Дого аржентино като служебно куче

„Ако искате да имате добро куче, трябва да му дадете много. То ще промени живота Ви, но към по-добро…”

Предлагаме ви обещаното интервю с Роман Зеленка, професионален треньор на служебни, полицейски и терапи кучета.

Ще го публикуваме в две части, тъй като въпросите ни са много. Със своя тим той направи впечатляваща демонстрация на годишната специализирана изложба на клуб Дого Аржентино България.

Момент от тренировката на Criollo Del Cavdillo.

И така , Роман да поговорим за дого. Професионално ли се занимаваш със служебна дресура на кучета? От колко години обучаваш кучета?

Работя с кучета от 1988. А като тренинг – организирам курсове и работя в тази насока от 10 години. Сега основно тренирам с моето куче, Criollo Del Cavdillo.

Защо избра дого?

Харесвам много тези кучета: здрави, твърди, бързи, умни и лоялни

У нас дълго време имаше недоверие към дого като ловно куче, което е всъщност неговата основна фунция. Вашият екип показа по-най добрия начин, че дого може всъщност всичко. Колко време ти отне това с Криоло

Тази оценка ме прави щастлив! Да, тази липса на увереност в способностите на дого е всеобща.

Дого аржентино може да работи като всяко друго куче от служебна порода, просто има нужда от повече време и изострена чувствителност. Дого не е типичен молос. Те са многостранни кучета. С Криоло ние тернираме по 15 часа всяка седмица.

Най-важното, според теб, условие за успеха на подобен тренинг?

Търпение, постоянство, последователност, опитност. Добро познаване на поведението на кучето. Хендлерът трябва да познава добре кучето. Бих казал, че кучетата работят по-добре от хората – те са директни.

Криоло работи ли като служебно куче и ако да, би ли споделил факт от неговата биография?

Не, Криоло е много млад. Сега той учи служебен тренинг. Аз работя с хендлъри от европейски елит, полиция, спорт. Имаме тренировъчни лагери, където споделяме опит и нови методи.

Това е много добре за нашата бъдеща работа. Аз се занимава и работя и върху друг тип тренинг – терапи дог.

Коя беше първата команда, която криоло трябваше да усвои, за да стигнете до тук?

Това се базира на послушанието. Така е за всички кучета. Защитата се състои в 80% послушание. На това аз посвещавам по-голямата част от времето при тренинг.

Той първият ти опит ли ти е с дого като служебно куче?

Първото ми куче беше НОК. Тогава бях на 13 години. Второто ми куче – Bot Haltrava, беше от породата Дого Аржентино. През 1998 г. притежавах отново Дого Аржентино на име Atos from Security Freddy. Atos беше много способно куче. Той почина на 12 години.

Беше трениран като служебно куче, но също така и като спортно. Трудно е да учиш такова куче. Криоло просто работи. И го парви перфектно!

на сн. Atos from Security Freddy

Абсолютно вярно! Всички фенове на дого аржентино бяхме щастливи да видим това! От кога датира интереса ти към дого аржентино?

През 1996г. си взех първия мастиф, казваше се Bot Haltrava. За съжаление, неговият живот не беше много дълъг.

Какви са наблюденията ти върху характера на дого?

Дого Аржентино не е куче за всеки. За да работите с Дого, трябва да притежавате усет и търпение. Бъдете много последователни.

Мъжките Дого Аржентино често са доминантни. Лошото обучение на тези кучета може да е опасно. Въпреки всичко, тези кучета са удивителни.

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още