Малко куче е намерено живо в развалините

Седем дни след трагедията и решението за прекратяване на издирването, малко куче е намерено живо в развалините на смъртоносното свлачище, отнесло домове в норвежко село. Това поражда надежди за спасителите, които все още издирват трима изчезнали. Кучето е намерено късно в понеделник „в добро състояние“ в район, където са работили спасители, каза говорителят на полицията Ивар Мирбо

Преди това Норвежки власти заявиха, че са се отказали от надеждата да открият оцелели от свлачището, което отнесе домове в жилищен район преди почти седмица, убивайки седем души

(JAN M. OLSEN Associated Press)

КОПЕНХАГЕН, Дания – Норвежките власти заявиха във вторник – 5 януари, че са се отказали от надеждата да открият оцелели от свлачището, което е отнесе домове в жилищен район преди почти седмица, при което загинаха седем души.

Трима души все още са в неизвестност от бедствието на 30 декември, което унищожи поне девет сгради с повече от 30 апартамента в село Аск, разположено на 25 километра североизточно от Осло. Свлачището беше сред най-лошите в съвременната норвежка история.

„С голяма тъга трябва да кажа, че вече нямаме никаква надежда да намерим хора живи след свлачището“, каза шефката на местната полиция Ида Мелбо Оейстезе.  „Направихме всичко, което е по силите ни. Но това природно бедствие беше изключително опустошително“ .

След намирането на кученцато, което дава надежда и за останалите оцеляли, спасителни екипите с кучета  продължават издирването и  „работят, за да открият всички изчезнали“, каза Оейстезе.

Друго по-малко свлачище малко преди обяд във вторник принуди властите да евакуират мястото. Един спасител, Кенет Ванген, заяви, че свлачището „не е драматично“ и че условията за търсене са получили предварително от  безпилотни летателни апарати и от друг авариен персонал.

От първоначалното свлачище екипите за търсене с кучета търсят развалините при температури под нулата, докато хеликоптери и безпилотни летателни апарати с камери за регистриране на топлинни сигнали прелитат над опустошения хълм в селото с 5000 жители. Евакуирани са поне 1000 души. Сега някои сгради висят на ръба на дълбоко дере, което е станало 700 метра дълго  и 300 метра широко .

Снимки : https://www.dailysabah.com/

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още