Защо кучето ми яде трева?

 

Любимият ни четириног спътник явно не е крава, но обича да „пасе“ трева. Обърквате се и се притеснявате  – защо го прави? Гладен ли е? Отегчен? Болен ли е? Нещо се случва със стомаха му? Ще му навреди ли яденето на трева?

Ето истината: никой не е сигурен на 100 процента. Вероятно няма един прост отговор. Различните кучета могат да ядат трева по различни причини. Но разбирането защо кучето го прави, може да ви даде сигнал за някакъв проблем или дефицит, бил той хранителен или поведенчески.

Бъдете сигурни, че не сте сами в загрижеността си, особено ако кучето ви яде трева и повръща.

„Пика“  е термин за хранително разстройството, характеризиращо се с ядене на неща, които не са храна. При хората се проявява при малки деца, а на по-късен етап при хора с хормонални или психически проблеми като аутизъм, шизофрения или обсесивно-компулсивно разстройство. При кучето също може да е сигнал за стрес. Понякога Пика показва, че вашето куче има някакъв хранителен дефицит, въпреки че често е просто признак на скука, особено когато това поведение се наблюдава при по-млади кучета.

Кучетата, които ядат трева, съвсем не са изключение и тази форма на Пика обикновено не причинява твърде много проблеми. Всъщност повечето ветеринарни лекари го смятат за нормално поведение на кучето. Едно малкомащабно проучване на 49 собственици, чиито кучета са имали редовен достъп до трева и други растения, е установило, че 79% от кучетата са яли растения в даден момент. Друго проучване за кучетата, които ядат растения, установява, че тревата е най-често яденото растение.

Защо го прави?

Има различни причини кучето ви да „пасе“. Някои хора предполагат, че кучето си търси трева, когато не се чувства добре, за да предизвика повръщане и после да се почувства по-добре. Други оспорват тази идея на основание, че не е доказано, че кучетата са толкова умни, че да могат да предприемат каквото и да е действие, за да се самолекуват (бел. ав. – ние считаме, че това е свързано с инстикта за оцеляване и не става дума за обмислено действие).

Доказателствата сочат, че повечето кучета, които ядат трева, не са болни или поне не изглеждат така. Всъщност по-малко от 10% от кучетата изглежда имат някакво здравословно неразположение, преди да ядат трева, според собствениците им. Яденето на трева обикновено не води до повръщане – по-малко от 25% от кучетата, които ядат трева, повръщат редовно след това.

И така – сред възможните причини, поради които вашето куче може да яде трева, са подобряване на храносмилането, самолечение от чревни паразити,  задоволяване на някои неудовлетворени хранителни нужди, включително нуждата от фибри. И, разбира се, съществува и възможността вашето куче просто да харесва вкуса на тревата.

В някои случаи яденето на трева е в резултат на пълно отегчение и скука. Кучето има достъп до двор, да речем, но няма много какво да прави там. Осигурявате ли редовно упражнения и умствени предизвикателства за вашето кученце? Забелязвате ли как кучето ви яде повече трева по време, когато не ходите при него и не играете?

Дистрес на стомаха

Някои експерти смятат, че тревата е форма на самолечение. Когато вашето куче има проблеми с корема, то се обръща към тревата за облекчение. Това е по-вероятно, ако поведението започне внезапно или ако кучето ви се нахвърли да яде трева, сякаш е най-вкусното парче месо. В такива случаи то удължава врата си и прави гълтателни движения, а след това повръща.

Профилактика: В някои случаи стомашният дистрес може да е признак за нещо по-сериозно, като стомашен рефлукс или възпаление на червата, така че си струва да се обадите на вашия ветеринарен лекар за съвет.

Кучетата със стомашно-чревни разстройства често ядат трева. Те са склонни да я поглъщат с неистови темпове и в доста големи количества. После ще оближат устните си (често признак на гадене) и ще повърнат. След това поведението спира. Такова поведение не е смущаващо, ако се случва много рядко (1-2 пъти годишно), но трябва да обърнете внимание, ако се случва по-често.

Фибри

Кучетата се нуждаят от фибри в храната си. Тревата е чудесен начин за тях да получат допълнителни фибри в ежедневната си дажба. Как да разберете дали апетитът към тревата се дължи на дефицит на фибри?

  • Може да забележите, че изпражненията на кучето ви са сухи.
  • Липсата на фибри също може да се прояви в разхлабени изпражнения.
  • И при двата сценария добавянето на разтворими или неразтворими фибри към храната им може да бъде от полза за вашето куче и да го обезсърчи да яде толкова трева.

