Означава ли размаханата опашка, че кучето е щастливо?

Размаханата кучешка опашка е синоним на радост, приятелство и добронамереност. Много хора интерпретират всякакви размахани опашки като знак, че кучето харесва това, което прави и е много щастливо. Това е един от най-често срещаните митове за кучетата.

В действителност, кучетата използват опашките си, за да изразят всякакви състояния, а не само за да покажат, че са щастливи да ни видят. Обикновено бавното, сковано и отчетливо махане на двете страни с опъната опашка е знак за концентрирано внимание, а не за приятно развълнувано куче. Спусната долу и леко размахвана опашка е признак на нервност и подчинение.

Щастливите кучета държат  опашката си на неутрално ниво и ще я размахват бързо и свободно. „Най-добрата“ опашка е опашката на хеликоптера, движението е точно това – като перките на хеликоптера. Това наистина означава, че са много щастливи.


Разглеждането на позицията на опашката на вашето куче е един от основните начини да разберете какво всъщност иска да ви каже и как се чувства.


Размахването на опашката има свой собствен код

Ако кучето ви развълнувано маха с опашка, това означава, че се радва да ви види, нали? Не е задължително. Според Discovery.com махането в ниска позиция означава, че кучето е несигурно, а бързото размахване на опашката, придружено от напрегнати мускули или разширени зеници, може да сигнализира за агресия.

Ето как бихевиористите  дешифрират какво показва опашката на кучето: знаци, които трябва да имате предвид при среща на непознати хора и кучета с вашето куче или когато вие се срещате с непознати кучета.

Развята опашка и цялото тяло танцува:  Вероятно виждате тази пантомима всяка вечер, когато се прибирате от работа. Вашето кученце ви посреща с опашка, описваща голям кръг. Ще го видите и как разклаща цялото си тяло в разпуснат вид, придружено от усмивка или мека отворена уста. „Колкото по-близо до главата на кучето е люлеещото се и поклащащо движение, толкова по-приветливо е то.“ отбелязва Ръс Хартщайн, главен изпълнителен директор на Fun Paw Care.

Бърза и трепереща: Когато видите бърза, енергична, почти трепереща опашка на куче, приемете го като знак за напрежение и/или враждебност. Кучето може да започне да действа всеки момент. Това е силно превъзбудено куче и обикновено трябва да не го доближавате, докато се успокои.

Бавно размахване: Почти можете да го видите на лицето му: кучето сякаш обмисля следващия си ход. Бавното размахване на опашката може да означава, че кучето е недружелюбно, затова действайте внимателно. Не забравяйте да вземете предвид цялата среда и личността на кучето. Ако това е непознато за вас куче, не влизайте веднага във взаимодействие.

Висока и твърда: Тази висока, твърда опашка, с бързо въртящ се връх обикновено означава, че кучето е нащрек и възбудено. То е самоуверено и ентусиазирано, и го показна на всички наоколо. Но когато опашката е висока и скована, а наблизо има и други кучета, това може да показва доминиращо поведение спрямо тях.  И ако високата скована опашка е в комбинация с оголени зъби, отворена уста, повдигнати бърни и набръчкан нос, това е знак да отстъпите. „Безопасно и уважително е за всяко животно да му осигурим пространство, за да се чувства в незастрашено и  уверено“, казва Хартщайн.

Мах надясно: Когато куче маха с опашка от дясната страна, се счита, че е по-вероятно да бъде приятелски настроено, отколкото когато кучето маха с опашка от лявата страна на тялото си. Установено е, че кучетата размахват опашките си надясно, когато искат да се доближат до нещо или някого, което е приятно за тях, например – до собственика си. Но когато се срещнат с нещо, което ги кара да се чувстват несигурни, като при среща с доминиращо куче с неприветлива поза, размахват опашките си наляво.

Спусната надолу: В този случай опашката се държи ниско, покрива плътно ануса на кучето, но все още не е извита навътре към корема между краката му. Посланието на тази позиция е, че кучето не се чувства напълно комфортно в ситуацията, в която се намира и най-вероятно е тревожно, нервно или несигурно.

Завита навътре: Малко различна от изтеглена надолу опашка, тази версия е на опашка, която е прибрана между краката. Кучето се чувства застрашено. Страхува от ситуацията, в която се намира. Уплашено и крайно несигурно е. Опашката, прибрана между краката, покрива гениталната област на кучето като опит за самозащита.

Извит към главата край: Има няколко неща, които трябва да се вземат предвид при този сценарий: някои опашки естествено се навиват над гърба и сочат главата, така че кучето всъщност нищо не иска да ни каже. Но ако иначе свободно падащата опашка се държи по посока на главата на кучето, това може да означава, че то е свръхстимулирано, в повишена готовност за атака или силно развълнувано.

Тъй като вашето куче не може да ви каже коя точно емоция изпитва, важно е да потърсите други признаци. Те може да са в спектъра, вариращ от голяма аларма до прекомерна радост, поради което разчитането на останалата част от езика на тялото, е важно, за да се разбере как се чувства то.

Несвободно движеща се опашка: Опашката не е просто сладък придатък. Това е продължение на гръбнака му с прешлени и много чувствителна част от анатомията на кучето, която е склонна към нараняване. Скованата опашка, която не се движи е проблем и може да означава, че кучето има нараняване директно в опашката или в други свързани зони. Опашката може да бъде изкълчена, счупена, наранена или да има увреждане на нервите. Потърсете незабавна ветеринарна помощ, тъй като увреждането на опашката може да причини различни проблеми, включително инконтиненция, проблеми с баланса и невъзможността да се използва опашката за комуникация.

В допълнение към движението на опашката, не забравяйте да наблюдавате и тези тихи знаци, с които вашето куче разговаря с вас: Какво всъщност подсказва виновният кучешки поглед? 

Защо кучето свива уши назад? 

Кучето ми ръмжи

Моят Приятел Кучето

Издание за природата, характера, здравето и поведението на съвременното куче и неговите хора.

    Виж Още