Пуделът

Изтънчен, умерен и дискретен

Той наистина е неповторим приятел. Има невероятната способност да се приспособява към всякакви ситуации. Това е резултат от изключително сполучливото съчетание на морфологически и психологически черти.

Става дума за куче, което макар и да проявява по хиляди начини своята изключителна жизненост и любопитство, никога не прекалява и проявите му никога не са разпасани или неконтролирани..

Поведение и характер

Не си мислете, че пуделът е невъздържан и неспортсменски настроен и че е салонно куче: напротив – неговите ресурси са дори неподозирани.

Във вените му тече горещата кръв на апортиращите кучета. Достатъчно е да наблюдавате грациозния му тръс, за да разберете, че пуделът е изключително пъргаво и нуждаещо се от движение същество. Навън обожава игрите с хвърляне и донасяне.

Рядко ще го видите да се тегли на каишката и да прави за смях стопаните си, с изключение на случаите, в които неговите нужди от движение не са били уважени или пък е неудържимо привлечен от нещо страхотно интересно.

Иначе той инстинктивно е склонен да върви в крак със стопанина си и често се обръща към него, като че ли иска да разгадае дали той няма идея да смени посоката на движение.

Лесно е да бъде научен да върви редом без каишка благодарение на почти болезнената си привързаност към стопанина: има склонност почти никога да не се отделя от него, въпреки че когато е свободен, на пръв поглед изглежда, че е напълно отдаден на своите кучешки дела, но истината е, че не го изпуска от поглед и дотичва сам ако дистанцията стане голяма.

Естествено, такова обучение следва да се прилага постепенно и внимателно, когато кучето е още малко, като по време на разходката се редува – каишка и свободно.

При пудела похвалите, ласките и физическият контакт дават по-добри резултати от наградите под формата на храна. Когато за пръв път изпълнява някое упражнение, изглежда че наистина изпитва огромно удоволствие от нашето внимание и това поощрява желанието му да се хареса.

Пуделът е крайно чувствително куче и поради това е твърде зависимо от настроенията на човешкия си приятел и атмосферата у дома. По тази причина той по-често е податлив на депресивни състояния от повечето породи.

Когато е малтретиран, пренебрегнат, игнориран, той няма да започне да ви тормози, нито да руши къщата, нито да лае неистово – той се натъжава дълбоко, усамотява се и унива.

Взаимоотношения със стопанина

Имайки предвид тези негови психологически характеристики да се опитаме да открием неговият най-подходящ стопанин, човекът с когото кучето ще се чувства добре, а той от своя страна ще бъде удовлетворен от такъв характер.

И това е най-вече този, който притежава също чувствителен характер – пуделът притежава толкова богата и разнообразна мимика и толкова жива изобретателност, че лесно дава да се разберат желанията му от всеки, който е готов да възприеме неговото послание – дори и тези, които нямат особено голям опит в света на кучетата.

Правилата доминиране – подчинение при него придобиват друг характер: приема за лидер не силния и грубия, а този, към когото може да изпитва силна привързаност и любов, този който може да спечели неговото уважение.

Интересно е как понякога направо изглежда като че ли разбира значението на разговора, който се води у дома – всъщност интонацията на гласа му е достатъчна да схване настроението и да реагира по правилния начин.

Всичко казано до тук съвсем не означава, че твърдостта при обучението му е излишна, напротив, той е много волево и решително куче.

Ако имате склонност да третирате кучето като човешко същество, пуделът е подходящо за вас куче, защото изглежда сякаш притежава някои много сходни с човешкия характер черти.

Много трудно понася самотата. Ако у дома няма човек през повечето време на деня, добре е да имате два пудела. Да, отговорността ви се удвоява, но това е по-добрият вариант от този да имате едно тъжно линеещо куче.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още