Норвежки елкхаунд – Кучето на викингите

Норвежкият елкхаунд е типичен шпиц, с обилна сребристосива козина, с достойно и приятелско поведение. Едно от най-старите кучета в Европа. Тези незаменими за северния народ кучета населяват митовете и легендите на северната страна. Силни, уверени в себе си, прикриващи наистина чувствителни души с привкус на мрачна независимост.

Оригинално име: Norsk Elghund Gra (Норвежки елкхаунд сив)

Класификация по FCI:  N ° 242, Действащ към момента стандарт от 09.08.1999.

Принадлежи на Група 5:  Шпицове и примитивни породи; Секция 2: Северни ловни кучета. С работни изпитания само за скандинавските страни (Швеция, Норвегия, Финландия).

Типичен шпиц. Компактно и късо тяло, квадратно изградено. Гъвкаво, добре повдиганат силен врат. Изправени уши. Козината е дебела и обилна, но не настръхнала или дълга. Опашката е плътно навита над гърба.

Важни пропорции: Дължина на черепа и дължина на муцуната идентични

История на породата

Спътник по море на викингите, пазител на отдалечени ферми, пастир на стада и защитник от вълци и мечки, някога ловец, винаги надежден спътник на неспокойни скитащи мъже, норвежкият елкхаунд е оцелял повече от шест хилядолетия с всичките си скандинавски черти. Непокътнато, безстрашно и приятелско куче, отдадено на човечеството.

Четем за него в епичните саги от древни времена, откриваме останките му, положени до неговия викингски господар заедно с меча и щита на викингите, доказателство за високото уважение, заради което е бил държан.В пещерата Viste при Jaeren, в западна Норвегия, скелетът му е намерен сред каменните инструменти в прослойка, датираща от 4000 до 5000 г. Сред многото разказвани приказки, свързани с породата, е и една от 12-ти век, в която елкхаунд е определен за цар в земята на Трондхем.

Този мощен ловец атакува много едри животни (елени, лосове, мечки, вълци) без да се колебае и миг. За пръв път породата е показана през 1877 година и е призната официално от Кенел клуба през 1901 г.

Има два вариетета: сив и черен норвежки елкхаунд.

Характер, специални умения и тренинг

Норвежките елкхаунди са неподкупни  приятели и интелигентни пазачи. Изпитанията за пъргавина и овчарски умения са добри възможности за демонстрация на естествения им атлетизъм.


Резервиран, докато не бъдат представен, един елкхаунд е надежден приятел завинаги. Много независимо животно, спокойно и невъзмутимо, много приятелски настроено. Със собствениците си е много любвеобвилен, привързан и предан. 


Това спортно, дръзко и смело куче притежава голяма издръжливост. С децата е много добър приятел и прекрасен домашен любимец в игрите им. Има забележително обоняние и е способен да надуши елена дори от няколко километра разстояние. Норвежкият елкхаунд използва голям диапазон при лаене, за да комуникира. Това много бдително куче става отличен пазач. Може да демонстрира спрямо други кучета агресия. Нуждае се от твърдо, но внимателно обучение.

Грижи

Не е създаден да обитава малък и топъл апартамент. Нуждае се от голямо пространство,  за да може да се движи и да изразходва своята енергия. Трябва да има възможност да тича най-добре в гора. Ежедневно изчеткване и разресване се препоръчва.

Общ вид: тип шпиц, здраво куче с едно много добре балансирано тяло.

Глава: доста широка между очите лицева част. Черепът е по-скоро плосък, с ясно маркиран стоп. Носната тръба е права. Сравнително дълга муцуна, със здрави челюсти. Устните са плътно прилепнали.

Очи: кафяви на цвят, колкото са по-тъмни толкова по-добре.

Уши: поставени са високо, твърди и изправени. Върховете им са заострени.

Тяло: късо и компактно. Вратът е здрав, мускулест, без увиснала кожа. Има широк и дълбок гръден кош, с добре извити ребра. Коремът е много леко повдигнат. Гърбът е широк и здрав. Има мускулести слабини.

Крайници: с овални, компактни лапи, като пръстите са плътно прилепнали. Краката са здрави и мощни, с масивни кости.

Опашка: високо поставена, дебела, носи я навита над гърба.

Козина: твърда, груба, с дебел косъм, изобилна.

Къса на главата и отпред на краката. По-дълга е по врата, по шията, отзад на крайниците и бедрата. И най-дълга е по опашката. Има вълнест сив подкосъм. Черните имат черен подкосъм.

Оцветяване:

Сив вариетет: отсенки на сиво с черни връхчета на по-дългите косми, по-светли по гърдите, корема, краката и под опашката.

Черен вариетет: блестящо черно, малки бели точки по гърдите, отпред на краката и на лапите се допускат.

Размери

Идеална височина: Сив – мъжки:  52 см, женски: 49 см.

Черен – мъжки: 45 до 50 см., женски – 42 до 47 см.

Тегло: Сив: около 25 кг., черен – 20 кг.

 

Моят Приятел Кучето

Издание за природата, характера, здравето и поведението на съвременното куче и неговите хора.

    Виж Още