Няколко предложения за спиране на нежелания лай

Най-важният момент за да започнете работа по решаването на този проблем е да се върнете към базисните команди и да го учите да идва при вас винаги, когато го повикате.

Започнете с упражненията, когато кучето е спокойно

и сте почти сигурни, че  ще дойде, когато го повикате. Трябва да сте някъде, където нищо не отвлича вниманието му и да имате в ръката си лакомство.

Наградата то получава ВИНАГИ, когато дойде при вас. Ако вашето куче се затичва към съседа ви лаейки и не идва когато го викате, идете и го отдръпнете от мястото без думи.

Искайте от него да сяда всеки път, когато се отзове на повикването ви, тогава дайте наградата заедно с мили думи и ласка.

Когато сте затвърдили тази команда, идва ред да го научите да се отзовава на вашето повикване в момент, в който е заето да лае.

Когато дойде, дайте му позитивно внимание и награда, погалете го зад ушите, това ще снижи неговата тревожност, ще свали нивото на адреналина му, състояния, които провокират неговия лай.

Само не забравяйте, че когато лае не вие трябва да отидете при него, трябва да го накарате то да дойде при вас.

При това трябва да го правите всеки път, когато се разлае безпричинно и вие искате да го накарате да спре. Разбира се, като начало ще трябва да избягвате по възможност и ситуациите, при които лае и не се подчинява. С други думи, дайте му начален тласък за успешен тренинг.

В началото вие ще се съобразявате с него – ако то винаги много лае, когато го оставите навън, а вие се прибирате, тогава е добре да му позволите да влезе с вас вътре докато траят началните ви уроци.

Ако лае неудържимо, когато звъни звънецът, изключете го временно. Дайте предимство на това да не лае, отколкото на това да се научи да стои сам навън, където лае ПОСТОЯННО.

Когато е навън, лае по оградата и не изпълнява вашата команда да дойде до вас, веднага го приберете вътре, без думи, без награди и без милувки.

Подходящите упражнения винаги са били ключ за разрешаване на много от поведенческите проблеми при кучетата, те дават на вашето куче цел и му позволяват по един много добър начин да регулира своите емоции.

Включете упражнението да го повиквате и то да идва при вас по ваша команда докато се разхождате и да правите подходящи упражнения с него поне два пъти на ден по 30 минути.

Карайте го да тича, да носи предмети, това повишава сърдечния ритъм и помага за произвеждането на хормони, които действат успокояващо и ще доведат до по-малко лаене.

Други средства

Има нашийници, които разпръскват като спрей аромат и те могат да бъдат много полезни в случай, че кучето отказва тези упражнения и тренировки или е оставено на двора само за кратък период, но продължава да лае.

Този тип нашийници разпръскват нетоксични пръски с аромат на цитруси като отговор на звука при лаене и карат повечето кучета да спрат да го правят.

Не знаем дали в нашите магазини се продават, но можете да потърсите в нета citronella collar.

Има и добавки, предназначени за успокояване на кучето, като един от най-популярните е Calm Pet, който съдържа Melatonin, Kava Kava, St John’s Wort, Valerian and Chamomile. Специалисти казват, че това са безвредни за кучето препарати и успокояват тревожното му състояние.

Има и терапия с докосване за успокояване на кучето. Обикновено това е областта около ушите. Внимателно хванете и задръжте между палеца и показалеца си ухото, после деликатно го разтрийте от основата към върха му и направете това няколко пъти на различните участъци на месестата част на ухото, започвайки от основата към върха.

При кучетата с много ниско купирани уши това не работи толкова ефективно. Със същите два пръста, разтривате основата на ухото, описвайки малки кръгове.

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още