„Жена и Куче“ и мястото на мъжа

Обръщат ли жените гръб на мъжете? Ето няколко възможни отговора на този въпрос:

Да имам куче не е била моя детска мечта. Но след третата много разочароваща за мен връзка, която се разпадна в момент, в който си мислех, че с този мъж ще изживеем живота си, осъзнах, че имам неимоверна нужда да поглеждам в топли и искрени очи. Взех си две кучета. Излекуваха сърцето ми с любов и сега играят на двора със съпруга и сина ми“

Всеки има свои причина. Аз, например, живея сама. Представете си да се връщаш всеки ден в празен дом. Освен мен, вкъщи никого няма, тъмнина и пустота. И тогава ме връхлитат самоунищожителни мисли, че освен на себе си, никому не съм нужна в този свят. Имам нужда да дам любовта си на някого. А и кучето ми ме отвлича от компютъра, иначе стоя пред него, като наркоманка…”

«Приятно е да съжителстваш с животно, да поиграеш с него, да го погалиш. Когато се върнеш от работа кучето маха опашка, скача, изразява цялата обич на света, защото ти си се върнал при него, кара те да се усмихваш, да говориш нежни думи, колкото и да си бил ядосан или уморен през деня. Но хората са различни – някои обичат животните, на други те са безразлични, а има и такива, които откровено не ги понасят и са им противни”

Хората често си взимат животни, когато се чувстват самотни, когато чувстват емоционална празнота, или когато им стане жал за някое мило бездомно животно и го прибират у дома. Други просто са свикнали да имат животно около себе си и не си представят живота си по друг начин.”

„За какво са ни нужни животните? Да се учим на отговорност, да излизаме и спортуваме с тях, а когато се чувстваш самотен – да легнат до крака ти притихнали и ти да усетиш, че не си сам. Каква радост е, когато се прибереш и кучето се втурва срещу теб, за да те посрещне. Мисля, че приятел може да те предаде, но кучето никога.”

Уморих се от лицемери, от неизпълнени обещания, уморих се да прикривам страховете си, за да не ме нарекат параноичка, да преглъщам въпроси, за да не ме нарекат ревнива. Уморих се от мъжка безучастност и фриволност. Два брака за гърба ми, по моите стандарти – провалени. Не разпознавам клопките на мъжете, нямам нерви и сърце за повече усилия. Винаги съм искала искреност, взаимност и радост. Е, намерих ги в моето куче. Да, правилно ще отбележите, че имам проблем в отношенията си с мъжете. Нямах, но – Да, вече имам. Дори не ги виня за тях, аз съм правила изборите си неправилно. Все едно,  сега се радвам на душевен мир. Моето куче ме научи на това“

Не пропускайте да прочетете първите две части:

част I – Жената с кучето  

част II – Аз или кучето! 


Когато жената все пак е готова да има връзка – краткотрайна и неангажираща или дълготрайна и сериозна , пак се намесват кучета.


Експеримент на алеята: „ Здравейте, аз съм Ники. Просто исках да Ви кажа, че Ви гледам от няколко минути  и  всъщност … много ми  харесвате. Какво ще кажете да излезем ? Днес съм ангажиран, но ако нямате нищо против, може да  ми дадете Вашия номер и ще звънна да се разберем да излезем някоя вечер за по питие.“

И какво се случва: в половината от тези „запознанства“ Ники  се разхожда с куче, в другата половина е без куче.

Когато е с куче 28% от запитаните жени са дали своя номер, без куче – 9%. Според психолозите – когато видят човек с куче, хората са по-склонни да го приемат като „мил, добър, човек на когото може да се има доверие, чувствителен, открит, решителен, готов да се обвързва“.

Според авторите  Sigal Tifferet, Daniel Kruger, Orly Bar-Lev and Shani Zeller мъжете попадат в две категории, когато се касае за срещи:

„Грубиянът“ – това е атрактивният мъж,  състезателен тип, социално доминантен, самоуверен  и смел. Не се колебае да очарова, без да се интересува от последствията. Цялото му излъчване крещи: „Много ще загубиш, ако ми откажеш.“

“Таткото“ – това е мъжът, който ще се държи любезно, ще направи романтичен жест, ще прояви състрадание. Поведението му е уверено, без показност.

Проучванията показват, че жените нямат против и двата типа, но за различни срещи – „грубияните“ са предпочитани за кратка и неангажираща връзка, но когато търсят сериозна връзка, жените винаги предпочитат типа „татковци“.


Анализът на резултатите в горния експеримент  е показал, че притежаването на куче определено прави грубияните много атрактивни в очите на жените. Защото те са склонни да съзират нежна душа (О, той обича куче!) зад мачовското им излъчване. Това, разбира се, може да е пълна заблуда и дори съзнателно търсено впечатление, но истината е, че работи.


Притежаването на куче при  типа „татко“ не помага истински,  защото жената вече го е определила като грижовен, мил, любезен и толкова. Докато за самоуверения тип „грубиян“ е един огромен Плюс, тъй като добавя усещането за наличие и на тези черти, присъщи на таткото в неговия характер.

Всъщност жената предпочита мъж, който притежава позитивните черти на двата типажа. Самото притежание на куче вече говори на жената, че този мъж е готов да се обвързва в дългосрочни връзки. Това е на чисто подсъзнателно ниво, защото в реалния живот има твърде много изключения, за да бъде подобно съждение прието за правило в реалните връзки.

Мъжете принципно не четат книги за самопомощ, нито статии как да изградят щастливи връзки. Това е женски приоритет, което е знак, че жените усещат болезнено тази липса или просто не могат да се справят. Те четат, анализират, търсят причини и рецепти как да ги постигнат. Което често ги обръква още повече, пердвид наводнението от псевдопсихология във виртуалното пространство. Мъжете, в общия случай, не ровят в тази посока. А и инстинктът им диктува поведението, когато харесат някоя жена. Внимание: мъжете знаят, че се разчувстваме при вида им на грижовни приятели на куче.

Снимка: Chris-Murray/unsplash

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

    Виж Още