Евразиер и Японски шпиц

Чували ли сте някога някой да нарича кучето си „шпиц?“ Шпиц не е порода, а класификация на много породи кучета със сходни характеристики – много от тях родом от по-студени региони.

Точният брой породите от това семейство е доста относителна величина. Според породите, регистрирани в Американския киноложки клуб, Обединеният киноложки клуб и международната организация (FCI), има около 50 до 70 породи кучета шпиц, включително големи и дребни породи. Някои от тези кучета се отглеждат за упорита работа, а други  предпочитат да се гушкат като куче-компаньон.

Характеристиките,  които обединяват този тип кучета, включват подобен на вълк или лисица външен вид с остри уши, извити опашки, бадемовидни очи и дебела космена покривка. Шпицовете са кучета с двойна космена покривка и обилно се „скубят“. Някои „пускат“ подкосъма си веднъж или два пъти годишно, но между тези периоди пак ще пускат косми и ще намирате топки по всички ъгли, ако  не използвате редовното гребена.

Днес ви представяме две от тях – Евразиер и Японски шпиц

Евразиер

Страна на произхода: Германия

Оригинално име: Wolf-Chow

Професор Юлиус Уапфел създава тази порода около 1950 година чрез кръстосване на чау-чау и вълчи шпиц. По-късно е влята и кръв на самоед. Целта на професора е била да получи общителен, здрав и естествен домашен другар с весел нрав. Породата е официално призната от МФК през 1973 година.

Характер, специални умения и тренинг

Това е приятно, спокойно куче, с изразено социално поведение, но все пак доста своенравно. Малко е шумен. Установява здрава връзка със собствениците си и е много добронамерен и игрив с децата. Бдителен и готов да защити своите хора, но не е много твърд. Недоверието му към непознати не го тласка към хапане, но лае достатъчно. Последователното и търпеливо възпитание го правят чудесен домашен любимец.

Грижи

Ако живее вкъщи, има нужда от дълги разходки, а ако е навън това не означава, че трябва да бъде оставен сам със себе си през цялото време. Добре е вечер да се прибира при семейството си. Мрази самотата. Това е едно много чисто куче и има нужда от ежедневно разресване.

Общ вид: куче с балансирани пропорции. Малко по-дълго отколкото високо. Характерна е тъмната кожа.

Глава: триъгълна. Клинообразния череп не е много широк. Стопът не е ярко изразен. Има здрави челюсти, с тъмни устни. Очи: средни по размер, поставени леко приближени едни до други. Тъмни на цвят, с тъмни клепачи. Уши: средни по размер, триъгълни, с леко окръглени върхове. Носи ги изправени.

Тяло: солидно, не е късо, със здрав, мускулест врат, изпъкнал гръден кош и ясно изразена холка. Гръдната клетка е изпъкнала. Крупът е прав и широк, гърбът също прав и мускулест.

Крайници: краката са мускулести, с умерено яки кости. Стъпалата са овални и компактни.

Опашка: права, окръглена и яка в основата си, заострена към края си. Носи я от едната страна на гърба.

Козина: умерено дълга. Не е щръкнала настрани, но не е и прилепнала към кожата. Косъмът по лицето и отпред на краката е по-къс. По-дълъг е върху врата, опашката и отзад на краката (изобилна и перушинеста, стърчаща назад).

Оцветяване: всички цветове и комбинации между тях с изключение на чисто бяло, кафяво или петнисто.

Размери: мъжки – 52 до 60 см., женски – 48 до 56 см.

Тегло: мъжки – 23 до 32 кг, женски – 18-26 кг.

Цена

Ценовият диапазон е $ 2000 – $ 2500 за чистокръвни кученца, като някои могат да бъдат и по-скъпи. Повечето развъждачи са в този диапазон, но някои биха могли да надхвърлят тази цена въз основа на кръвна линия и титли.

