Защо кучето маркира вкъщи?

Напълно в реда на нещата е кучетата да пазят ресурсите, които са важни за тях – храната си, своите хора, мястото си за спане, дома си. Това е тяхната територия и в този смисъл, често биват определяни като териториални животни. Това, разрира се, е по съвсем различен начин и причини, поради които техните предци, вълците, го правят и са строго териториални животни.

Как кучетата определят своите територии?
В света на кучетата претенциите се отнасят до „тяхното имущество“, като например зоната за хранене и мястото за спане. За да направят това, обаче, кучетата не могат да строят огради и врати, така че трябва да прибягват до друг ефикасен, но същевременно естествен начин за заявяване на територия: маркиране с урина.


Най-силно развитото сетиво на кучето е неговото обоняние. По тази причина маркирането с урина е техният ефективен начин да претендират за територия, без да се налага да прибягват до бой или конфронтация. Кучетата разбират значението на маркирането  и последствията, свързани с нарушаването на определени маркирани зони.


Това е част от териториалния характер на кучето и е нещо дълбоко кодирано в генетиката му. Няколко капки урина могат да дадат много информация на кучето, което е минало през маркирана от друго куче територия: възраст, пол и дори неговия социален статус.
Но когато маркирането продължи и в домашни условия, това е доста зле.

Прочетете още  Топ 10 проблеми в поведението на кучето  II

След изключване на евентуални здравословни проблеми, което се установява чрез проба от урина, остава въпросът: Моето куче уринира ли или маркира?

Има различни сигнални знаци, които ни помагат да разграничим двете действия. Но първо, нека развенчаем един мит: Некастрираните мъжки не са единствените, които маркират, много често това продължава и след кастрациятата.

Защо моето куче маркира ?

Маркирането е умишлен акт на уриниране за други цели, различни от физиологично изпразване на пикочния мехур. Целите за маркиране могат да бъдат различни.

Териториална маркировка: Тази форма на маркиране е с основната цел да се маркира „собственост“. Точно както ние, хората, маркираме своята територия чрез изграждане на граници като огради или тухлени стени,  така и кучета маркират техните дворове, така че други кучета или животни да знаят  “ Аз живея тук!“.

Забележка: „Имотните“ граници на кучето могат да се простират далеч зад оградите и другите граници, които ние сме задали. Някои кучета маркират около квартала, като допълнително разширяват границите си. Някои кучета „мислят“, че наистина притежават целия квартал! Кучетата могат да маркират с урина върху миризмите, оставени от други животни и кучета в района.

Маркиране като визитна картичка: При този тип маркиране кучето не уринира, за да маркира специално своята територия. Кучето може да маркира в зони, които не му принадлежат, за да остави съобщение. Например, куче може да маркира на разходки, когато минава покрай зона с лаещи кучета или в кучешкия парк. Урината се оставя за преглед на останалите кучета. Останалите кучета възприемат много информация от тези накапвания, като пол, възраст, ранг, сексуална достъпност и др. Женските кучета в периода на разгонване, могат да уринират по-често, като по този начин информират мъжките за техния статус.

Маркиране при стрес: В тези случаи маркировката се използва за покриване на непознати миризми, които карат кучето да се чувства несигурно. Тези нови миризми, веднъж покрити с неговата урина, миришат отново познато и затова кучето се чувства по-малко стресирано. Това често се наблюдава, когато в дома пристигат нови гости, представя се ново бебе или нов домашен любимец. Следователно кучето нарочно маркира неща, които миришат на „ново“ и са различни от установената за него рутина. 10 до 40 процента от кучетата, които не спират маркирането си след кастрация, вероятно  маркират поради стрес.

По-различно стои въпросът с уринирането

Тревожност: Някои кучета уринират, когато останат сами в дома. В този случай това може да е признак на тревожност при раздяла. Засегнатите кучета обикалят, скимтят,  вият, уринират, дефекират и обикновено се чувстват нещастни, когато останат сами у дома. Обикновено тази форма на уриниране се случва само когато кучето е изолирано от членове на семейството.

Подчинено поведение: В тези случаи кучето основно проявява подчинение спрямо друго куче или човек. Ако е малко, то обикновено ще се обърне по гръб и ще уринира, сякаш казва: „Моля, не ме наранявайте, аз ви уважавам!“ . Покорното уриниране се извършва и когато кученцето е развълнувано да види собственика или гостите, не може да сдържи вълнението си и почти казва „Аз съм толкова развълнуван, нямам никакво намерение да ви хапя. Аз ви уважавам! Този тип уриниране е придружен от покорна стойка на тялото, като свити уши, спуснато към пода тяло, приведена глава, присвиване и преобръщане. Да се карате и ругаете в този момент и изключително несъстоятелно: това само ще го накара да уринира все повече и повече. Повечето кучета го преодоляват, след като пораснат и изградят увереност.


Виковете и наказанията в ситуациите на уриниране само задълбочава проблема. Ако се случва у дома, най-добре е да определите причината и да работите върху нея. Кастрирането на куче може да намали маркирането, свързано с хормонални мотиви, но то може да продължи да уринира.


В някои случаи идентифицирането на стресови фактори и премахването им може да премахне маркирането. Съществуват най-различни стратегии за премахването им.

Упражненията у дома са отлично средство за намаляване на стреса, което може да помогне на вашия маркировач на закрито да се почувства по-малко нужда да вдигне крак в хола ви. Енергичните аеробни излети в полето или планината без повод могат да направят чудеса с различни поведенчески проблеми, както и тренировъчните процедури, които изискват от кучето да мисли и което го уморява психически. Продукти като Adaptil  също могат да бъдат ефективни за намаляване на нивата на стрес за някои кучета, както и успокояващ масаж, ароматерапия.

Възможно е кучето да има здравословен проблем. За проблеми с простата при кучето можете да отворите този линк: Простата е жлеза, която може да създаде много проблеми.

Сн. freestocks/unsplash

 

Моят Приятел Кучето

Издание за природата, характера, здравето и поведението на съвременното куче и неговите хора.

      Виж Още