Уенди Волхард, чиято книга Холистично ръководство за здраво куче описва години изследвания, които тя провежда с Кери Браун, DVM, тъй като те документираха ефектите от суровите, домашно приготвени диети върху стотици кучета. .

„От 1984 г., когато за първи път публикувах рецептите си, не е преувеличено да кажа, че хиляди кучета са били хранени по начина на Волхард“, казва тя. „Моята диета препоръчва 1 чаена лъжичка масло от черен дроб на треска дневно за 50-килограмово куче. Тази доза беше установена през 1973 г., когато започнах да храня собствените си кучета със сурова, домашно приготвена диета и количеството беше базирано на указанията на Националната научна фондация.

Дозата на маслото от черен дроб на треска на Волхард зависи от теглото на кучето (1/2 чаена лъжичка на 12 кг). Тя казва: „Не открихме нужда да коригираме диетата спрямо възрастта или начина на живот на кучето. Кученцата растат прекрасно, а старите кучета процъфтяват.” Тя не препоръчва конкретна марка, но предпочита минимално обработено, висококачествено масло от черен дроб на треска, съдържащо естествени витамини A и D.

Връзка с витамин К

Витамин К, друг мастноразтворим витамин, влияе върху правилното съсирване на кръвта, здравия растеж на костите, превръщането на глюкозата в гликоген за съхранение на енергия в черния дроб и здравословната чернодробна функция. Смята се, че витамин К насърчава дълголетието и предпазва от рак, който включва вътрешната обвивка на телесните органи.

Витамин К съществува като витамин К1 (филохинон), който е в изобилие в много зеленчуци; витамин К2 (менахинон), който тялото произвежда в храносмилателния тракт и който се набавя от някои животински продукти; и витамин К3, синтетичната форма, известна като менадион.

Недостигът на витамин К може да причини вътрешно или външно кървене, най-често в резултат на поглъщане на отрови за гризачи, съдържащи варфарин или подобни химикали, и се използва като лечение за първа помощ или антидот за кучета, отровени от разреждащи кръвта родентициди.


Токсичността на витамин К е необичайна при домашни любимци, въпреки че прекомерният менадион (синтетичен витамин К3) може да причини фатална анемия и жълтеница. Менадион, който е забранен от FDA за употреба в човешки добавки, е съставка в търговски храни за домашни любимци, където е обозначен като добавка с витамин К, диметилпримидинол сулфит или бисулфат, или менадион натриев бисулфит или бисулфат.


Поддръжниците на употребата на K3 твърдят, че естественият витамин K може да загуби своята сила по време на обработката, чревните заболявания могат да попречат на чревните бактерии да произвеждат витамина, а не всички храни за домашни любимци съдържат зелени листни зеленчуци. Противниците твърдят, че синтетичният витамин К може да предизвика алергични реакции, да отслаби имунната система, да причини токсични реакции в чернодробните клетки и да предизвика токсичност на червените кръвни клетки.

Водещите хранителни източници на витамин К1 са зеленият чай и тъмнозелените листни зеленчуци като къдраво зеле, ряпа, спанак, броколи, маруля и зеле.

Източниците на естествен витамин К2 включват месо, яйца и млечни продукти от животни, хранени с трева; масло с високо съдържание на витамини, извлечено чрез центрофузия от суровото мляко на крави, хранени с трева; и нато (традиционна японска храна) или добавки MK-7, направени от ферментирали органични соеви зърна.

Тъй като витамин D действа най-добре в комбинация с витамини А и К, някои ветеринари препоръчват допълване на диети за кучета, особено домашно приготвени диети, с естествени източници на трите витамина, комбинирани с подходяща мазнина. Потърсете пълноценни храни или добавки, получени от пълноценни храни.

В заключение

Витамин D е основно хранително вещество за кучешките кости, сърцето, ставите, кожата, козината, зрението, зъбите, бъбреците и здравето на имунната система. Рисковите фактори за ниско ниво на витамин D включват напреднала възраст, стерилизация/кастрация, храносмилателни проблеми, заболяване и някои често предписвани лекарства.

Търговските храни за домашни любимци се различават по своето съдържание и източници на витамин D и произвеждат различни нива на D при кучета. Някои домашно приготвени диети съдържат недостатъчно витамин D. Въпреки че много кучета имат дефицит на D, нивата могат безопасно да бъдат увеличени чрез подобряване на храносмилането, хранене с пълноценни храни, които съдържат D, използване на добавки с витамин D, ако е необходимо, и проследяване на нивата на витамин D в кръвта чрез тестване .

Тъй като витамин D е мастноразтворим, той се нуждае от хранителни мазнини за храносмилане и асимилация. Витамин D се комбинира добре с наситени мазнини като кокосово масло и масло. Неговите хранителни партньори са мастноразтворимите витамини А и К. Поддържането на адекватни нива на витамин D, A и K е проста, но ефективна стратегия за здравето на кучетата. Естественото, непреработено масло от черен дроб на треска е хранителен източник на витамини D и A. Добавките, съдържащи синтетичен витамин D или витамин А, са по-концентрирани и изискват по-внимателно наблюдение.

 

 

 

Моят Приятел Кучето

Издание за природата, характера, здравето и поведението на съвременното куче и неговите хора.

      Виж Още