Профил на Италианско гонче

Страна на произхода: Италия

Оригинално име: Segugio Italiano

Произходът на италианското гонче е много отдалечен във времето и следите водят към египетската хрътка.

Предполага се, че е била внесена в Гърция и после в Италия, където може би е кръстосана с древните римски молоси.

Образи на това древно ловно куче могат да се намерят в произведенията на древните скулптори, също както и в платната на художниците от Ренесанса.

В късния XIX век породата е била разделена в няколко варианта, включващи и Алпийското гонче и Ломелина, които са били използвани за развитието на днешната позната ни порода.

За пръв път европейска купа в състезание италианското гонче печели едва през 1993 година във Франция.

Характер, специални умения и тренинг

Това е здраво и енергично куче, твърдо като характер, бързо, жизнено и ентусиазирано с великолепен нос за работа самостоятелно или в глутница.

Чудесно се приспособява и към най-твърдия и груб терен.  Използват го  за лов на зайци, лисици и диви свине. Има резониращ, мелодичен глас.

Що се отнася до обучението му – имайте предвид, че е доста независимо куче и не е много отзивчиво.

И въпреки това може да бъде добро семейно куче, дори да не ловувате, но се нуждае от твърдо обучение, последователност и търпение, за да бъде пречупен своенравния му характер.

Нуждае се от открити пространства и много тичане, за да се чувства добре. Редовно изчеткване е единствената грижа за козината.

Общ вид

Добре пропорционирано куче, с дебела  кожа, предпочитан ход – галоп.

Глава: дълга, с леко изпъкнал череп, стопът не е много ясно изразен. Широка носна гъба, дълга, извита носна тръба Очи: големи, с тъмни клепачи. Уши: триъгълни, плоски, висящи, заострени към краищата си.

Тяло: може да бъде вписано в квадрат. Здраво захванат за раменете врат. Сравнително широк гръден кош, добре замускулени слабини, прав, мускулест гръб.

Крайници: овални лапи със стегнати, извити пръсти и винаги черни нокти. Краката са дълги, здраво стоящи на земята.

Опашка: поставена е високо, носи я във форма на сабя, по време на акция никога не надвишава нивото на гърба.

Козина: косъмът е със средна дължина – под 5 см., груба и твърда с изключение на главата, крайниците и опашката.Късокосместия вариант с мека козина също е приемлив.

Оцветяване: едноцветно плътно светло бежово, заградено в кръгчета от тъмно опушено червеникаво бежово до светло бежово и черно и жълто-кафяво.

Бежовото може да бъде гарнирано и с бели петна по муцуната, черепа, врата, а от долна страна на краката и на върха на опашката и бели пръскани точици по гръдния кош.

Размери: за мъжки – 52 до 60 см., женски 50 до 59 см.

Тегло: мъжки – 20 до 28 кг, женски – 18 до 26 кг.

Още гончета: Група Шеста по FCI

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още