Избрахте Голдън ретривър

 

Сн. Shutterstock

Той е в първата десятката на най-популярните породи. Има златен характер. Умно куче, с удоволствие учи команди. Обича да сътрудничи на хората си. Благороден, много красив, доброжелателен по природа: достатъчно качества, за да бъде чудесен приятел.

Ловно куче за апорт – това е първоначалната функция на тази така обичана днес порода. При работата по развъждането основно значение се е отдавало на нрава на кучето. То трябва да е напълно лишено от всякакви прояви на агресия, както към хора, така и към животни, в частност -към кучета. Ако кучетата постоянно изясняват отношенията си по време на лов, това би било пълна катастрофа.

Нрав и темперамент

Когато говорим за нрав и темперамент на куче от определа порода, винаги трябва да имаме едно на ум – описаното по Стандарт не винаги отговаря на реалността. Защото не всички кучета, които притежават екстериорните характеристики на породата, са типични нейни представители. Защото има много миксове, които външно приличат, защото много кученца се раждат във „кучешки ферми“, без да могат да получат тъй важните за живота им първи напътствия от майката и другите в кучилото. Гените са едно, условията, в които расте кучето са съвсем различно нещо.

И още нещо много важно – очаква се, че в лицензираните развъдници, развъждачите подбират правилните екземпляри, които носят всички породни характеристики в максимална степен, включително и темперамент и нрав на кучето.

Съвременните голдън ретривъри са кучета, които лесно, с удоволствие и с много индивидуален подход общуват с всички членове на семейството.

Те са много адаптивни, лесно и естествено приемат начина на живот на своите хора, знаят как да бъдат истински приятели.  Те са родени спортисти и верни спътници на ловци, запалени туристи и спортисти, плувци и водолази. Разкошната дебела козина с плътен водоустойчив подкосъм ще позволи на Голдъна да е отличен спътник на абсолютно всяка разходка при абсолютно всякакви метеорологични условия. Много често се използват като водачи за незрящи, помощници за инвалиди, приковани към леглото, както и като терапевтични кучета в болниците. Това куче е спасител в развалините след земетресения и лавини. Безценен помощник в търсенето на наркотици и експлозиви. Всичко това те учат и изпълняват с удоволствие.

Вашите очакавния към него

Като всяка друга порода кучета, Голдън ретривът има свой уникален набор от качества и характеристики, които биха били безспорни предимства за един човек, но за друг могат да се окажат нежелани. Избирайки породисто куче, знаете точно какво да очаквате в бъдещия ви съвместен живот.

Избирайки голдън ретривър, не очаквате той да пази дома ви, нито да го обучавате за лична защита. Няма да пази територията. Той никога няма да стане куче бодигард. Преподаването на основите на защитната охрана е напълно неприемливо за него. Не се измъчвайте взаимно. Ще го доведете само до нервен срив! Той се отнася към всички с искрен приятелски нрав. Безполезно и безсмислено е да се учи да разделя хората на „приятели и врагове“, както се практикува при служебни кучета.

Но пък е готов и с ентусиазъм учи основите на подчинението и спортните игри (Аджилити му приляга много точно).

Бидейки куче за апорт, най-лесното и естествено нещо за него ще бъде да носи всичко – от домашните чехли до труп на фазан. Но, както всяко ловно куче, той има невероятно силен инстинкт да намира храна. И в градски условия това е едно предизвикателство –  останките на чужди пиршества, разхвърлени торбички с боклук и т.н. – ще отнеме усилия и търпение, за да укротим неговата страст към „почистване“.

Има мек нрав, но в същото време изисква търпение и близък личен контакт, тъй като не възприема и не приема насилие. Последното може само да го развали!

И живеят дълго

Според Стандарта на породата средната продължителност на живота им е 10-12 години. Но има документирани случаи на кучета, стигнали до 17 и 18 години, както и няколко 19-годишни, при това броят на дълголетниците не е никак малък.

Рекорден юбилей отбеляза тази година спасената от приют Голдън ретривърката Оги. Тя отпразнува своя  20-и рожден ден, поставяйки рекорда за най-възрастния представител на породата си в историята, (съобщиха от организацията GoldHeart Golden Retrievers Rescue.) Оги е била осиновена от семейство от Оукланд, Тенеси, когато е била на 14-годишна възраст.  Тя официално е първият голдън ретривър, за който се знае, че е навлязъл в третото десетилетие на живота си.

Действащият днес стандарт на породата е приет на 28.10.2009, породата е записана в FCI под номер 111.

У нас има действащ клуб по породата : Български Голден Ретривър Клуб:[email protected]

Още за ретривърите можете да прочетете ТУК

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

    Виж Още