Кучето ми не спира да лае

 

 

Лаенето е нормален начин на комуникация на кучето. Никой, предполагаме, не очаква, че въвежда едно живо същество в дома си и всичко тече по вода или, по- скоро, по начин, който на нас ни харесва:  „Лай, за да ме пазиш!“, „Не лай – пречиш ми!“.

„Имането“ на куче е активно действие – и за двете страни.

Неуместното лаене  – твърде много, твърде дълго или твърде често, е може би един сред най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват собствениците на кучета. Толкова много шум за нищо е доста дразнещ, както в семейството, така също и за съседите.

Преди да се заемете с решаването на този проблем, трябва да определите причината или причините. Веднъж отговорите ли си на въпроса „ЗАЩО и КОГА лае толкова много?“, ще бъде възможно да разберете и КАК да се справите с проблема и да го туширате в рамките на нормалното.

Бъдете прагматични! Поставете си реална задача – да планирате напълно да го отучите от лаенето е нереалистично. Не е нормално да очаквате това от кучето си. Вашата цел е да намалите излишния лай и шум.

Защо моето куче лае?

Възможните отговори са:

  • Има някой до входната врата
  • Котки и птици в двора
  • Покрай оградата минават хора
  • Когато е оставено само
  • Търси вашето внимание
  • Лае по други хора и кучета, когато е навън
  • Скучае

Лае, когато има някой до входната врата

Отвлечете вниманието му, след като сте регистрирали старанието му да алармира, че имате посетител. Много кучета лаят само в случай, че човекът зад вратата е непознат и издават радостин звуци, когато идва приятел. Много кучета лаят когато искат да ви кажат, че  нещо странно се случва – звънецът звъни, алармата на кола се е включила, някой се е застоял до вашата входна врата. Това е напълно нормално поведение и го наричаме „алармено лаене“. Проблем е когато, след като алармират и вие сте откликнали, те продължават да лаят. Трикът е да им отвлечете вниманието с нещо друго, което обичат да правят.

Трябва да има някаква любима игра – дали ще гони топка, ще дърпа въже – нещо, което да правите заедно. И това трябва да се е превърнало за него в нещо много интересно, за да може да го отвлечете от „опасността“, за която то ви предупреждава и се пали да лае безотказно. В случай, че сте го научили да изпълнява команди, най-лесно приложимата в случая с прекоморното лаене е „Иди си в леглото!“.

Не забравяйте да наградите доброто поведение!

Друго нещо, което можете да направите е да запишете звук, който винаги кара кучето веднага да залае – в началото много тихо, като постепенно увеличвате звука, като едновременно с това награждавате с лакомство, защото не реагира на този шум. Този процес се нарича десенсибилизация – т.е. намаляване на отрицателното напрежение, безпокойството и страх от плашещи изображения, предмети, звуци или събития. Това е трудничко, но ако решите да използвате този метод, вие трябва да се уверите, че не го излагате на реалния шум, който задейства лаенето, докато го тренирате. Направете това, когато вкъщи е съвсем спокойно.

Кучето лае по птици и котки в градината

Ако вашето куче лае по котки или птици в градината, помага команда „Ела тук!“, за да отклоните вниманието му от тях. И когато това се случи, подайте играчка, говорете нещо – вие сте го повикали, защото има по-важна работа за него! Тъй като нямате контрол над този негов порив, ще трябва просто да можете да управлявате кучето в тези моменти на базата на команда – награда.

Ако вашето куче бъде възнаградено всеки път, когато избере да дойде при вас, а не да лае неспирно, то в момента, когато това се случи, ще ви бъде по-лесно да му припомните, че има нещо по-важно за правене, което вие изисквате от него. Няма как – ще лае по тях, но не го оставяйте да се унася в лаене.

Кучето ми лае по всички преминаващи до дома ми хора

Можете да разрешите този проблем чрез управление на ситуациите, не да го избегнете по презумпция. Ако вашето куче обича да седи на перваза на прозореца и да лае по всички, които минават, блокирайте достъпа до мястото, от което го прави и след това му предложете алтернативно, по-подходящо занимание.