Прочиства червата си от паразити

Все още има дебат дали това е причина кучетата ядат трева. Теорията е, че може да е остатъчен инстинкт от техния вълчи произход. Вълците и другите диви хищници ядат редовно трева, за да се избегне натрупването на паразити като кръгли червеи. Тогава може би е просто инстинкт? Все пак добре е да проверите последната дата, на която сте му дали обезпаразитяващи таблетки. (за грешките, които допускаме – можете да прочетете повече ТУК )

Някои кучета просто обичат вкуса на трева

Вече знаем, че кучетата не спазват социалните норми, които хората спазват. Пораснали хора, поне. Много от нас са виждали човешки деца да ядат невъзможни неща по неизвестни причини. Малко дете може да хапне с пръсти някаква мръсотия, защото това го забавлява. Същото може да се каже и за кучета. Повечето кучета имат приблизително манталитета на тригодишно дете. Вашето куче може да къса трева и да я яде по същата причина, поради която малкото дете яде цвете. Просто е забавно – може би му изглежда вкусно? В случая на кучето може би просто му е вкусно. Може би, никога няма да разберем.

Опасно ли е за него?

Освен ако кучето ви не яде трева, за да се прочиства често, това се счита за нормално кучешко поведение. Това не означава, че винаги е в безопасност. Фекалните остатъци върху тревата могат да продължат разпространението на паразити като кръгли червеи. Яденето на „заразена“ трева може да накара вашето куче да привлече неприятни посетители на храносмилателната си система.

Кучетата трябва да се държат далеч от трева, която е била обработена с химикали, пестициди или хербициди. Доколкото кучетата не получават реално никаква хранителна стойност от тревата, това също може да не им навреди – стига да няма опасни торове, пестициди или хербициди, използвани върху самата трева.

Можете да помогнете за защитата на вашия тревояд, като използвате само нетоксични продукти на собствената си морава. Когато сте навън на обществени места, внимавайте за знаци, предупреждаващи, че тревата е третирана с химикали.

Как да спрем това поведение?

Повечето случаи обикновено могат да бъдат управлявани просто, въпреки че някои може да изискват посещение при ветеринар, за да сте сигурни, че няма здравословни проблеми, които могат да бъдат решени веднага. Така че нека направим кратко обобщение на това, което може да е причина за това поведение, както и няколко други съвета, които трябва да запомните, за да помогнете на вашето кученце да живее щастлив и здравословен живот.

  • Кученцата имат любопитни носове и нетърпеливи уста. Техният свят на открития включва нуждата да разберат дали нещо е храна, играчка и т.н. Така че малките кучета със сигурност ще посегнат към тревата. Обикновено те ще издърпват цели стръкове, ще подъвчат малко преди да я изплюят и повтарят действията, сякаш играят игра
  • Ако вашето кученце яде всякаква трева и я повръща обратно, може да се опитва да успокои стомашно разстройство. Посещение при ветеринар за някои антиациди или хапчета против гадене може да помогне за решаването на този проблем.
  • Ако вашето кученце яде трева и не я повръща, може да имате куче, което трябва да балансира диетата си. Получаването им на храна с високо съдържание на фибри за кучета може да помогне за намаляване на необходимостта да се търси другаде храна. Посъветвайте се с вашия ветеринарен лекар.
  • Кучетата често действат по инстинкт. Някакъв страх от глад може да е пирчината или просто се наслаждават на вкуса на зеленината. Само се уверете, че не позволявате на вашето кученце да яде трева, която е била обработена с химикали или пестициди, тъй като това може да доведе до сериозни усложнения

Ако обезкуражавате яденето на трева, имайте предвид, че вашето куче може да търси друго поведение, за да облекчи нещо, което го боли (включително прекомерно облизване на лапи, което може да доведе до други здравословни проблеми). Избягвайте да казвате „не“ или други форми на дисциплина. Опитайте се вместо това да пренасочите кучето си, като му предложите алтернативно, несъвместимо поведение, като игра с пъзели за храна и интерактивни играчки. Хвалете кучето си, че се занимава с тези играчки.

Водете си дневник и записвайте какво яде кучето, преди да проявите това поведение. Яде ли трева, след като получи определено лакомство? След по-тлъста храна? След като е било напрегнато? (стресът може да засегне стомашно-чревния тракт, така че тази връзка е възможна)

Честите стомашно-чревни разстройства, както биха показали честото ядене на трева и повръщането след това, със сигурност могат да бъдат знак, че диетата на кучето ви се нуждае от корекция.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

    Виж Още