Япония и газовите камери за кучета и котки

 

сн. https://www.japantimes.co.jp/

300 000 котки и кучета в Япония ежегодно биват убивани в газови камери.

Япония има национален закон за хуманно отношение към животните от 1973 г.,  но продължава да е на дъното на таблица за хуманно отношение.

Броят на случаите на съмнения за злоупотреба с животни, разследвани от полицията в цялата страна, достигна 105 през 2019 г., като постави рекорд и включва някои случаи, в които видеоклипове за насилие са качени онлайн, показват данни на полицията.

Цифрата нараства през последните години

според Националната полицейска агенция, която съхранява данни за предполагаеми нарушения на закона за защита на животните от 2010 г. насам.

По тип животни 66 случая са насочени към котки, последвани от 27, при които кучетата са жертви. Други малтретирани животни включват коне, миещи мечки и порове. По вид 49 случая са свързани с изоставяне, 36 са с пренебрежение и други видове насилие, а в 20 случая животните са умрели.

Мъж, арестуван през юли миналата година по подозрение за злоупотреба с животни, публикува онлайн видео, в което сложи презерватив на главата на папагала си и го набоде с пръчка. Полицията е била предупредена от зрителите и мъжът е глобен с 200 000 йени (около 3000 лева) през октомври.


През юни 2020 в Япония влеза в сила преработен закон за защита на животните с по-строги наказания. Убийците на животни ще получат до пет години затвор или максимум 5 милиона ¥ глоба, в сравнение с настоящите наказания до две години затвор или ¥ 2 милиона глоба.

Основният Законът от 1973 г. за хуманно отношение и управление на животните беше изменен през 2005 г., за да създаде нови основни насоки за експериментиране въз основа на Трите R (прецизиране, замяна, намаляване) за тестване върху животни; Законът обаче все още разчита в голяма степен на саморегулиране.

През 2012 г. законът беше изменен, за да наложи по-строги разпоредби за продавачите на кучета и котки; създаване на мерки за хуманно отношение към животните по време на бедствие; по-ясно дефинирайте насилието над животни; и да разширят задължението си за грижи, като заявят, че „всеки човек трябва да поддържа околната среда и здравето на животните, да храни и напоява животни правилно, като взема предвид естествените им навици и взема предвид симбиозата между хората и животните“.


 Групи за защита на животните и здравни служители спасиха 164 кучета от изключително лоши условия в тясна къща в Япония, което се смята за един от най-лошите случаи на държане на животни в страната.


Животните бяха открити в град Изумо в Западна Япония, където живеят на рафтове или под маси и столове в къща с площ от 30 квадратни метра. Кучетата били предимно недохранени и заразени с паразити.  Информацията достига до групите за защита на животните в средата на октомври 2020 след жалба от съседи.

Кунихиса Сагами, ръководителят на групата за правата на животните Добуцукикин, каза: „Целият под беше запълнен с кучета, а цялата площ,  беше покрита с фекалии. Служителите на общественото здраве за първи път посещават къщата преди седем години, след като получават жалби от съседи за шума и лошата миризма, но собственикът отказа да позволи на служителите да разследват.

Тримата души, живеещи в къщата, заявяват, че не могат да си позволят да кастрират  кучетата, така че те продължават да се множат.

През август 2019 г. 163 котки бяха спасени от апартамент в Токио, опакован в пространство от 11 квадратни метра. Според министерството на околната среда през 2018 г. 120 града съобщават за общо 2 064 жалби за натрупване на животни, като много от тях включват собственици на домашни любимци, живеещи в трудни условия и неспособни да платят за кастрация на животните.

В Япония всяка година се избиват над 300 000 котки и кучета.

Това е резултат от социалната структура, която позволява на клиентите лесен достъп до домашни любимци. За разлика от „полезните домашни животни“, те не произвеждат месо или мляко, което ги прави по-уязвими да бъдат изхвърляни, когато собственикът им промени мнението си. И когато бъдат изоставени, има само едно място за тях: Центърът за обществено здраве.

Там изоставените животи се довеждат до жесток край чрез задушаване в газовата камера.


В Обединеното кралство е забранено да се продават кучета и котки с цел печалба.


Ако някой желае да закупи нов домашен любимец, той отива в местен приют за животни, подлага се на квалификационен тест като собственик на куче/котка и ако изглежда, че е в състояние, той може да прибере животно в новото си семейство. При тази система масовото екзекутиране не се случва.

Разбира се, организациите за защита на животните се борят да въведат този вид система и в японското общество.

Трудно е да се оспори и промени статуквото – за хората в Япония системата с убийствата на ненужни домашни любимци явно работи перфектно.

Ще ви спестим линка към видеоклип в YouTube, показващ как се убиват животните в японския център за обществено здраве. Видео съдържа шокиращи изображения.

Моят Приятел Кучето

Издание за природата, характера, здравето и поведението на съвременното куче и неговите хора.

    Виж Още