Ако сте решили да си купите немско овчарско кученце

Малките бебета немски овчарски кученца приличат на сиви топки, с клепнали ушички и по нищо не личи, че ще се превърнат наистина в представители на своята порода.

Всъщност начинаещите в кучешките дела лесно могат да бъдат излъгани, че си купуват именно кученце от породата: не е гаранция, че красивата женска, която ви показват е именно майката на кученцето, за което трябва да броите не малка сума.

Това, разбира се, няма да си го позволи развъдник с име, но ако се подведете да го купите от зооборса (кога ли ще ги забранят със закон?) или по обява, може да се окаже, че си имате едно мило кученце, досущ като много други на улицата и че бихте спасили живот, както и спестили парите си.

Ако сте решили да си купите немско овчарско кученце и не сте много наясно, по-добре потърсете съвет на специалист и разучете внимателно как стоят нещата.

Тук ще ви дадем една от характеристиките на бебето НОК.

Козината при малкото кученце

Кученцето се ражда с гъста козина, с много тъмен, клонящ към черно цвят, която почти изцяло го покрива, само върху предната част на крака, по правило, има една малка зона с по-светъл цвят, както и върху челните издатини, макар и не винаги.

Козината на кученцето е доста гъста и кадифена на пипане. С тенденция е бързо да се удължава, оставайки компактна и с богат подкосъм до 3-4-тия месец, когато настъпва първата смяна: косъмът става по-матов, а сетне по-червеникав.

Много скоро се заменя с нов, по-дълъг и по-лъскав. Тази смяна започва от върха на опашката и от гръбната област. Цялостната замяна завършва за 20 – 30 дни. В тази възраст опаленостите, дотук много ограничени, започват да се разширяват и да добиват аспекта на окончателната оцветеност.

Около 5-6-тия месец преобразуването е завършено и кученцето, вече младо куче има външен вид, който ще запази и като възрастно. По-нататък могат да настъпят модификации в разпределението на цвета с разширяване на светлите зони по отношение на тъмните.

Опаленостите (т.е. зоните, в които цветът на косъма е жълт или риж) могат да претърпят изменения в тоналността и в разпростирането си в периода на смяна на косъма. Това настъпва и при възрастното куче в периода на годишната смяна (линеене) на косъма, особено когато, с наближаването на горещия сезон, кучето губи подкосъма си, а при женското – куче при смяната след периода на кърменето.

Още за породата можете да порчетете ТУК

и за пътя към популярността на породата – ТУК

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още