Катахула Леопард дог

Искаме да знаем всичко за кучетата. Всичко! Но има толкова много породи кучета и всяка една е уникално животно със собствена история. Има и много миксове, и всяко отделно куче има своя история. Един наистина необятен свят за обичащите този вид.

Това лято едно дребно кученце – прилично на бебе катахула, прилично на дрон, на навита докрай интерактивна детска играчка, на която батериите никога не се изтощават, се появи по алеите пред морския бряг в едно курортно селище. Без никакви предисловия се включи в кучешко-човешката ни компания. Естествено, се харесахме, естествено, не можехме да оставим това толкова крехко създание да оцелява само и, естествено, го прибрахме.

Освен характерното леопардово оцветяване, различните очи – синьо и кафяво,  има и ципи между пръстите на краката. Упорито, изключително енергично, умно, податливо на обучение, игриво и красиво същество. И дотук свършват приликите с  Леопардовото куче от Луизиана.  Лекси вече е стерилизарана, чипирана, ваксинирана и се борим с дивия и нрав с променлив успех.

А сега да се запознаем с истинската Катахула от Луизиана. Една много интересна порода, макар и непризната дори от Кенел клуба на собствената си страна.

Кучетата CATAHOULA LEOPARD DOG са познати под няколко други сходни имена: Леопардовото куче от Луизиана,  Катахула или Катахулата. Други имена на породата включват Куче леопард, Леопардово куче, „Свинско“ куче катахула.

Произходът на породата

Историята на развитието на леопардовото куче Catahoula е голяма мешавица. Има различни предположения относно това кои породи са били кръстосани, но се знае малко, тъй като няма оставени писмени сведения по темата.

Със сигурност, обаче, се знае от местни хора, че води началото си частично от дивите кучета, отглеждани от индианското племе Чокто (Choctaw). Други кучета, за които се смята, че са били използвани за създаването на тази порода, включват хрътки, гончета, мастифи, босерони и дори червени вълци.

Едно от алтернативните имена за породата е Hog dog Catahoula и това не e защото изглеждат като свине, а защото първоначално са били отглеждани за лов на свине. Историята казва, че когато белите заселници за първи път са дошли на мястото, което сега наричаме Луизиана, районът е бил пренаселен с диви прасета. За да се справят с проблема, заселниците са използвали диви кучета, за да разработят нова порода, която е била особено умела в лова на свинете. Това са най-ранните леопардови кучета от Катахула.

Катахула леопард дог имат ципести лапи.

Кучетата Catahoula са добре известни със своята интересно оцветена козина и завладяващи очи, но имат и други интересни физически черти, които може да не забележите на пръв поглед. Например, те имат ципи между пръстите на краката. При някои кучета има само наченки на такива между пръстите, но ципите при  Catahoula се простират много по-видно надолу по пръстите на краката, отколкото обикновено. Това устройство на лапата им е позволявало да преминават по-лесно през мокрия и влажен блатист район Луизиана.

Според други сведения катахула започва своята история от кръстоски в популацията кучета, донесени от испанските конкуистадори в Америка. Това били основно хрътки и мастифи, предназначени да всяват страх у местните индианци. Кучета били много силни и агресивни и индианците се бояли от тях повече отколкото от огнестрелните оръжия.

Попадайки в блатата на Луизиана испанците загубили бойния си дух и изоставили ранените кучетата. Тази популация станала и основа на новата порода. Индианците прибрали животните и продължили селекцията. Съществува мнение, че катахула са кръстосани с червени вълци, а след идването на американските фермери в района – и с босерони, за подобряване на пастирските им качества.

Луизианското леопардово куче станало неотменна част от стадата на луизианските фермери. Многостранното им използване още повече увеличило тяхната популярност. Катахула пазели стада от полудиви говеда и свине в блатата, помагали при лов и охранявали фермите. На 9 юни 1979 година, благодарение на старанието на местните развъждачи, катахула станала национална порода на щата Луизиана. И независимо от оригиналната външност и необикновени способности, кучето така и не станало популярно зад пределите на Америка (впрочем често представители на тази порода “играят” в американските филми, без дори да ги разпознаваме). Неголяма популация все пак има в Холандия, Германия, Чехия и Словакия.

Има няколко действащи стандарта на породата: според европейския – това е гладко-косместо куче със среден до голям размер, като идеалната височина в холката е 60.9см. за мъжки и 55.8см за женски, с висящи уши, оцветяването е всеки цвят в тип мерл – петнисто и големи петна в различен цвят.До развъждане не се допускат екземпляри с бяло оцветена глава и бяло оцветяване повече от 50% по тялото, албиноси, плашливи или агресивни, както и безопашати. Купирането на опашката и ушите е забранено. Цветът на очите често е син.
Леопардовите кучета са умни, силни и издръжливи животни. Подходящи са за работа и за спорт. Имат нужда от опитен и строг стопанин и много движение. Обучават се лесно, но с тях през цялото време е необходима строгост и твърда ръка. Добре обученото леопардово куче е верен помощник и приятел, готово да служи на стопанина си и семейството без уговорки.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

    Виж Още