Признаци за стрес при кучето

Много от кучета са податливи на стрес. Нашият начин на живот принуждава и тях да изживеят живота си, изложени на високи нива шум, да се срещат ежедневно с голям брой кучета в кучешките паркове и градини, да ходят навън на твърде къс повод, да нямат възможност да тичат свободно, да изследват различни миризми в гората, да гонят потенциални „плячки“…

Има доста фактори, които ние не отчитаме, защото са част от нашия живот, но те не са присъщи за кучето и често са причина за стрес.

Ето няколко знака, които указват, че кучето е стресирано.

Състоянието на нервност при кучето би могло да произлиза от различни причини и, въпреки че при различните кучета симптомите са различни, има някои общи и често срещани сигнали за стрес.

В ежедневието кучетата могат да преминат през много стресиращи за тях моменти. Ако те дълго са пребивавали точно в такива ситуации, нервността им нараства и започват да се появяват проблеми, свързани със стреса.

Най-честите причини кучето да се окаже в това положение са големите завишените изисквания към тяхното поведение: много команди, корекция или наложително общуване с всичко, което ги плаши – непознати, коли, велосипеди, други кучета, високи нива на шум, драстични промени в рутинния им начин на живот.

Знаци, че кучето е стресирано

Някои от посочените знаци е вероятно да са свързани с друг здравословен проблем. Ако, след посещение в кабинета се окаже, че няма причина от здравен характер, която да предизвиква описаните ситуации, то тогава става дума за стрес.

Непрекъснато лаене без причина

Такъв тип лаене е един от първите сигнали, че нещо не е наред и кучето изпитва стрес. Това е доста характерно за дребните породи кучета. Лаенето по всеки движещ се обект –  човек зад оградата, птичка, муха или някакъв шум в далечината, или куче, което губи контрол, всеки път, щом звънецът на входната врата звънне, са само малка част от тези сигнали.

Кожни алергии

В много от случаите, кожните алергии при кучетата са симптоми на стрес. Неудържимо чесане, атопичен дерматит, други зачервявания или пъпки, които се появяват по кожата на кучето – и по-специално по подмишниците, корема и от вътрешната страна на краката са със стресов произход.

Честа и необяснима диария

Ако кучето често има стомашно разстройство, което не може да бъде обяснено с приемането на обичайната храна, е много вероятно да е причинено именно от стрес. Подобно състояние се наблюдава и при хората. Вътрешните органи са деликатни и един много силен стрес може да наруши тяхната нормална функция.

Лоша миризма

Излъчва ли лоша миризма два-три дни след къпане? Хормоните, които са свързани със стреса, са виновниците за това. Ако кучето е много нервно, тази миризма се излъчва през кожата. И колкото и да го къпете, тя няма да изчезне докато не изчезне причината за стреса.

Липса на концентрация

Това е още един знак за стрес, който е общ за хора и за кучета. Ако се опитвате да привлечете вниманието му с играчка или да го учите на някакви команди, каквито и вкусни награди да сте му приготвили, кучето не може да задържи вниманието си и е неспокойно.

„Качване“

Качването и прихващането с предни крайници кучетата правят по различни причини. Основно – при репродукция. Но често това правят и женските кучета, както и всички правят това движение с предмети и най-често на краката на стопанина. Всъщност те искат да ви кажат, че са много нервни. Ако това поведение е придружено с някой от другите симптоми в списъка – най-вероятно става дума за стрес при кучето.

Деструктивно поведение

При стресови ситуации, вероятно сте забелязали, че хората си гризат пръстите. Същото е и при кучетата, но те се освобождават от натрупаното напрежение като гризат каквото намерят из къщи, като най-любими са краката на столовете, възглавници и завивки.

Да разрушава разни неща не е обичайно поведение на кучето и е още един сигнал, че то е нервно или стресирано. Когато се приберете у дома и заварите разхвърчали се навсякъде перушини от възглавницата, вместо да крещите на кучето, запитайте се защо то е толкова обезпокоено и какво можете да направите, за да промените това.

Стресът е неволна реакция на психиката. Както хората не избират съзнателно да си гризат ноктите, по същия начин кучето не може да избегне порива да разкъсва разни предмети. Само  чрез установяване на източника на стрес това поведение може да бъде поправено.

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

    Виж Още