Жената с кучето

 

Наистина ли жените обръщат гръб на мъжете?

(четиво с продължение)


„Кучетата имат начин да намират хора, които се нуждаят от тях и да изпълнят празнотата, която те дори не знаят, че имат.
Том Джоунс


Имала съм много кучета, както породисти, така и спасени директно от улицата. Не мога да си дам еднозначен отговор защо съм свързала живота си с тях. Имало ли е един единствен мотив или всичко се е подредило така по някакви други, неизвестни за мен причини. Професионалният ми път в един прекрасен ден направи рязък завой  и също тръгна в тази посока – пак свързан с тях. Т.е. приемам връзката с кучето за напълно нормално човешко поведение, както и емпатията, която изпитват повечето хора към тези уникални същества.

И, въпреки това, се отнасям скептично към жените, които боготворят кучетата си. Има нещо неизживяно и несъстоятелно във фалцета им, когато заговорят на кучето си. И обикновено това са жени, които обичат само Своето куче, или само кученце в беда, за което те могат да се явят Спасители. Склонна съм да приема тезата, че това извънмерно обожание е следствие на трудностите, които изпитват в комуникацията си с други хора. Или нежеланието за истински и автентични връзки с хора.  Или заради разочарования и болезнени опитности. Или пък от арогантност да се считат за нещо много повече от останалите хора, които забраняват някакви неща на своите кучета – в техните очи – нанасят им болка и страдание.

Вероятно за всеки е различно, но тенденцията е доста очевидна: все повече жени предпочитат компанията на кучето, пред тази на мъжете.

Дали са сами или са самотни във връзката (или в брака си) – не можем със сигурност да твърдим, че тези жени обръщат гръб на мъжете завинаги, но без никакво съмнение бихме могли да кажем, че  с  душата си се  обръщат към кучето. Безмълвно, защото да признаят „поражението“ си, че не са успели да създадат здрава и истинска връзка, ги кара да се чувстват още по-уязвими и сами. Или го заявяват гръмогласно и гневно „ Dogs because people sucks”.

Все едно, тези жени ще ви кажат, че :

Кучето никога не лъже в любовта си!

Кучето не е себично. То не знае какво е прекомерно Его. Не затръшва вратата, когато те не отговорят на някое негово очакване.

НО ако те затръшната вратата на кучето, защото ги е изнервило, Кучето няма да ги съди, то ще ги изчака да им мине и пак ще е Тяхното обичащо ги куче.

Кучето би могло да прояви каприз в случай, че храната не му харесва като просто откаже да се храни и се оттегли безшумно в неговия си ъгъл. Няма да направи скандал. И с това се изчерпват фасоните му.

НО кучето ще изтърпи всичките им фасони и те не се страхуват, че то ще си тръгне, защото до гуша му е дошло от претенции и двусмислени сигнали.

Ако кучето не харесва нещо, ясно ще ви даде да разберете това, изръмжавайки предупредително. Ако нахалствате, въпреки всичко, няма да се смути, а ще покаже зъби. Автентично е.

Може би това е разковничето на тази връзка: в търсене на автентичност.

Автентичност – колко томове психология, колко книги и статии са изписани по темата. И все пак, за нас хората , автентичността сякаш  остава непостижима. А кучетата някак го могат, без дипломи, без да посещават кабинети на психоаналитици. Инстинкти, ще кажете. Така да е, но те са дар за нас – безплатни безценни уроци на нашите добри, любящи, търпеливи и прощаващи кучета.

За Автентичността – не пропускайте Остави кучето да те води към посоки и хора

Наистина ли все повече жени предпочитат компанията на кучето, пред тази на мъж?

 Нали беше време,  когато кучето беше най-добрият приятел на мъжа?

Явно нещата са се променили – то е най-добрият приятел на жените – красиви и не толкова, самотни и не толкова, млади и не толкова млади. Те обръщат гръб на мъжете в търсене на една по-лоялна, по-благонадеждна и сигурна емоционална подкрепа. Такава е тенденцията – жените живеят все по-натоварен живот, имат отговорности наравно с мъжете. И ги носят не по-зле от тях.

Обикновено мъжете репликират с лека ирония: „Вие се борихте за еманципация, ето ви сега.”

Истината е, че въобще не става дума за еманципация. Истината се нарича „Липса“: липса на топилна, на разбиране, на подкрепа, на възхищение, най-общо липса на утвърждаване на нашата значимост за някого, когото обичаме и на когото държим.

