Уипет

Една от най-бързите породи в света

Въпреки че кучета, приличащи на уипет, биха могли да се видят на рисунки още от античността, точният произход на съвременната породата е неясен. Общото мнение е, че уипетът, такъв какъвто ни е познат днес, е развит като порода в Северна Англия в средата на 19-ти век.

Грейхаунди били кръстосани с малки териери (включително и бедлингтон териер), за да бъде създадена една малка, бързонога хрътка, талант в лова на зайци и друг дребен дивеч.

В тази епоха уипетите основно принадлежали на работниците в Англия и не били удостоени с вниманието на аристокрацията. Те били основно работници във фабриките и мините в градчета в близост до Манчестър и Ливърпул.Затова е уипетът идва до нас познат като:

“Грейхаундът на бедните” или “Състезателният кон на бедняците”

През неработните дни, работниците организирали надбягвания със своите уипети по полето или по градските улици. Тези надбягвания станали известни като “парцаливите надбягвания”, вероятно защото парчета от дрехи били използвани като примамки. Обикновено кучетата пробягвали трасе от 200 ярда.

За пръв път породата е призната официално в Англия през 1891 година. Днес уипетът е една от най-популярните породи в шоу ринговете по света. Техният размер, къса козина и приятен и сговорчив нрав ги правят чудесни домашни любимци. А спортната им натура привлича и подобен тип стопани, които с удоволствие се включват в различни спортни състезания с кучетата си.

За произхода на името на кучето

Името идва от латинската дума за път, улица, пътека – via. Via означава път или пътека, по която вървят хора. Може да се направи асоциация и с движение, бързина, пътуване. Други вероятни – „vibrate, – трептя, вибрирам, „whip,“ камшик, „viper,“ „wiper,“whiplash“ – удар с камшик – най-близо като смисъл е “удрям с камшик, за да предизвикам по-бързо движение”.

Стандартът на уипет предвижда фин косъм, къс и гъст. Но ако се върнем назад във времето, на границата между 19-ти и 20-ти век, оказва се, че това не е единствената космена покривка, позната за тази сравнително нова порода. Косъмът  на уипета някога е бил и твърд, груб, дълъг и дори къдрав.

Но кучетата с такъв тип козина не са били адмирирани по изложбените рингове, което автоматично ги направило нежелани в кучилата. От признатите от Международната киноложка федерация хрътки уипет е единствената с неотдавнашен произход (втората половина на 19-ти век).

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още