Слушайте ръмженето!

Кучетата живеят близо до хората от толкова години, да разбират и изпълняват командите не е никакъв проблем за тях.

Но те разпознават не само думите, интонацията и жестовете, те разпознават и погледа. По движението на очите на своя стопанин кучето може да предусети какво е неговото намерение.

 Експериментът

Учени твърдят, че по способността си да разбират всичко без думи четириногите не отстъпват на двегодишно дете.

Унгарският изследовател Йозеф Топал е направил извода, че кучетата са взаимствали от хората някои специални навици, като например умението да установяват невербална комуникация.

За да разгадае какво иска от него стопанинът му, кучето следи очите му. Ако човекът установи зрителен контакт с кучето, то това е верен знак, че ще последва команда.

Проведените експерименти довели до неочаквани резултати.

Нашите изследвания показаха, че кучетата реагират на човешкото общуване точно както и малките деца. По-рано се предполагаше, че такъв тип комуникация е свойствена само на хората” – казва Йозеф Топал.

Децата на възраст от 6 месеца до 2 години се учат да разпознават настроението и това какво родителите им искат от тях по начина, по който ги гледат. По подобен начин действат и кучетата.

Например, кучето не много охотно поема храна от ръката на човек, които отвръщат поглед от него. Стопаните, които гледат кучето си в очите, предизвикват у него повече доверие.

А кинологът Петер Понграш отива още по-далече: той твърди, че в лая на най-добрия приятел на човека са зашифровани точно определени послания.

За някои от тях отдавна ни е известно, като например това, че кучето ръмжи, за да предупреди да не го закачаме по никакъв начин. Но не само това – кучетата безпогрешно определят габаритите на ръмжащо животно само по звуците на неговия глас.

Специалисти са провели изследване, в което са участвали 96 кучета от различни породи. На кучета било показано изображение на други две животни.

На различни екрани прожектирали фотографии на едно и също куче, но едно от изображенията съответствало по размер на животното, чието ръмжене слушали тестваните животни.

Втората фотография била умалена или увеличена. Оказало се, че повече от 80% от кучетата, участващи в експеримента, при звука на кучешкия глас поглеждали именно изображението на животно, съответстващо по размерна ръмжащото.

Резултатите удивили учените, тъй като досега се е считало, че да предават, и още повече да възприемат речева информация с подобна точност могат само приматите.

„Този резултат доказва, че кучетата със своето ръмжене съвсем съзнателно и точно дават на обкръжаващите ги информация за своите размери и степен на потенциална опасност.”

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още

Етология

Прекалената привързаност не прави кучето щастливо II Привързаността не прави кучето по-щастливо, съобразяването с неговите инстинкти го […]