Прекомерно лаене

Какво  не трябва да правите?

Лаят на кучето е един от често срещаните проблеми, които създават много ядове и неприятности на стопаните на кучета. Лаенето нервира съседите, плаши пощенските раздавачи, разбужда квартала и води до разпри или съдебни дела.

Лаенето, разбира се, е съвсем нормално кучешко поведение, чрез него кучето комуникира с останалия свят, чрез него изпълнява функциите си на пазач, но ако това се случва много често, без нужда, говорим вече за прекомерно лаене и то е проблем – ваш, на съседите и на кучето.

Откриването на причината за прекомерното лаене е ключът, който ви трябва за да започнете с поправката .

Най-често срещаните причини са търсене на внимание, на игри, предупреждение, от тревога или страх, като отговор на звънец на входната врата, да пропъди тези, които се доближават до дома ви, или просто поради скука.

Други лаят в отговорна съседските кучета или просто на шумовете в квартала – коли, ремонти, детски викове…и така се заформя невъобразима олелия.

В цялата тази история хората допускат и приемат за напълно нормален всеки „цивилизован” шум от коли без ауспуси, неврастенични писъци на деца и още по-неврастенични майки, на шумно говорещи съседи, на надути до дупка тонколони с леещи се нямащи с нищо общо с музиката ритми, но ако куче залае, това докарва някои хора до нервна криза и се случват неприятни неща за собственика или за кучето. Нрави…

Ние няма сега да коментираме тук кривия и лицемерен обществен морал, търпимостта и толерантността, да се опитаме да видим какво можем да направим, за да сме отговорни хора.

Знаете, че в някои страни практикуват операция на гласните струни…Това е безумие. Тази операция вече е забранена от закона в много страни: със сигурност във Великобритания и всички страни, членки на Евросъюза.

Освен че е рискова по чисто физиологични причини, тя е и определено нехуманна, защото лишава кучето от неговият естествен начин за комуникация и себеизразяване.

И така какво не трябва да правите?

Първо вие му виквате силно: „Спри да лаеш” или ”Спокойно”, като това в действителност предизвиква още по-усърден лай от негова страна. Кучето получава вашето внимание когато лае и някои кучета приемат това внимание като по-добре от никакво.

Електрическият шоков нашийник е друго средство, използвано за тази цел. Не се заблуждавайте, че това е безвредно, причинява му макар и лека болка и в действителност прави вашето куче по-агресивно срещу хора или други кучета, които лаят срещу него.

Не му показвайте благоразположение, т.е. позитивно внимание веднага след лаенето, като му кажете „добро куче” когато най-накрая, след 10 повиквания, то се е отказало да лае и е дошло при вас. Какво тогава работи за спиране на нежелания лай?

 Няколко предложения

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още