Какво е VELCRO куче?

Много снизходително определение за любимото куче! Но те понякога наистина са такива лепки.

Комичната страна:

 • Винаги проверявате зад себе си, преди да се обърнете и да направите стъпка.
 • Внимавате, когато се изправяте от дивана, защото може да стъпите върху куче.
 • Онова усещане, че ви следят непрекъснато с поглед. Не е параноя, наистина ви следят. Свиквате с това.
 • Винаги сте придружени до тоалетната.
 • Добрите снимки са невъзможни, няма достатъчно разстояние до кучето.
 • Не пеете под душа, защото веднага ставате дует.

Кучета са склонни да следват собствениците си почти навсякъде. Но през повечето време обичат да бъдат независими, поради което ще ги намерите да спят или да играят в другата стая, а не във вашата. Но има някои кучета, които са склонни да следват своите хора навсякъде и имаме предвид навсякъде, дори и банята. Такива кучета показват признаци, че са велкро кучета.


КАКВО Е VELCRO КУЧЕ?

И така, кое куче е велкро? Велкро са онези лепки, които се използват за бързо „закопчаване“ на дрехи, обувки,  самозалепващи ленти. Велкро куче е това, което е прилепнало до вас през цялото време, което ви следва навсякъде. Въпреки че няма за какво да се притеснявате, трябва да бъдете загрижени, тъй като в дългосрочен план не е добре за кучето.

Много хора са склонни да бъркат велкро куче с такова, което има проблеми с тревогата при раздяла.

Как да намалите растящата тревожност на кучето, когато излизате – последвайте този линк Променете своето поведение

Трябва да помните, че това са две различни неща. Докато велкро куче ще бъде в скута ви през цялото време, едно куче, изпитващо тревожност при раздяла, ще се задоволи с това, че сте в една и съща къща, не е необходимо да се е лепнало за вас.

Прочечете още за кучето, когато е оставено само у дома ТУК 

Ето някои от различните симптоми при велкро куче и  куче с тревожност при раздяла:

Велкро куче:

 • Ще те последва навсякъде, където отидеш.
 • Първата и основна необходимост за него е да е постоянно до собствениците си.
 • Следи всяко движение, което неговият човек прави.
 • Предусещане за това какво ще прави човекът и предварителна реакция.

Тревожност при раздяла: последвайте този линк: Безпокойство от раздяла

 • Безпокойството и нервност
 • Уриниране повече от обикновено, дори в малки количества.
 •  Дъвче непрекъснато нещо.
 • Поведението е малко непредсказуемо.

Истината е, че кучета, които са развили тревожност при раздяла в повечето случаи стават  велкро кучета.

Ако кучето изведнъж стане прилепващо, може да се предположи, че е възможно да има някакъв здравословен проблем. Или да е породено от някаква голяма променя в средата му: нов дом, нови хора, нови съседи.

Куче, което е отегчено или не е психически стимулирано, също може да се превърне във велкро куче. То няма нищо по-добро за правене. 

Всички сме виждали неразделни куче и човек в определени моменти. Това е прекрасно, преди да се е превърнало в проблем. Докато седите или работите в една стая с вашето куче, всичко е страхотно. Кучето обикновено ще остане тихо и спокойно. Обаче в момента, в който излезате от стаята, кучето ви става и ви следва по петите.

То ви наблюдава дали се приготвяте да излизате. О, да, то знае всички знаци, които означават, че ще го оставите. В неговите очи –  може би завинаги! Обличате различни дрехи, гримирате се, миришете различно и взимате ключовете си. Тези знаци означават, че скоро ще си тръгнете. Това го кара да ходи по вас, да скимти, дори ще се опита да ви попречи да излезете през вратата.

Докато сте далеч, може да дъвче, унищожавайки ценни неща, особено неща, които носят вашия аромат. Ако не прави това, може да лае и да вие. Ако отстъпите и го вземете със себе си, то е щастливо, докато не влезете в магазина, в който няма да го допуснат вътре. Остава, евентуално, в колата. Нов шок: затворено в малко пространство, което не е удобно, странни хора минават наоколо, и започва да лае и да дъвче всичко, което е в обсега му.

ПРИЧИНИ

Предполагам, че си давате сметка, че това поведение не е породено само от нестихваща любов. Имате проблем. И най-вече кучето има сериозен проблем. Една от първите мисли, които се появяват, когато кучето ви се превърне във велкро куче е защо действа по този начин? Какви са причините?

Основната причина кучето да развие синдром на кучешки велкро обикновено сме ние, собствениците. Например, ако постоянно галим кучето си или разговаряме с него като с малко дете, ако му даваме винаги лакомства, когато се върти около нас и скимти – е, тогава то разбира, че ако стои постоянно близо до нас ще има в изобилие от всичко това.

Друга причина е възрастта. Ако кучето има проблеми със слуха или зрението си, то започва да зависи повече от хората си и прилепнало до тях се чувства в безопасност.

Някои породи кучета са създадени да зависят от хората; това е черта, която те наследяват от родителите си. Повечето кучета, страдащи от тревожност при раздяла, стават велкро кучета.

Ако кучето изведнъж стане прилепващо, възможно е да има здравословни проблеми.

Ако се смените драстично обкръжаващата го среда това също би могло да стане причина кучетата да станат прилепливи.

Куче, което е отегчено или не е психически стимулирано, може да се превърне и във велкро куче, защото няма нищо по-добро за правене.

ВЪЗДЕЙСТВИЕ И ПРЕВЕНЦИЯ

Синдромът на велкро куче може да направи кучето тъжно, когато не е близо до хората си. Не свършва дотук; може да доведе до депресия, загуба на апетит, а също и сериозни здравословни проблеми. Има няколко неща, които можете да направите, за да сте сигурни, че няма да отглеждате велкро куче.

Обучавайте го като куче, това ще гарантира, че от самото начало кучето знае, че също трябва да е независимо. Научете го да спи в неговото леглото или да прекарва време само, когато сте в една къща. Уверете се, че сте последователни и твърди по всяко време.

Бъдете обичащи, то го заслужава; това, че се страхувате да не станат велкро кучета, не означава, че трябва да ги игнорирате и да не ги забелязвате.

Уверете се, че не се отнасяте към него като към човек. Кучето винаги ще остане куче и ще има нужди, които всяко куче има. Тези кучета може да са добре обучени животни, когато са с хората си. Но защо действат по този начин? Защото техният човек неволно е създал и подсилил това поведение.

Моят Приятел Кучето

Издание за природата, характера, здравето и поведението на съвременното куче и неговите хора.

   Виж Още