С хъски на море

на сн.: Прити – CH. Tangotara Keep On Dreaming SD и Вук – BIS/BISS. INT. CH. Braveheart Vuk Speigas SD

Основните неща, които трябва да знаете, когато отивате с хъски на море, важат за повечето породи по принцип. Кучето, разбира се, трябва да е част от вашата забавна почивка на море!

Какво трябва да знаем?

Разказва ни Юлия Велкова – експерт кинолог, международен киноложки съдия, собственик на развъдник за хъскита JulyVell

Особеност на хъскито е неговият двоен кожух, който го предпазва както от студовете, така и от пряката жега и топлина. Ето защо тези кучета не бива да се подстригват през летните месеци. Подстригването и бръсненето уврежда дълготрайно косъма и създава доста неприятности.

Хъскита във водата

Делят се на три категории:

*  Първите – тези, които не обичат водата – мокрят само лапичките, но не повече от „до коляното“. Те са чистофайници и не обичат да се цапат с вода, кал и пясък.

* Вторите – тези, които са водени от любопитство и изследователски дух, могат да се улисат и да влязат да поплуват, но усещайки липсата на дъно под краката си – бързат да се върнат. Не влизат в морето, когато има вълни.

*  Третите са тези т.нар. крокодили – плуват и цамбуркат във водата с голям кеф, подскачат и играят, понякога потапят муцуна във водата и се гмуркат дори. Вадят топки от водата – „спасяват ги“. Те са много забавни натури.

Най-доброто време за лудуване на едно хъски на плажа е сутрин рано и вечер по залез, когато не е толкова горещо и няма много плажуващи. Все още има плажове, където може да отидете с вашето куче и да се забавлявате заедно. На плажа хъскито обикновено се забавлява доста добре – то копае дупки, може да открадне пицата на съседите, може да препикае нечия плажна чанта, излизайки от водата да се изтръска върху някой, легнал да се пече, да събори пясъчните кули на децата, въобще хъскито крие много изненади! За това, ако не искате да слънчаса или да ви изгонят от плажа за хулигански прояви, трябва да го държите на сянка под чадъра.

Когато сте на море, трябва да знаете, че влизането във водата изчиства много добре козината, действа абразивно в комбинация с пясък и вятър. Белите части на козината им просто светват от чистота само от няколко влизания в морето. Но солената вода крие и някои неприятности. Хубаво е да изплаквате кучето от нея след плаж, но по-важното е добре да изсъхне след това.

Много често двойният кожух, когато не бъде добре изсушен и проветрен, в комбинация със солена морска вода, предразполага към образуването на мокри рани, екземи, които представляват влажни зачервени петна, които сърбят и кучето ги ближе. Имат неприятна миризма. Много са неприятни, но се лекуват лесно и сравнително бързо. Разбира се трябва да посетите за целта вашият ветеринарен лекар.

Пясъкът: някои кучета си хапват от него … Не е фатално ако вашето куче глътне малко пясък, но той може да раздразни гърлото и при редки по-тежки случаи да предизвика възпаление и кашлица.

Водата: когато е солена морска вода, погълната в по-големи количества обикновено предизвиква разстройство. За това е хубаво на плажа да носите бутилка с вода, която то може да пие, когато ожаднее. Тръгвайки на почивка към морето, е добре да вземете във вашата аптечка и нещо против разстройство.

Снимки: Юлия Велкова

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още