Американски булдог – Социален живот, възпитание и характеристика

Социален живот и възпитание

Американският булдог е семейно куче, той е близък до боксера в поведението си към децата. Те истински ги обичат. Ето един пример: едно куче придружавало своя стопанин на гости при приятели.

Той за дълго време изгубил от поглед питомеца си и започнал да го търси в къщата. Намерил го зад един шкаф, в компанията на две деца – едното било качено на гърба му, а другото го теглело за опашкава.

Кучето видимо се забавлявало добре и посрещнало стопанина си без особен ентусиазъм, тъй като нарушавал компанията на малките му приятели.

Тези кучета са много добри пазачи, но това качество проявяват във възрастта от 12 до 18 месеца, а някои едва след втората година.

Това е периода, в който то развива своя покровителствен инстинкт, който проявява добре в по-късна възраст. Без екстремна агресивност той много добре се справя, оставен сам и особено когато е добре обучен да лае малко, което не е трудно.

Без проблем се разхожда по улиците, без да демонстрира агресия, когато го приближиш. Американският булдог е чувствително куче, не обича подигравки.

Социализицията му трябва да започне много рано, особено когато живее в условията на непривичния градски шум. Възпитано с тези усещания, вашето кученце много бързо ще се приобщи към живота на семейството.

Тъй като е много възприемчиво, само един жест от ваша страна или промяна в гласа ви му дават да разбере, че вие не одобрявате действията му. Това не е доминиращо по характер куче, независимо, че отделни екземпляри могат да бъдат много вироглави.

Има голям капацитет на възприятие, което води до бързо и лесно възпитание и обучение.

Важен момент във възпитанието му е ранното му поставяне в контакт с други кучета – различни по размер и космена покривка. Това важи и за контактите с всички други домашни животни, с кото ще му се наложи да живее.

Дори да има на разположение цяла градина, той се нуждае от вниманието на стопаните си. Не е проблем да се научи да ходи на каишка и да се вози в кола.

Американският булдог съзрява бавно, като достига своя ръст на 10-11 месеца за женските и 12-13 месеца за мъжките. Нарастването на черепа и мускулната маса продължава доста по-дълго – до 2 години за женските и до 3 години за мъжките.

Ето защо е необходимо през този период храната да бъде съответстваща на растежа, с висока хранителна стойност, с повече протеини, с намалено съдържание на липиди.

Трябва да се избягват претоварванията с храна, като се контролират дневните дажби – 3 пъти дневно до 6-месечна възраст, 2 пъти дневно до годинката и после може по веднъж на ден. Добре е това да се спазва, тъй като определя активносттта на вашето куче и това какъв тип искате да стане – заседнал или спортен.

У дома

Това е едно преди всичко спокойно куче. Ако живее в апартамент, трябва редовно да се извежда колкото е възможно по-често и по-задълго – час и половина, два дневно е една добра разходка.

Американският булдог е куче, което има нужда от определен минимален брой упражнения, тъй като в него има заложен спортен потенциал, който може да се разие добре.

Той е здраво куче. Проблемите със здравето са традиционните, но на 12-месечна възраст е необходимо да се направи преглед за дисплазия, податлив е на хранителни алергии, което лесно се преодолява – просто сменяте храната.

До едногодишната си възраст той е още кученце и трябва да получи основата на възпитанието си – да знае кой е господаря.

С него това е много лесно – той възприема волята, която му налагате и се поставя много бързо на своето място.

Бъдете наблоюдателни за спортното му възпитание. Не го оставяйте рано да прави дълги и сложни упражнения, които могат да повлияят негативно на растежа му.

За по-сериозна подготовка изчакайте навършването на 12-13 месеца. След този срок можете да отведете малкото по-надалече, да го накарате да тича по-дълго, но тъй като растежът му не е завършил не го товарете със скокове, защото рискът от травми и голям.

Ако е добре социализиран и обучен, той няма да създава никакви трудности при контакти с други кучета. Женската е по-близка със своя стопанин, мъжкият запазва по-голяма дистанция. Физически мъжкарят е обикновено 10-20% по-едър от женската.

Можете да спортувате заедно с кучето си, да карате велосипед – той ще ви следва без затруднение, да правите заедно джогинг, да се упражнявате за послушание, аджилити (женските са по-пригодни за това, тъй като са по-леки).

В САЩ и Германия много АБ са изпробвани в shutzhund. В Германия, Холандия и Белгия има много добри екземпляри, получени от години местна работа. Породата има вече разпространение и в Италия и Испания.