Истината е, че много от мъже не желаят да носят никаква отговорност, освен за самите себе си ( в добрия случай) и за новата си бърза кола. В града, със забързано и често угнетяващо ежедневие, жените, които сами са отговорни за всяка стотинка в своя живот, често предпочитат компанията на куче, вместо на мъже.Те имат нужда от нечие топло и искрено присъствие, когато се върнат у дома. Днес все повече необвързани жени дават предимство на четирикраката, по-лоялна, по-искрена, по-благонадеждна компания на кучето си.

Прието беше да се счита, че хората гледат куче у дома за повече сигурност, но жените го правят по по-различни причини.

Кучето и посланието на жената с куче

В днешната попкултура сме заливани  от снимки на красиви слаби създания, с разкошни руси коси, бронзов зимен тен,  впечатляващо сочни устни, които държат в ръце или в последен модел маркова чантички дребни кученца – йоркита, померани, чихуахуа – кучета, които подхождат на статуса им на желан и високо оценен трофей. В този модел кучетата са превърнати в аксесоари. Кученца, които трябва да изпратят послание към другия пол – „аз съм  нежно, деликатно и луксозно създание и имам нужда някой да ме защитава и да се грижи за мен. И съм принцеса, и съм капризна“. Такива жени рядко ще видите с едра порода куче, а още по-малко – с някой спасен от приюта рошльо. От тези фотошопирани картинки се налага една доста повърхностна представа за връзката жена – куче.

Аз вярвам, че това е само поредният рекламен трик , провокиращ консуматорското общество, налагане на една посредствена опростена визия за жената въобще. Вярвам, че тези мъници се радват на любов и грижи  и отдават същата любов, като всяко друго куче.

На другият полюс са жените, които предпочитат едри породи кучета, и още повече тези, определени като опасни породи. Тях най-често ще ги видите обути в кубинки или кецове без блестящи камъчета, крачещи в дъжда с кучето си, без да се притесняват за прическата си. Те са с протрити дънки, обикновено с татуси, отривисти  движения, стегнали здраво повода и недопускащи резки движения на кучето си.

Не ме разбирайте грешно – и нежните създания и тези, уверено държащи повода на преса канарио, имат своите тъмни и светли страни. Но със сигурност вторите правят впечатление (или поне биха искали да бъдат възприемани така ) на контролиращи сами живота си, непреклонни пред трудностите, упорити и своенравни. Възможно е да не притежават точно тези характеристики, но със сигурност ни показват какви биха искали да са – силни и трудни характери. Като кучетата си. И е вероятно да са избрали точно това куче, за да се научат да бъдат такива.

И по средата са жените, за които породата не е важна, важно е да има кого да обичат и кой да ги обича, да има за кого да се грижат и да се чувстват нужни, защото животът им е занимание самотно.

Това са най-характерните образи на Жената с куче, но причините за присъствието на кучето (понякога на повече от едно) в техния живот са много и, всъщност, динамични във времето.

Сн. Shutterstock

Все повече са двойките, които са заедно „между другото”, страхуват се да се обвързват, да създават семейства, да отглеждат деца. Да поемат ангажименти като цяло. Все повече са разводите, неуспешните и тъжни бракове.

Все повече са самотните, нежелаещи или плашещи се от сериозни връзки хора. И по-често това са мъжете, които предпочитат удобни, неангажиращи отношения. Това поставя жените в позицията на вечно чакащите онова заветно изречение „Искам да изживея живота си с теб“.

И някои от тях, чакали отчайващо дълго, променят приоритетите си. Вземат решение да не живеят сами –  живеят с кучето си, на което дават любов, грижа, съобразяват времето си, финансите си. Нещо, което им е отказано от поредния партньор, държащ на мнимата си независимост и свобода. Защо жените се ангажират с куче? Дали като заместител? Дали от разочарование? Или защото искат да обичат и да бъдат обичани, а кучето им дава безрезервно този шанс за обич?

Мъжете присъстват в техния живот само по точно определена физическа причина, при това тези жени вече съвсем не се притесняват да кажат:  „Харесваш ми, но знай, че става дума само за секс“. Точно както го правят мъжете. А сърцето им остава отдадено на отдадените на тях същества с мокри носове и развети опашки.

Двадесет неща, които трябва на научите от кучето

Продължаваме по темата:

Защо жените обръщат гръб на мъжете?

Ултиматумът „Аз или кучето“

Ръждивата страна на монетата

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

    Виж Още