Профил на Гренландско куче

 Сдържано, независимо и дистанцирано.

Притежава типичният северен открит и лоялен характер, но като куче, работещо в екип, няма възможност да развие специална приятелска връзка с един стопанин.

Това са изключително самостоятелни, независими, упорити животни, а в игрите си са доста груби, шумни и необуздани хулигани, при все че са изключително приятелски настроени.

Не е куче, което ще лежи край къщата цял ден, нуждае се от много работа и занимания, изискващи много енергия.

През последните години кучето добива голяма популярност в Швеция и Норвегия, най-вече сред хора, които се занимават с туризъм.

Кучета от породата и днес живеят с ескимосите и споделят трудностите на живота с тях: по северните ширини те и днес дърпат шейни или помагат при лов на мечки и тюлени. Винаги са приятелски настроени към хората и не притежават охранителен или защитен инстинкт , но пък техните ловни качества са доста развити.

Тренингът им е доста трудна работа и изисква много твърдост, постоянство и неоспоримо лидерство, за да придобият необходимите умения. Точно това е породата, която е запазила доста от вълчия характер и инстинкти.

Инстинктът им за принадлежност към глутницата е много силен. Собственикът на гренландското куче трябва да бъде много доминантен тип и да покаже на кучето по безспорен начин, че на него може да му се има доверие и е лидер.  Характерно за породата е, че обича да се скита по свои дела и пътища

Външен вид

Като външен вид Гренландското куче е много подобно на Канадския ескимо дог, но не е толкова тежко и е малко по-ниско от него. Има дебела стърчаща козина с много гъст подкосъм, който му позволява да живее навън дори когато температурата падне под -45 до -55 С.

Главата е груба, широка и клинообразна. Челюстите са изключително мощни. Има широк и леко заоблен череп, с очертан стоп и клиновидна муцуна, която завършва в голям нос, чийто цвят кореспондира на цвета на космената покривка.

Златисто-червените екземпляри имат носна гъба с тъмночервен цвят. Интересен факт е, че през зимните месеци този цвят може да се промени до ярко розов. В този случай за кучето се казва, че има зимен нос.

Тънките устни прилягат плътно към здрави и силни зъби, разположени в ножична захапка. Леко наклонените очи са нито дълбоко поставени, нито изпъкнали.

Очите, които могат да са тъмни или да имат цвета на космената покривка, винаги имат открит и самоуверен поглед.

Ушите му са по-скоро малки, триъгълни, със заоблени краища. Изправени са и непрекъснато в движение. Много изненадващо, но въпреки че теса покрити с много къса козина, кучето много рядко страда от измръзване на ушите.

Вратът е къс и много як.

Горната линия е напълно хоризонтална, гърбът е прав, гръдният кош е широк и дълбок. Заедно с повдигнатия корем това дава едно усещане за сила и голяма издръжливост.

Опашката е покрита с обилна козина и това не е случайно – то я завива на кръг около лицето си и така го предпазва от измръзване докато спи.

Краката също са добре покрити с козина , лапите са удължени, пръстите са покрити с козина отгоре. Перфектно правите предни крайници са мускулести и със здрави кости и придават на движенията на кучето много сила, мощ и хармоничност, което е много важно за едно впрегатно куче. Няма ограничение за цвета на космената покривка.

Характер на гренландското куче – четете Тук

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още