Породи, Шар пей

Темперамент

Всяко домашно животно, както и всяко човешко същество или друго създание, при нормален сценарий, когато се чувства заплашено, интинктът му за самосъхранение се задейства и го кара да реагира по естествен за него начин.

Когато говорим за темперамент на шар пей най-общо бихме го определили като уравновесено и балансирано куче. Но това не е константа, тъй като има прекалено много фактори, които влияят на поведението и реакциите му.

Има ли агресивни шар пеи?

Да, разбира се, има. Има кучета, с непредвидими реакции, кучета, които се впускат в непровокирани атаки, кучета, на които никакви програми за корекция на поведението не са помогнали. Тези кучета са просто психично болни.

Това може да се случи на всеки: също както различните здравни проблеми, така и психичните са присъщи и на хора и на кучета, независимо от породата им. Вероятно днес хората са малко разглезени и са свикнали всичко, което им се предлата на пазара, включително и домашните любимци, да са готови за „ползване в идеалният им вариант”.

Грешна концепция! Хората трябва да разберат, че кученцата се раждат на този свят в кучила от по 5-10 в купчинка от пух, сгушени едно до друго, пазейки топлината на телата си, учейки се едно друго как да оцеляват, както и всички други инстинкти, необоходими за оцеляването.

Одомашняването на кучето го е накарало да бъде абсолютно доверчиво към своите собственици, да преодолее много от естествените си инстикти, да бъде негов пазач и приятел. Хранене, чистене, осигуряване на подслон, посока и много важни неща от неговия живот са свързани и определени от Боса.

Шар пей може да се окаже много доминантно и понякога агресивно куче. Връзката на вашето куче със семейството зависи от това как вие се справяте в процеса на неговото израстване и узряване.

Тъжно е когато четем за инциденти с кучета или за някаква неочаквана агресия от страна на най-добрия приятел на човека…Законът задължава и задълженията на собствениците са неща, които са нормални, но когато собственикът е безотговорен – евентуалното наказание не изчиства името на кучето.

Оценете момента!

 

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още