Болести на простата при кучето

Простата е жлеза, която може да създаде много проблеми

Колко често сте чували тази реплика от стопани на мъжки кучета: „Вече е голям, трябва да му намеря женска“?  Често.

Колко често те си дават сметка, че с еднократен любовен акт тяхното мъжко куче не би се успокоило, не би изпаднало в една вечна платонична любов към неговата първа жена?   Рядко.

И как реагират, особено мъжете, на предложението просто да кастрират кучето си, за да е то по-щастливо и здраво?  „Абсурд!“

Който притежава мъжко куче, добре знае колко много обича то да души всякакви миризми. Когато го извеждаме на разходка в местност, където е минала разгонена женска, то буквално се побърква, ближе терена и често долната му челюст се разтреперва.

Забива нокти в земята и ако искаме да го отдалечим от привличащото го място, трябва направо да го изтеглим насила. Отказва храна и непрекъснато иска да излезе навън: повикът към другия пол е по-силен от всичко. Много рядко го спохожда възможност, която да отиде по-далече от въображението му!

Женските кучета, естествено, биват ревниво пазени от стопаните си. Като изключим „свръхблагородните“ по произход породисти кучета използвани за възпроизводство, дори много хубави екземпляри често остават девствени за цял живот.

В някои страни е възприето кучетата да бъдат кастрирани в ранна възраст, за да ги направят по-покорни и да ограничат сексуалния им апетит. Като изключим този мотив, понякога се налага да се приложи и тази интервенция, колкото и да не е по сърце на стопанина. Когато става дума за проблеми с простатата, кастрацията е лечение

Най-често срещаните заболявания

Хиперплазия (увеличение)

С напредване на възрастта, съвсем нормално е тази жлеза да нараства. Явлението придобива патологичен аспект само когато е анормално и създава на индивида очевидни смущения.

Предразположение. От простатни проблеми са засегнати най-вече кучета на средна и напреднала възраст. Заболяванията на простатата са рядкост преди 5-годишна възраст.

Причини. Нормално е тази жлеза да се увеличи, но прекаленото увеличение може да бъде причинено или последвано от метаплазия или инфекция.

Люспеста (скамозна) метаплазия

Този проблем често възниква като следствие от тумори на тестисите. Простатата е с увеличен обем и в нея се развиват големи кисти.

Такава метаплазия може да бъде причинена и от прилагането на естрогени. Нерядко картината се усложнява от вторична инфекция.

Простатит (инфекция)

Може да се появи и в простата с нормални размери, макар че най-често се установява в жлези с увеличен обем. Обикновено се касае за тежка инфекция със събиране на гной и образуване на абсцеси в дълбочина.

Симптоми. Те са извънредно променливи в зависимост от размера, до който е нараснала жлезата и от наличието или не на инфекция.

Тъй като е разположена между последния чревен сегмент и пикочния мехур, увеличението ще засегне именно тези органи. Първият симптом, който обикновено обезпокоява стопанина, е че кучето се изхожда трудно.

Увеличавайки се, простатата притиска крайната част на дебелото черво – ректума и изпразването му се затруднява, изпражненията става сплескани, като ленти. Пикочните симптоми, проявяващи се в смущения в уринирането, стигащи до инконтиненция (незадържане), се явяват, напротив, късно и само вторично (обратно на това, което се наблюдава при хората).

Развитието им е бавно и коварно и симптоматологията се усложнява. Кучето изглежда унило и омаломощено, слабее и няма апетит, често държи гърба си извит и има склонност да разкрачва задните си крайници, нарушава и походката си.

В случаи на инфекция температурата се повишава, а болковата симптоматика е особено очевидна: кучето скимти и има нарушена походка. Урината е мътна поради наличието на гной и на кръв.

Понякога заболяването може да хронифицира, съпроводено от намаляване на болката и изчезване на най-изявените признаци, но продължавайки подмолното си действие с тежко увреждане на здравословното състояние на кучето.

(продължава)

част 2 можете да прочетете тук

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още