Упражнения за кучето у дома

Има кучета, които живеят за зимата: дойде ли студ и сняг, дошло е тяхното време. Но други, особено дребните и по-нежни, преминават на зимен режим и нито им се излиза, нито им се играе.

Няма начин вашата чихуахуа да иска да излезе и да се упражнява, когато можете да видите дъха си във въздуха. Но има много дейности на закрито, чрез които можете да спасите кучето си от скуката през студените зимни месеци и дори не е нужно да обувате ботушите си.

Януари е Национален месец за обучение на вашите кучета и е чудесна възможност, прекаравайки повечето време на закрито, за да научите нещо ново с вашето куче. Предизвикателствата, които ще измислите, помагат за ментална и физическа стимулация, а тренировките могат да изгорят голяма част от натурпаната енергия. Да забавлявате кучето си може да бъде предизвикателство.

Но, както е добре известно – скучаещото куче не е добро куче.

Отегчените кучета наистина изпадат в тотална несъстоятелност. Ние сме основният източник на комуникация и някакво развлечение за тях, така че ако не им ги дадем, те ще измислят свои собствени дейности – и тогава, в крайна сметка, ние имаме сдъвкани обувки, дистанционни и …каквото докопат.

Като играете с кучето си няколко пъти на ден, можете да намалите вероятността те да развият разрушителни навици като прекомерно лаене или дъвчене.

Дори отделянето на време за опресняване на основните команди ще помогне в това начинание, а заучаваенто на команди ще укрепи цялостната ви връзка.


Мрази ли вашето кученце да излиза в студеното зимно време? Имате ли свои начини и установени дейности на закрито, които обичате да правите с кучето си? Имате ли нужда от идеи? Ето няколко, които подбрахме за вас.


Игра с малка топка.  Преди да започне играта, трябва да обмислите някои неща: колко голямо е вашето куче, имате ли чупливи предмети наоколо, дали подът е хлъзгав? Добре е да има килим. В противен случай, когато се развихри, то ще се пързаля и ще се блъска в стените и мебелите. Тази игра е най-подходяща за дребни кучета.

Игра на криеница. Има много начини да играете на криеница с кучето си. След като кучето разбере правилата, това може да бъде предизвикателна и забавна игра за двама ви. Полезно е използването на лакомство или любима играчка. Покажете на кучето си наградата, първоначално я поставете на видно място, после го отведете в друга стая. След малко го пуснете и го насочете към играчката, докато то разбере играта и какво се иска в случая. После може вече да я криете по-сериозно.

Игрище с препятствия. Използвайки възглавници, дивани, легла или каквото и да е вкъщи, можете да направите забавно игрище с препятствия за вашето кученце. Поставянето на лакомства или награди около трасето ще го насърчи да скача и да се катери. Някои с удоволствие пропълзяват през импровизирани тунели, стига накрая тези препятствия винаги да водят до наградка. Така кучето изпитва чувство за постижение. Това ще стимулира вашето кученце както психически, така и физически.

Научете го да гони мехурчета. Това е толкова прост начин да поддържате кучето си щастливо, забавлявано и упражнявано. В тази игра може да се вкючат и децата, така че вие да имате малко свое свободно време. Повечето кучета са много въодушевени да гонят и „хващат“ мехурчета. На пазара има дори богат избор от играчки за правене на балончета за домашни любимци, но тези за деца вършат чудесна работа, защото са нетоксични.

Ако кучето ви няма представа какво е това, нито му изглежда много интересно да подскача около тях, дори само да ги следи в пълна концентрация на вниманието пак е добре. А  няколко 5-минутни сесии за преследване на мехурчета могат да направят чудеса за вашето куче и то да си легне мирно и тихо на мястото след игра.

Научете кучето си на командата „Отивай в леглото!“ Знае ли вашето куче тази команда? Този трик е лесен за преподаване и е полезен, когато правите вечеря или имате гости. Тренирайте неуморно винаги, когато влезете в  кухнята. Ще му сатне навик накрая. Полезно е.

Следвай ме. Ако кучето ви по принцип е склонно да ви следва където и да отидете вкъщи, тази задача няма да представлява проблем, нито упражнение за него. Ако не го прави и му липсва мотивация, тогава можете да опитате като държите лакомство или играчка в ръка. Просто се разходете из къщата. Нека цялото му внимание е насочено към движението и нещото, което ще получи накрая. А качването и слизането по стълби може да бъде тренировка и за двама ви!

Накарайте кучето да работи за храната си. Ние им осигурямваме всичко – топло легло, внимание и храна. Безплатно. Но те обичат да работят заедно с нас. Ттака че да работят за храна не е лошо или необичайно – това е нормално и психически стимулиращо за тях. Можете да накарате кучето си да изпълни някои трикове, преди да получи вечерята си.

