Автомобилните гуми – любим обект за маркиране

 

сн. Erik-Mclean/unsplash

Пишкането по гумите на колите е любимото занимание на кучетата. Не се притеснявайте: кучешката урина не е корозивна.

През последните години има все повече собственици на кучета. Кучетата са добри приятели на хората. Кучетата носят радост на хората и също така правят някои собственици на автомобили бесни, когато видят поредното куче да вдига крак на гумата на колата им.

Те не само са заобиколени от миризма на урина, но също така са напълно убедени, че това „разваля“ гумата. Наистина ли кучешката урина корозира гумите? Слуховете твърдят, че кучешката урина има силно въздействие върху гумата и главината на колелата. Дали това е вярно?

Защо кучетата маркират по гумите?

Ако се чудите защо кучетата толкова много обичат да „оставят съобщенията си“ по гумите на колите, можете да се обзаложите,че кучетата вероятно имат много добри причини да го правят. Би било прекрасно, ако можеха просто да ни прошепнат всичките си мръсни малки тайни, но докато не могат да говорят, ние можем да направим само няколко предположения.

Всеки  иска да е различен, да има някакъв свой знак, нещо, което да го отличава от останалите и да е негова запазена марка. И при кучетата е така – много държат да се идентифицират. Правят го по начин, който често ни изглежда крайно нелогичен. Като, например, да използват гумите на колите. Гумите на колите са им сред любимите обекти за маркиране.

Ритуалът изглежда така – спират се, душат по цялата окръжност на гумата доста продължително, въртят се известно време и вдигат крак. Има проста причина: гумата на колата е изключително привлекателно място да оставят своето съобщение.

Кучетата се интересуват особено от гумите на паркиралите коли и след като ги подушат, стратегически надничат по тях. След като ги маркират, си тръгват със задоволството на лицето: „Мисия изпълнена“. За това има логично обяснение.

На нивото на носа

Уринирането при мъжките е насочено към вертикални цели в 97% от случаите. Когато кучетата маркират, те се ангажират с маркиране на аромати, като основно оставят аромата си на определени повърхности, което предоставя на други кучета подходяща информация, като визитна картичка.

Точно както бихте искали да поставите визитката си на нивото на очите на таблото за обяви, кучетата маркират върху вертикални предмети, така че да оставят аромата си „на височина на носа за други кучета“. Поради това гумите могат да се добавят към списъка с други любими вертикални предмети, които кучетата обичат да пишат своите съобщения: електрически стълбове, кофите за боклук, оградите и храстите.

Дългосрочна информация

Остава неизвестно дали кучетата са наясно с това или не, но уринирането по вертикални повърхности предлага още едно голямо богатство – ароматът на урината обикновено е по-дълготраен на вертикална повърхност в сравнение с хоризонталната.

Следователно има вероятност урината върху гуми или всякакви други вертикални повърхности да продължи по-дълго в сравнение с урината, отложена на земята чрез клякане. Така това класира гумите като един от най-желаните обекти за маркиране.

Букет от аромати

Най-хубавото на гумите от кучешка гледна точка  е, че те събират доста богат набор от аромати, докато пътуват по пътищата. Помислете за всичко, през което автомобилните ви гуми минават, когато сте навън с колата си. Ароматите, които е вероятно да привлекат кучета към гумите, могат да включват животински екскременти, храни, изхвърлени от хора, и разбира се, уханието на урина от други кучета (и дори котки), които са използвали гуми, за да маркират аромат.

Друга възможна причина:

Кучетата не знаят какво е автомобил. Те могат да го приемат за живо същество, доколкото виждат движение или да го приемат като огромна играчка, която би могла да бъде притежавана, като топка или кост. Така че кучетата винаги имат навика да маркират притежания и да заявят присъствие. Ако им мирише на тях самите, те са склонни да маркират, за да се уверят, че нещото принадлежи на тяхната територия.

