Сравняване на кучешки и човешки години

Сн. Charles Deluvio/Unsplash

 

Теорията, че една кучешка година е еквивалентна на седем човешки, все още популярна, но вече е развенчана. Учени твърдят, че са разработили по-точна формула за сравняване на възрастта на кучетата и хората. Те основават своите открития на нова концепция в изследването за стареенето, наречена „епигенетичен часовник“. Тя проследява биологичната възраст чрез ДНК маркери, които се променят в модела в хода на живота.

Епигенетиката е наука, която се занимава с изследването на фактори на околната среда, които включват или изключват гените и влияят на това как клетките ще разчитат гените. Тези промени могат да бъдат или да не бъдат унаследяеми.

Един от епигенетичните механизми, който влияе всеобхватно на физиология на човека е метилирането на ДНК. Той представлява прибавянето на метилови групи (CH3) към 2 от 4-те нуклеотидни бази в молекулата на ДНК. Тази химична реакция променя функцията на ДНК така, че при по-ниски нива на метилиране гените са активни, а при по-високи – не.

Биологичната възраст не е равна на хронологичната

Освен човека, с напредване на възрастта и други видове също претърпяват метилиране на ДНК . Мишки, шимпанзета, вълци и кучета, например, също изглежда имат епигенетични часовници. За да разберат как техните часовници се различават от човешката версия, генетикът Трей Идекер от Калифорнийския университет в Сан Диего и колегите му правят тест с кучета. Въпреки че най-добрите приятели на човека се отклоняват от хората в началото на еволюцията на бозайниците, те са добра група за сравнение, тъй като живеят в една и съща среда с хората и много от тях получават подобни медицински и болнични лечения.

Всички кучета – без значение от породата – следват подобна траектория на развитие, достигайки пубертета около 10 месеца и умират преди 20-годишна възраст. Но за да увеличат шансовете да намерят генетични фактори, свързани със стареенето, екипът на Идекер се фокусира върху една порода: лабрадор ретривъри.
Те сканират модели на метилиране на ДНК в геномите на 104 кучета, вариращи от 4 седмици до 16 години. Техният анализ разкрива, че кучетата (поне лабрадори ретривъри) и хората имат подобно възрастово метилиране на определени геномни региони с висока степен на мутация; тези прилики са били най-очевидни, когато учените разглеждали млади кучета и млади хора или стари кучета и стари хора. Най-важното е, че те откриват, че определени групи гени, участващи в развитието, по същия начин се метилират по време на стареене и при двата вида. Това предполага, че някои аспекти на стареенето са продължение на развитието, а не отделен процес. И че някои от тези промени са еволюционно запазени при бозайниците.

Въз основа на данните за метилиране, житейските етапите на кучетата и хората изглежда съвпадат. Но формулата за преизчисляване на годините е различна от широко разпространеното схващане, че една кучешка равна на седем човешки години.

Например, кученце на 7 седмици би било еквивалентно приблизително на 9-месечно човешко бебе. Формулата също добре съвпада със средната продължителност на живота на кучето и човека.

Кучешкият епигенетичен часовник тиктака по-бързо

Куче на 1 година е на възраст  31 човешки години.

2 к.  – 42 ч. ; 3 к. – 48,8 ч; 4 к. – 53,2 ч.; 5 к. – 56,8 ч.; 6 к. – 59,7 ч.

7 к. -62,1 ч.; 8 к.  -64,3 ч.; 9 к.  -66,2 ч.; 10 к. – 67,8 ч.; 11к.  -69,4 ч.

12 к. – 70,8 ч.; 13 к. – 72 ч.; 14 к. – 73,2 ч.; 15к.  -74,3 ч.; 16 к.– 75,4 ч.

17 к. – 76,3 ч.

Използвани източници: https://www.sciencemag.org/

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

    Виж Още