Дого аржентино в Росарио спаси семейството си от въоръжени грабители

Рока, седемгодишна женска от порода Дого Аржентино стана герой, когато спаси собствениците си – семейство с  3-годишното им момче, от двама въоръжени разбойници, които ги нападнаха в дома им в Росарио.

Рока е била с тежка огнестрелна рана, след като атакува директно единият от тях и получава два изстрела в тялото си. Героинята сега е извън опасност,  след една тежка нощ, в която животът й е висял на косъм. Тя се възстановява във ветеринарна клиника на д-р Карлос Косия.

Рока се оказва жилава, като името което носи. И въпреки че породата не е изначално предназначена за защита, това твърдо куче няма да се поколебае при опасност да направи каквото е нужно.

За Каролина, съпругата,  кошмарът се случва в понеделник вечерта. Нормална семейна вечер, тя се погрижва за малкото дете, оставя го в детската стая да спи само и се отправя към кухнята да приготвя вечеря. Съпругът й се чувства зле и лежи в съседната стая.

Жената по-късно разказва пред журналисти, че чува силен шум, като разбиване с чук, вратата се сгромолясва и след секунди в дома им нахлуват двама въоръжени мъже. Тя изкрещява ужасена, съпругът и се намесва и успява да изненада и обезоръжи един от крадците, който не е очаквал появата му, защото е бил  с гръб към него в коридора до другата стая.

В този момент между двамата се стига до борба и кучето не остава безучастно – Рока атакува нарушителя, който успява да се измъкне и напуска къщата. Навън очевидно има трети участник във въораженето нападение, който изчаква за „плячката“ от дома им.

И така, собственикът и кучето успяват да ги прогонят навън, но те не си тръгват и се подготвят за ново нападение. Каролина пуска Рока навън и тя ги напада без момент на колебание. Да се изправиш в ръкопашна схватка с разярено дого аржентино е действие напълно обрачено на провал.  Стрелят по нея два пъти. Един от куршумите пронизва тялото на кучето и е с входна и изходна рана.

Престъпниците се отказват от намеренията си и бягат, след като са изпочупили и направили пълна бъркотия в дома на уплашеното семейство.  Междувременно пристига и полицията и веднага откарва Рока в клиника за животни в Косия.

По думите на лекуващия лекар кучето пристига в коматозно състояние с много намалени жизнени показатели и нейното спасяване е било въпрос на време. Кучето е стабилизирано и е установено, че тя не се нуждае от операция. Следва лечение, третиране с кислород и Рока се връща за нов живот.

Рока е много „общително“ куче, но реагира светкавично, когато почувства, че стопаните й са в опасност, казват и полицаите, които я отвеждат в клиниката. Тя е на 7 години, никога не е обучавана за охрана, но лоялността към семейството и твърдият и характер са напълно достатъчни, за да се жертва за своите хора без страх.

Куче като нея може да я убие, ако атакува някого. Престъпниците по-скоро са имали късмет.

По материали от аржентински новинарски сайт: https://www.rosario3.com/

П.С. Добрият екземпляр дого аржентино, подходящо обучен,  може да даде забележителни резултати в областта на личната защита, било то като спортно постижение или като практическа полза. Но, имайки предвид първоналчалната функция на кучето, неговата сила и типология на характера – не е препоръчително да се пристъпва към подобен род обучение, освен в специализирани школи за служебни кучета с високо квалифицирани инструктори.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

    Виж Още