Защо кучето свива ушите си назад?

Сн. Isabel Vittrup/Unsplash

Бихме могли да предположим, че свиват уши по една много проста причина: например, че така се опитват да се предпазят от попадането на чужди тела в тях. Кучетата, обаче, са майстори в изразяването чрез езика на тялото.

Кучетата използват всяка част от тялото си, за да изразят цяла гама от емоции. Най-ползваните средства за комуникация са по-специално очите, опашката и ушите. Сигнали, които са лесно разбираеми и интерпретирани от знаещи наблюдатели.

Знаете ли какво се опитва да каже кучето?

В най-общия случай като реплика от страна на кучето тези прибрани назад уши  звучат така: „ Всичко е наред, аз съм спокоен, твоето присъствие ми е приятно. Бъди спокоен и ти!“

Езикът на кучето, всъщност, е една много интересна тема. Защото ушите може и да са прилепени назад към главата, но има значение в този миг къде се намира опашката му, накъде гледа, тялото снижено ли е към земята…

Например, много кучета, издърпват ушите си назад и  облизват устни, когато не са свикнали да ги снимат и това определено не означава, че кучето е много спокойно.

Да преведем „езика“ на кучешкото ухо

При комуникация със себеподобни или с хора, на ушите на кучето се пада голям дял в „разговора“. Нашите уши, например,  са доста статични, докато кучешките са много подвижни и разполагат с повече от 18 мускули, които им позволяват да ги въртят като  сателитна антена.
Ако внимателно наблюдавате ушите на кучето си, наистина ще забележите как то непрекъснато ги движи в различни посоки нагоре, надолу, настрани и дори независимо едно от друго. И това не е защото няма какво друго да прави. То ни говори.

Хората, които се интересуват от езика на тялото на кучето, защото искат да комуникират с него по един напълно адекватен начин,  трябва да благодарят  на мобилността на кучешките уши.

Докато породите кучета с изправени, заострени уши като немски овчарски кучета,  сибирски хъскита или френски булдог, показват много изразителност, при кучета като ротвайлери или кокер шпаньоли, които са с клепнали уши, разговорът върви малко по-трудно. При тях трябва да се наблюдава основата на ушите и едновременно с това да се обърне внимание и на езика на други части на тялото.

Дешифрирането на езика на тялото на кучета, които имат много ниско купирани уши (както понякога се наблюдава при Дого Аржентино,  Неаполитански мастифи и Кане Корсо), също може да бъде предизвикателство.
Като цяло, ушите при кучета, които са обърнати и издърпани напред, показват интерес или вълнение. Отпуснатото куче обикновено държиушите в неутрално положение, като освен тях, са отпуснати и устните.

Когато свие уши назад, кучето може да се опитва да предаде различни емоции. А ние тълкуваме въз основа на контекста, който се проявява и в придружаващия език на тялото. Както споменахме, ушите са само едно парче от пъзела!

Сн. Amy Humphries/Unsplash  Освен да локализират произхода на звуците, кучешките уши са едно от най-използваните средства за комуникация.

Първи случай – сигнал за успокояване

Изтеглените уши може да са сигнал за успокояване при кучета, които искат да общуват. Те казват: „Аз не съм предизвикателство, аз не те заплашвам, така че, моля те, бъди мил с мен!“.
В този контекст кучето снижава леко тялото си и може да избягва директен контакт с очите. Опашката им виси спокойно в ниско положение, често между краката. Очите са леко присвити.

Рудолф  Шенкел, американски зоолог, в статия, публикувана в списание „Интегративна и сравнителна биология“, посочва тази поза като „активно представяне“.
Някои кучета, изпращащи сигнали за умилостивяване, могат да се разхождат в U-образна форма, носейки главата и задницата си в извивка, така че да демонстрират послание за приятелство и привързаност.

По-изразена форма на демонстрация на миролюбиво поведение от страна на кучето се наблюдава по време на пасивно подчинение. В тези случаи кучето ще изтегли възможно най-назад ушите си, ще се превърти по гръб, дори ще „пусне“ няколко капки урина, за да „каже“, че не би причинило никаква пакост. Тази поза напомня на бебешките му дни, когато е било почиствано от майка си: „Аз съм малък и не искам да те нараня.“ 

Втори случай – чувства се заплашено

В този случай ушите са дръпнати максимално назад и почти прилепнали към главата. Забелязвали ли сте такова поведение, когато сте раздразнителни и повишавате тон, например? Независимо дали вашият гняв е насочен към него или не, кучето най-вероятно изглежда като да е виновно и дори като да осъзнава вината си. В този случай то свива уши, не защото се чувства виновно, а просто изпраща сигнал за помирение  с надеждата да успокои собственика и да отклони заплашителната му стойка или тон.

Трети случай – стрес

И още един от случаите, когато ушите се изтеглят назад  е поради това, че кучето се чувства стресирано и уплашено. Това върви в комбинация със следните сигнали – опитва се да изглежда по-малко, снижава се към земята, цялото тяло изглежда отпуснато, прибира опашката под тялото и не прави никакви движения. Общо взето се опитва да бъде невидимо.

В този случай трябва  повече внимание, но на това ще се спрем в отделна статия.

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още