Научете кучето си на имената на някои предмети. Знаете сигурно за Чейсър, боркъли, което знае 1022 думи и може да избере правилната сред 800 между тях, само като чуе наименованието. Достатъчни са 10 думи, това е страхотна стимулация за кучето ви. Започнете, като играете с една конкретна играчка и й дадете име, докато го правите. След малко практика и похвала кучето ви ще присвои това устно име на избраната играчка. След като кучето ви научи, че името на конкретни играчки можете да тествате техните умения, като видите дали те могат да го изберат сред другите си играчки.

Познай в коя ръка. Ако сте мислили да научите кучето си да разпознава някои аромати, това е чудесна игра, за да започнете. Единственото нещо, от което ще се нуждаете, е някои лакомства за кучета и ако нямате такива под ръка, можете да използвате нарязани плодове и зеленчуци или да си направите домашни лакомства за кучета.

Как се играе играта „Коя ръка“:  Позволете му да подуши лакомството. Поставете го в едната си ръка.  Затворете юмруците си и ги дръжте пред кучето си.  Нека кучето да избере в коя ръка е. Когато вашето куче подуши правилната ръка, отворете го и им дайте лакомството. Ако той избере неправилно, не го обезсърчавайте, отнема няколко опита и то ще се справи.

Съвет: Нарязани моркови са отлични лакомства за тренировки с аромати. Те са с ниско съдържание на калории, лесни за приготвяне и (повечето) кучета много ги обичат.

Прибери играчките си! Ако играчките на вашето куче се държат в кутия, можете да го научите да ги прибират. Звучи странно да научиш кучето си да почиства след себе си, но всъщност е много забавно. Преподаването на кучето на нови умения повишава самочувствието му и това е чудесен начин да му дадете повече умствена стимулация. Ако вашето куче вече знае командата „Пусни“, накарайте го да вземе играчка и да му дайте командата за пускане, след като застане над контейнера. Хвалете го много, това е сериозно постижение.

Знае ли вашето куче всички основни команди за подчинение? Отговаря ли винаги на команда стой и на място? Дори и добре обучените кучета се нуждаят от опреснителен курс от време на време, за да бъдат във форма. Всички кучета трябва да имат надежден отговор на команди за сядане, на място, пускане и ела тук. Няколко бързи тренировъчни сесии (5-10 минути) всеки ден са чудесен начин да помогнете на вашето куче да овладее основите и те ще помогнат на кучето ви да бъде психически стимулирано.

Научете кучето си да взема повода си. Не се иска много, но е достатъчно, за да запази кучето съсредоточено и заето, докато се подготвите за излизане. Иначе става супер активно, върти се, скача, хленчи, лае…

Редовни сесии за разресване. Дори да няма нужда. Това също може да се превърне в тренинг за него. Някои кучета понасят грижата по-добре от други и колкото повече практикувате да използвате положителни награди, толкова по-лесно ще стане. Не се страхувайте да раздавате много лакомства по време на сесия – кучето ще свързва манипулацията с положително преживяване.

Купете нова играчка за кучета, направете или ги сменяйте. Кучетата се отегчават от старите си играчки. Можете или да купите на кучето си нова играчка, за да задействате ентусиазма им, или да ги сменяте.Вместо да давате достъп до всичките им играчки през цялото време, дайте му две.  После ги сменете с другите.

Винаги можете да направите играчките им по-вълнуващи, като се уверите, че се ангажирате с тях, като играете донасяне или теглене. Играчките придобиват съвсем нова стойност, след като се включите и започнете да играете с тях. Не е нужно да харчите много пари за играчки, можете да направите сами от стари тениски, кърпи или деним.


Ако всичко останало се провали, винаги можете да го направите просто и да се придържате към класиката като дърпане на въже.


Играйте на Игра на въже. Играта на теглене на въже е един от най-добрите начини да участваме в смислена игра с нашите кучета. Това е чудесен начин да упражнявате психически и физически кучето си. И тъй като не изисква голямо пространство, можете да го играете на закрито.

Има теории, че тази игра прави кучето агресивно или, ако го оставите с въжето в устата – т.е. то е победило – това го прави доминантно. По-скоро са градски легенди.

Оставете го да спечели, това ще го насърчи да играе повече. Установено е, че кучетата, които играят на дърпане на въже със собствениците си, са по-послушни и имат по-голяма увереност. Това е чудесен начин да упражнявате кучето си, стига кучето ви да спазва няколко основни правила като „играта спира, ако зъбите ви докоснат ръката ми“.

Бъдете креативни и измислете някои свои уникални игри, които да споделите с кучето си. Това може да е вашето специално време за сплотяване на малкия ви колектив.

Докато дойде отново се затопли и се забавлявате повече навън.

За да имате под ръка  добър запас от тренировъчни лакомства, не пропускайте още – Рецепти за домашни лакомства ТУК

 

Сн. Alexandre Silva/unsplash

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още