Относно типовете – в Холандия и Белгия се дава предимство на Джонсън-булдога, едно тежко куче, силно впечатляващо със своя външен вид.

В САЩ има не много Американски булдоци, но популацията се намира в растеж, което би трябвало да даде своя резултат.

Дава се преимущество на тежките екземпляри и типове, които се отдалечават от оригиналите, което рискува да доведе до тежки усложнения, свързани с костите и конкретно с дисплазията.

Американският булдог е преди всичко селско куче, което живее дълго, без обичайните патологии и което остава дълго време в добро здраве.

Това е куче за всички терени, добре живее както в Аляска на открито, така и във Флорида, където ловува в блатата. Според случая той е куче пазач, куче гледач на добитъка, куче за лов и куче за удоволствие, когато лежи в краката ви или си играе с децта. Без надценяване, можем да кажем, че това е куче идеал.

Външен вид

 Общ вид

Американският булдог е мощно куче, атлетично, с къса козина, силна мускулатура и скелет. Тялото е по-дълго, отколкото високо.

Масивна глава с широка муцуна. Ушите са малки, прегънати по средата, поставени високо, могат да са паднали или вдигнати наполовина или да бъдат купирани. Опашката може да е купирана или не.

Характеристика

Глава

Главата е голяма и широка, създавайки впечатлание за голяма сила. Погледнат отстрани черепът и муцуната са успоредни и се съединяват с един добре изразен стоп, добре маркиран и стръмен, почти сключващ прав ъгъл с линията на муцуната. Въпреки това челото е по-широко, отколкото високо.

Череп

Голям, плосък, дълбок и широк между ушите.

Муцуна

Муцуната е широка и плътна, с много леко стесняване при върха на гъбата. Дължината на муцуната е 35 – 40 % от цялата дължина на главата. Устните са плътни, но не увиснали. Брадата е добре маркирна

Челюст

Американският булдог има хубави, бели зъби, добре вкоренени, с лек прогнатизам

Нос

Широк, може да бъде в различни цветове, но се отдава предпочитание на по-тъмна пигментация

Очи

Очите са със среден размер, кръгли, добре отдалечени. Приемливи са всички цветове, но за предпочитане е кафявият. Както и пигментация по клепачите.

Недостатък: вътрешността на клепача е видима (като при сен бернар)

Уши

Могат да се купират, но се предпочитат цели. Те са малки, могат да са полупаднали или вдигнати.

Недостатък: уши тип „басет“.

Врат

Американския булдог развива своята мощ чрез врата, който е показателен за силата на кучето. Вратът трябва да е дълъг (лост), но не толкова, че да пречи на силата. Мускулест, в основата си широк, почти толкова колкото главата.

Недостатък: много къс и широк или много фин и слаб.

Поглед отпред

Силни и много мускулести рамене. Изпъкналостта, формирана от плешките на база на врата трябва да бъде широка 2 – 3 см. Предните крайници са със силни кости и много мускулести.

Гръдният кош е дълбок и умерено широк. Ребрата са добре удължени до гръбначния стълб, за да затворят и оформят едно тяло, минимално спускащо се надолу при възрастните кучета.

Холката е наклонена към гърба и много широка. Поясът е къс, широк и слабо падащ, в следствие от една леко вдигната задница.

Сериозен недостатък: закръглен гръб, смъкната задница.

Поглед отзад

Задните части са много мускулести и широки. Широчината и наклона на задните крайници е съответна на широчината и наклона на предните.

Погледнато отстрани мислената линия на задницата е перпендикулярна на земята. Погледнати отзад бедрата са прави и успоредни

Сериозен недостатък: задни части слаби и тесни.

Лапи

Закръглени, средноголеми, добре засводени и стегнати.

Недостатък: отворени пръсти.

Опашка

Купирана или не.

Сериозен недостатък: носена навита, или продължително време върху гърба.

Козина

Дисквалификация: дълга и мека козинаКъса и гъста, твърда на пипане.

Цвят всички цветове и комбинации от цветове са допустими с изключение на черно или синьо, без бяло и трикольор (бяло с черни и кафяви петна едновременно).

Дисквалификация: черна или синя без бяло и трикольор.

Американският булдог трябва да бъде достатъчно масивен и пъргав, за да улавя или преследва и прибира разпръснатия добитък.

Желателен ръст за мъжки 55 до 69 см., женски 50 до 64 см. Теглото на възрастно мъжко куче е от 34 до 56 кт, за женско – 27 до 45 кг.

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още