Японски шпиц

Здраво, гъвкаво, ловко и весело кученце, изпълнено с жизнена енергия и радост от живота, много интелигентно. Като домашен любимец е много нежен и привързан към семейството. Към непознати е много недоверчив, не се колебае да залае веднага, защото е и много смел и това го прави чудесна аларма. Нуждае се от твърдо обучение.

Страна на произхода: Япония

Оригинално име: Nihon Supittsu

Куче компаньон, принадлежи на Пета породна група, секция 5 – азиатски шпицове

Съобщава се, че породата е в Япония от 20-те години на миналия век, въпреки че точният ѝпроизход не е известен. Една от теориите твърди, че японският шпиц произлиза от белия немски шпиц, внесен в Япония през Русия и Китай. Друга теория предполага, че породата произхожда от американското ескимоско куче, твърд бял шпиц с подобни размери, който е пренесен в Япония в края на 20-те години.

Някои експерти допускат, че е близък роднина на Самоеда, но повечето мислят, че е произлязъл от Големия германски бял шпиц. През 1948 година, Японският кенел клуб публикува стандарта на породата. Това дребно кученце става все по-популярно в Европа.

Характер, специални умения и тренинг

Японският шпиц е смело, игриво и привързано куче, което винаги е пълно с живот и енергия. Той е много отдаден и привързан към своите господари и ще бъде чудесен спътник на семейство или човек, винаги готов да изпълни ролята на куче. Японският шпиц се нуждае от много внимание, иначе ще страда от тревожност при раздяла. Правилно социализираното куче е много мило с децата. Ще се отнесе към тях с търпение и ще направи страхотна плеймейтка дори за малките.

Тази дребна порода притежава изключителни безстрашие и охранителни способности. Много са подозрителни към непознати хора, ще ви известяват за приближаването на всеки непознат със силен лай. Японският шпиц обаче е склонен да лае твърде много, така че имайте това предвид, когато започнете да тренирате кучето си. Тази общителна порода чудесно се отнася към други домашни любимци, включително кучета, приятелски настроена е, ако е била правилно социализирана с тях.

Грижи

Създаден е за живот в дома, градината не е неговото място. Редовно трябва да се изчетква, за да прилича на себе си. Ако японският шпиц не получи достатъчно физическа активност, той може да стане отегчен и доста разрушителен. С достатъчно количество психическа и физическа стимулация, и внимание от страна на стопаните му, това куче ще се чувства щастливо както в града, така и на село.

Общ вид: куче с балансирани пропорции. Движенията му са живи и активни, изпълнен е с достойнство и с много елегантни маниери.

Глава: сравнително широка и окръглена. Стопът е ясно очертан. Муцуната е заострена. Има малък нос, устните са черни и стегнати. Очи: умерено големи, бадемообразни, поставени са косо на лицето. Тъмни на цвят. С черни клепачи. Уши: високо поставени, малки, триъгълни. Носи ги изправени и обърнати напред.

Тяло: здрава конструкция, мускулест врат, холката е ясно очертана. Широкият гръден кош е добре спуснат надолу, ребрата са добре извити. Коремът е прибран нагоре. Гърбът е къс и прав. Има широки слабини.

Крайници: окръглени лапички с дебели плътни възглавнички. Краката са мускулести.

Опашка: поставена високо, сравнително дълга. Носи я завита над гърба.

Козина: косъмът е прав, щръкнал настрани. По-къс е по лицето, по ушите и предната част на краката. По останалата част на тялото е дълъг и изобилен. На гърдите отпред има престилка, а на опашката е като перушина. Подкосъмът е мек и гъст.

Оцветяване: чисто бяло.

Размери: мъжки – 30 до 38 см., женски – 30 до 35 см.

Тегло: приблизително 10 кг.

Цена

Ценовият диапазон е $ 800 – $ 1200 за чистокръвни кученца, като някои могат да бъдат и по-скъпи. Повечето развъждачи са в този диапазон, но някои биха могли да надхвърлят тази цена въз основа на кръвна линия и титли.

 

Моят Приятел Кучето

Издание за природата, характера, здравето и поведението на съвременното куче и неговите хора.

    Виж Още