сн. So an Jo/unsplash

Това дава отговор на още един въпрос: защо някои кучета лаят и гонят автомобилите. Когато кучетата усетят миризмата от гуми на превозно средство, преминаващо в техния район, те усещат, че това не принадлежи на тяхната територия и реагират с реактивен лай, за да се отърват от „неприятелския“ обект, нахлул в тяхната територия.

За повечето хора да имаш куче, което от време на време пикае върху гумите, не е най-лошото нещо на света. Въпреки това може да се превърне в проблем, ако се спират по време на разходка на всяка гума или ако имате съсед, който е особено придирчив към любимите си гуми.

Когато забележите, че вашето куче гледа към автомобилна гума, кажете команда и размахвайте лакомството. Когато кучето погледне вас вместо гумата, дайте му устна похвала и лакомство. За всички останали: просто бъдете щастливи, знаейки, че вашите автомобилни гуми са богатство от информация и забавление за кучета.

Вредна ли е кучешката урина за гумите?

Въздействието на кучешката урина върху гумата е минимално. Каучукът преминава през много процеси на обработване, така че гумата да стане стабилна, да има висока плътност, устойчивост на корозия, на износване,  да има свойства против стареене.

Някои изследователи са правили подобни експерименти с корозия. Когато запечатаният каучук се накисва в 30% амонячна вода с температура 23 C, и 3% сярна киселина при 70 C в продължение на 28 дни, е установено, че максималния живот до скъсване на гумата е намален само с 18% и 17%, което показва, че гумата има силна устойчивост на корозия. В кучешката урина повече от 90% от компонентите са вода и остават малки количества пикочна киселина и урея.

Стойността на рН е между 5.4-8.4, докато в експеримента концентрацията на водороден йон в 3% сярна киселина е поне 150000 пъти по-висока от тази в кучешката урина, а алкалността на 30% амоняк е стотици пъти по-висока от тази в кучешката урина. В сравнение с това корозивността на кучешката урина е много малка.

За гумите истинският убиец са  ултравиолетовите лъчи, който могат  да разрушат молекулярната структура на каучука и по този начин да ускорят  стареенето на гумите.

След като говорим за гумите, нека поговорим за джантата, която също става потърпевша от маркирането.

Повърхността е антикорозионно обработена и покрита с галванизиран защитен слой, който е устойчив на силна киселина и алкали и още повече на атака на кучешка урина. Експертите също така казват, че в краткосрочен план урината на кучетата и дъждовната вода върху главинната корозия е минимална.

Въпреки че щетите са сравнително малки и че собствениците и приятелите на кучетата имат аргументи, остава проблема с миризмата: в края на краищата никой не иска колата да мирише на кучешка тоалетна. Веднъж маркирана, атаките срещу гумата стават често повтарящи се, защото привличат и други мъжки кучета. Ако собственикът често води кучето си до колата, вероятността колата да бъде нападната от кучешка урина ще бъде по-голяма, защото други кучета ще уринират около колата, след като помиришат миризмата.

За собствениците на колите

Могат ли да направят нещо, за да отклонят интереса на кучето от гумите на колата им?

Какви са някои прости мерки за предотвратяване на кучешката урина? Можете да измиете гумите с оризова вода няколко пъти, за да можете да премахнете „съобщенията“, които са оставени преди, но това може да доведе до нови кучета, които отново да оставят аромата там. Можете също да използвате камфор и масла върху гумите, за да отделите кучето от колата с миризма, която то не обича. Освен това можете да напръскате със спрейове против кучета. Най-добре е да говорите със собственика на кучето и да се разберете по тази тема.

За собствениците на кучета

Още веднъж да напомним, че когато разхождате кучето си, трябва да се грижите добре за него и да не му позволявате да пикае по колелата на колите  други хора. Ако отглеждате кучето, имате задължението да го научите на някои неща, така че животът в града да бъде удобен и за него, и за другите. Не му се карайте, просто го отклонете от този обект.

И не забравяйте найлоновото пликче, с което ще събетете „голямата работа“, оставена от вашето куче на тротоара. Добрите кучета имат нужда от дисциплинирани собственици.

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

    Виж Още