Защо кучето се прозява?

Причините за прозяването не са напълно изяснени (при кучета и при хората). По-рано се смяташе, че прозяването е начин за попълване на запасите от кислород в мозъка, но науката все още не е намерила доказателства за това. Не е доказано също така, че прозяването събужда уморения мозък, въпреки че най-много се прозяваме, когато ни е скучно или уморено. Тъй като прозяването е най-вероятно да се случи в топла стая, смята се, че то има някакъв ефект върху охлаждането на мозъка. Все пак трябва да се направят повече проучвания по този въпрос.

Що се отнася до кучетата, не всички прозявки са еднакви. В повечето случаи се приема, че  прозяването е форма на комуникация.

При стрес и безпокойство

Повечето бихевиористи ще посъветват собствениците да внимават за признаци на стрес при кучетата си и един от тези признаци често е прекомерно прозяване. Това е точна информация, тъй като изглежда, че кучетата се прозяват, когато се чувстват тревожни. Това се наблюдава много ясно в кучешкото училище : по време на обучение в послушание ще видите, че кучетата, изпитващи стрес и недоволство от собствениците си, често ще се прозяват, сякаш за да покажат разбирането си, че ако не отговорят на желанията им (в случая- не научат командите), може да последва наказание.

Ако сте извели кучето си на разходка и спрете да говорите със съсед, може да забележите, че то се прозява няколко пъти. Това е така, защото кучето ви или се чувства неудобно с човека или, може би, просто се притеснява да се раздвижи отново. В крайна сметка куче, толкова развълнувано да се разхожда, със сигурност не иска да спира и да стои на място около 20 минути!

Израз на Игнориране

Прозяването като знак за безразличие и игнориране се наблюдава както при домашните кучета, така и при диви каниди. Много пъти, когато кучето е изправено пред агресивно куче, то ще предложи прозявка в отговор на агресора. Това просто означава, че прозяващото куче не се интересува от някакъв конфликт. Това не е знак за подчинение, а по-скоро знак за умиротворяване.

Прозяването може да се види и при доминиращи кучета и вълци. Когато се сблъскат с подчинени или страхливи членове на глутницата или непознати, те често ще се прозяват, за да покажат липсата на внимание и желание за някакво злонамерено действие към подчинения. Това често изглежда успокояващо върху тревожното куче или вълк.

Да знаете езика на кучето е много важно. Кои са уроците, които пропускаме: прочетете още ТУК

Израз на емпатия

Учени считат, че феноменът на прозяване е заразен при хората и е знак, че те могат да проявяват емпатия. Твърди се, че социопатите, на които им липсва емпатия, никога не реагират на заразната прозявка на хората около тях. Известно е наблюдението, че прозяванията са заразни сред хората. По-интересното обаче е, че прозявките са заразни и за кучетата. Кучетата ще се прозяват в отговор на прозяване на друго куче, също така ще се прозяват в отговор на прозяване на хората, особено ако това е човек, когото познават много добре. Мнозина вярват, че това е признак, че кучетата са съпричастни както към кучетата, така и към хората.


Така че следващия път, когато кучето ви се прозява, не е задължително да се притеснявате, че изпитва много стрес и безпокойство. Въпреки че това може да е така, безпокойството далеч не е единствената причина. Много пъти прозяването е нормална част от ежедневието, точно както е за нас, хората.


Защо кучетата се прозяват? Е, първо, защо хората се прозяват? Учените дори не са стигнали напълно до дъното на тази мистерия. Но те вярват, че умората е само част от нея. „Прозяването разтяга челюстта и увеличава притока на кръв в главата, шията и лицето“, казва д-р Кейти Нелсън, старши ветеринарен лекар. Количеството въздух, погълнато по време на прозяване, е нещо повече от обичайно вдишване и това повишено налягане причинява низходящ поток от гръбначномозъчна течност и кръв от мозъка.

Теорията е, че движението на тези течности може да „охлади” мозъка, а заедно с него и останалата част от тялото. Освен това прозяването вероятно е начин за разтягане на мускулите на лицето, което може, да ви „събуди“, ако сте уморени или отегчени. По същия начин кучетата вероятно се прозяват поради тези причини по същия начин, както ние. Изтощението е една от причините кучетата да се прозяват.

Прозяват ли се кучета по други причини? Да, прозяването на кучето може да означава и други неща. Освен че прозявките служат на тези по-познати цели, кучетата също се прозяват когато са тревожни, несигурни, когато са развълнувани и в другата гама емоции –  за да изразят безразличие и като успокояващ сигнал за други кучета. „Успокояващ сигнал“, може би най-значимият от тях, е начин едно куче да поздрави мирно друго куче. Почти прилича на кучешки еквивалент на ръкостискане. И прозяването не е единственият успокояващ сигнал, който кучетата използват. Прозяването, избягването на контакт с очите, облизването на устните, подушването на нещо в околната среда и преднамерено бавно ходене са все начини, чрез които кучетата комуникират и си казват, че те не са заплаха.

Трябва ли да се притеснявате, че кучето ви се прозява? Само ако го прави по-често от обикновено. Наистина има много причини, поради които да го правят и все пак ако забележите, че кучето ви се прозява значително повече, отколкото обикновено, може да си струва да поогледате дали не изпитва стрес или безпокойство поради промени в заобикалящата го среда или просто да се чувства несигурно като цяло.

Езикът на тялото на кучето е много богат. Не пропускайте още Какво означава размаханата кучешка опашка ТУК

Защо кучето свива ушите си назад? – прочетете ТУК

Моят Приятел Кучето

Издание за природата, характера, здравето и поведението на съвременното куче и неговите хора.

    Виж Още