Сибирско хъски и Аляски маламут

Когато мислите за кучета, които теглят шейни в студа, коя порода ви идва на ум? Дали това е сибирско хъски или аляски маламут?

При всичките им прилики това са две различни породи. Разбира се, и двамата произхождат от арктическите райони, и двамата имат дебела двойна козина и двамата теглят шейни, и двамата свиват дебелите си опашки над носа си, когато лежат на студа, за да затоплят въздуха, който дишат. Но всъщност тези две породи имат различен произход, физически черти и темперамент.

Обикновено човек е объркан кое кое е, когато ги види навън. Когато хората видят маламут, често се изненадват колко едро е това хъски. Видят ли сибирец, те често се изненадват колко са малки и недогранени тези маламути.

За работните качества на впрегатните кучета – последвайте този линк : Впрегатните кучета – скорост, издръжливост, сила на тягата.

А хората, стоящи на километри разстояние от кучешкия свят, дори бъркат двете породи с техните диви предци. За тях това са просто вълци.

Споделят близка история в суровия климат

И двете породи произхождат от климат на екстремен и труднопоносим за нас студ, но едната идва от Северна Азия, а другата от Аляска.

Сибирското хъски е отглеждано от местните народи на Сибир като дълго е използвано като вид транспорт за тях, за да следват оскъдните източници на храна.

Сибирските хъскита оцеляват в тези условия ден след ден с много малко храна. Всеки аспект на сибирскито хъски е изключително ефективен. Без излишъци или отпадъци.

Мал, както наричат маламута, от друга страна, бил от съществено значение за оцеляването на различен народ: племето Махлемут. Подобно на сибирците, тези кучета са работили усилено в жестокия климат, често с оскъдна или никаква храна. Те живееха с Махлемут като част от семейството, носейки улова и теглеха тежките шейни.

Още за породата Аляски маламут можете да четете ТУК

И двете породи са създадени за шейни

Благодарение на тяхната физика, издържаща на суров климат, и двете породи споделят определени характеристики, като например много козина между пръстите на краката си. Тъй като и двете теглят шейни, те споделят плавни, ефективни и без усилия движения. Внимателното изследване, обаче, разкрива повече разлики, отколкото прилики.

„Козината на Сибиреца е с еднаква дължина на косъма по цялото тяло, лек, гладко легнал и никога груб. Докато при Маламута е видимо по-дълъг, особено по раменете и врата, надолу по гърба, над задницата и по бедрата. Има доста по-груба текстура.

 

На сн. Аляски маламути.

Освен това има разлики в главата. Муцуната на Maл е обемиста, докато сибирската е със средна ширина. Сибирецът има високо поставени уши, които сочат право нагоре. Ушите на Мал трябва да сочат леко напред. Високо поставените уши се считат за порок при маламута.

И накрая, на сибиряка е позволено да има тези разпознаваеми пронизващи сини очи, но това би било дисквалифициращ порок при маламута. Според специалистите целта, за която е разработена всяка порода, е довела до основните физически различия.

Сибирското хъски е отглеждано за теглене на леки товари на големи разстояния , а аляския маламут – за теглене на тежки товари на кратки разстояния. Можем спокойно да сравним сибиряка с маратонец – лек и пъргав, а маламутът е щангистът – голям и силен.

Това се вижда от теглото на всяка порода. Стандартът на породата сибирски хъски гласи, че женските тежат от 15,5 до 23 кг,  паунда, а мъжете от 20,5 до 28 кг.  За разлика от това, стандартът на породата Аляскински маламут описва желания размер: 34 кг. за женските и 38 кг. за мъжките.

Споделена любов към бягането

Целта на почти всеки сибирец е да бяга, а някои са в безкраен стремеж да се измъкнат и да преследват любимото си занимание.

„Когато портата не е заключена, те ще измислят как да отворят ключалката и да избягат“, предупреждават опитните отглеждачи. „Ако портата е заключена, те ще се опитат да минат през нея. Когато не могат да преминат, ще се опитат да копаят. Бягането е това, за което са били отгледани и е нещото, което най-много обичат да правят. “

С други думи, сибиряк вижда заключената порта като още един тест за победа. Този креативен и интелигентен подход към живота ги прави предизвикателство за хора, които за първи път си имат куче. Ако притежавате хъски, част от заниманието ви ще бъде да се опитвате да надхитрите кучето си. Но си заслужава работата, тъй като те са не само красиви, но и много приятелски настроени. Вместо да се привързват само към един човек, те обичат цялото си семейство и изобщо не са защитни.

Сн. Юлия Велкова, сибирски хъскита от JulyVell

Може да изглеждат като добро куче пазач, но единственото нещо, което наистина обичат да пазят, е храната и играчките си, но не собственика или дома.“

Казват, че ако пуснете и двете породи от къщата, за да тичат наоколо в двора, след малко Малс ще дойде на задната врата, за да се върне в къщата, за да бъде с хората си, а  сибирците все още ще търсете начин да излезе от двора.

Коя порода е по-добра за вас?

Подобно на сибирците, Малс са привързани и приятелски настроени кучета. Заедно с бягането, те обичат да бъдат с хората си и да се хранят. Това означава, че тези относително послушни кучета са най-мотивирани, когато става въпрос за храна. Обикновено тихи, много Малс пеят звучно „Ууууу…“, когато е време за ядене, тичане или игра. Възрастните са доста спокойни и с радост ще лежат до вас, докато си почивате. Но по същият начин ще са с вас, ако вие сте активен човек.

Те не се привързват към един човек, а по-скоро обичат всички свои хора. Но трябва да сте внимателни при среща с  други кучета, особено котки и други домашни животни.

Колкото и да обичат хората, те не винаги са толкова добри с други кучета, особено от същия пол. За тези, които вече имат куче, правилен избор е да си вземат маламут от противоположния пол.“

Независимо дали става дума за мощния Мал или креативния сибирец, това са две породи с изключителна красота и атлетизъм. И двете са определени от първоначалното си предназначение като кучета за теглене на шейни в суровия север. Тези кучета обаче са щастливи да се настанят в по-удобен климат със семействата си. Ако обичате движението и тренировките и искате да видите открито през погледа на арктическа порода, можете да помислите за посрещане сибирско хъсти или аляски маламут във вашия дом.

Други двама много подобни северняци, но различни породи са Ескимо дог и Самоед

Моят Приятел Кучето

Издание за природата, характера, здравето и поведението на съвременното куче и неговите хора.

      Виж Още