Ако вашето куче е в градината и лае по минувачите, използвайте припомнянето и похвалите, че се е върнало при вас, вместо да вдига шум без повод. Ако не можете да наблюдавате кучето си в градината, не го оставяйте там само, без да има да прави нещо, което да го отвлича от обекта на неговото раздразнение. 

Кучето ми лае, когато остане само вкъщи

Кучетата са социални животни, те живеят в семейни групи и е обичайно да не им харесва, когато останат сами за по-дълго, отколкото се чувстват комфортно. Това се нарича „тревожност при раздяла“.

Ако вашето куче лае много, когато е оставено само у дома, няма как да конторлирате лаят. Вероятно ще се нуждаете от помощ от квалифициран специалист по поведение на кучета, за да разрешите проблема. Възможно е вашето куче да лае поради всички изброени по-горе причини и когато няма кой да го контролира, лаят му става повече от приемливото и допустимото.

Кучето лае, за да привлече вниманието ви

Отделете малко време, за да помислите как реагирате, когато кучето ви лае, за да привлече вниманието ви. Повишавате ли глас, карате ли му се, „Спри да лаеш!“ ли е първото, което то чува? Ако е така, спрете. Когато вашето куче вдига твърде много шум без да се случва нещо около него, което да го предизвива – то видимо търси вниманието ви и получава вашате реакция. Т.е. то постига целта си – вие му обръщате внимание.

Опитайте да игнорирате лаенето и да изчакате, докато кучето ви спре. Ако просто чакането не работи, спокойно му кажете да седне или да легне. След като е спокойно и е спряло да ви призовава с лай, похвалете го и възнаградетете. Решаването на проблема с този тип лаене никак не е лесно, може би е наложително да потърсите професионална помощ.

Кучето ми лае, когато скучае

 

Много кучета лаят, защото няма какво друго да правят. А те няма какво да правят, защото са оставени сами на себе си и често приемаме, че нашето присъствие само по себе си е достатъчно за тях. Кучето има нужда от сериозни физически и ментални упражнения, дори и кучета с флегматичен темперамент .

Ако „свободното време“ е доста голяма част от деня на вашето куче, може би е добра идея да увеличите времето за упражнения (разходки, игра в градината) и/или психическо стимулиране (обучение, трениране на различни команди, колкото и неизползваеми да ви изглеждат на пръв поглед – това ангажира кучето. Игри с аромати, игри за намиране на скрити предмети, възможностите са много, стига да имате желание да отделите време, за да общувате активно с кучето си.

Кучето ми лае по други кучета

Това се дължи на една от двете причини: „Искам да стигна до вас, но не мога“, например, когато кучето е на повод или от другата страна на улицата. Т0 е известно като „лаене, свързано с фрустрация“. Или това може да е ситуация „Отдалечи се!  Плашиш ме“, известно още като „лай, свързан със страха“.

Кучето ми лае по хората

Ситуацията е като описаната по-горе: „лаене, свързано с фрустрация“  или „лай, свързан със страха“. Важно е да получите професионална помощ за това поведение в тези ситуации, тъй като е възможно да се влоши, колкото по-дълго продължава и може да направи живота ви и този на вашето куче много неприятен.

Защо не спира да лае?

Ако не откривате отговора в горните причини и насоките не са ви  помогнали, не се паникьосвайте. Причините, поради които кучетата лаят, не винаги са толкова ясни, колкото бихме искали. Търсете информация, която касае най-вече психологията на кучето, консултации със специалисти, не се отказвайте, това е част от живота ни с куче.

Постоянното лаене и разочарованието, че не можете да разрешите проблема, могат да бъдат доста обезокуражаващи, но не забравяйте, че няма нищо по-лошо да прехвърлите вашите негативни чувства върху кучето си. Наказването на вашия домашен любимец може временно да потисне поведението, но не променя мотивацията зад него.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

    Виж Още