Алапаха блу блъд булдог

Често задавани въпроси

Има ли наследствени проблем с дишането както английския булдог?

Не ,той е работно куче „пар екселанс”. Неговата способност да тича през всякакъв терен и време е добре документирана.

Агресивен ли е към други кучета и разбира ли се с други животни?

Това е силно териториална порода, но този инстинкт не бива да се бърка с кучешка агресивност. Кучешката агресия е нестихваща към други кучета и животни, независимо от ситуацията, в която е поставено кучето. Правилно развъжданите алапаха булдог са това, което наричаме доминантни кучета.

Ако има взаимоотношение с куче, което се конфронтира с него, то той ще защитава своята територия: своя собственик или територията на своя собственик. Ако е правилно социализиран с други животни, той може да се приспособи, ключът е ранната социализация и адекватен тренинг.

Каква е разликата между Alapaha Blue-Blood Bulldog и американския булдог?

Накратко, той е по-дребен от американски булдог.Базисната разлика е в истинския произход на породите.

Съществуват много разлики в самото формиране и развитие на породите и за тези, които са имали възможност да притежават представители и на двете е ясно, че разликите са най-вече в защитната реакция и интелигентността.

Алапаха е определено с по-остри реакции и те са по-последователни и верни на принципите си.

Алапаха сроден ли е или подобен на Olde English/Викторианския ренесансов булдог?

Не, алапаха е основно работно куче, развито през генерации фермерски кучета, като селекцията е била в посока създаване на куче пастир и пазач на стадата едър добитък.

Староанглийският булдог е възстановена порода, развита основно заради външния вид и податлив на обработка нрав. Още повече, че всеки развъждач на Викторианския ренесансов булдог има свое мнение за „съставките” на породата.

Откъде идва синьо-прозрачният цвят на очите и окраската мерл при алапаха булдог?

Този въпрос е предмет на големи дебати дори сред създателите на породата, консенсус има само по един от отговорите – в кръвта на Алапаха има кръв на Катахула леопард дог и Босерон

Описание по официалния стандарт на Алапаха Блу Блъд Булдог

(Асоциация на АБББ)

Породата е развита в южните щати през 18-век. За основа е използван изчезналия Old English Bulldog и една или повече местни породи като Catahoula Leopard Dog и Black Mouth Cur.

Породата е била известна под различни имена във времето: Otto, Cow Dog, Silver Dollar, and Catahoula Bulldog. Като начало е създаден с цел да гони и хваща диви буйни и непокорни говеда, после се утвърждава във фермите, големите ранчо и плантации като куче с много задачи – пазач, пастир и патрул.

Трябвало е да бъде достатъчно здраво куче, за да хваща и води стадата и атлетично, за да може да ги догонва в откритите полудиви пространства.

Алапаха е функционален булдог с квадратна глава, широки гърди и издадена напред муцуна. Той е покорно и вярно куче, податливо на тренинг, с изявено чувство за собственост и много бдително.

Има висока защитна реакция към поверената му за опазване собственост, в ранна възраст установява правата си над територията, изисква внимание.

Да живее в клетка или волиера в развъдник е неприемливо за него. Той желае да е част от семейството си.

Тези булдози са интелигентни, атлетични и подозрителни към непознати. Тренингът и социализацията са задължителни в най-ранна възраст.

Алапаха е твърдо, устойчиво на болести куче и изисква минимален груминг. (По материали от официалния сайт на асоциацията на АБББ)

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още