Проблеми на храносмилателната система

Панкреатит

Една от функциите на панкреаса (задстомашната жлеза) е изработването на храносмилателни ензими (ферменти), които разпадат храната на молекули, подаващи се на смилане от организма. Едновременно с това панкреасът има способността за „самозащита“.

Когато този механизъм е нарушен поради каквато и да е причина, ензимите увреждат самия панкреас, както и всички органи, до които успяват да стигнат. Панкреатитът засяга по-често кучето, отколкото котката. Животното става видимо отпаднало и раздразнително.

Може да бъде остър или хроничен. Острият се случва веднъж в живота. Ако не бъде разпознат навреме, токсичният му ефект причинява смърт.

Не е по-добро положението с хроничния, който се повтаря многократно и може да доведе до образуване на тумори.

Най-общите причини за това тежко заболяване са свързани с качеството на храната – високото съдържание на мазнини води до прекомерно произвеждане на панкреатични ензими.

Затлъстяване

Както при хората, така и при животните това е сериозно заболяване, водещо след себе си куп здравословни проблеми: хормонални увреждания, недостатъчна физическа активност, лошо храносмилане.

Тук няма какво много да се разсъждава – намалява се количеството и се променя качеството на хранене и живот. По-нискокалорична диета с повече упражнения. За котките това означава повече играчки за гонене.

Захарен диабет

Заболяването е причинено от прекомерно производство на хормона инсулин в панкреаса. Симптомите могат да са общи с тези на други болестни състояния – животното се движи без желание, раздразнително е и отказва храна.

В по-тежките случаи – повръща и има диария. Като последица, често явление е обезводняването. Лечението може и трябва да бъде назначено от единствено от ветеринарен лекар. Незабавната лекарска намеса може да преустанови бързото развитие на болестта.

Проктит

Засегнато е правото черво. Това название означава всички възпаления на лигавицата в последната част на дебелото черво, наречено ректум (право черво). Обикновено възпалението се предизвиква от запушване на ректалния канал, камъчета, втвърдени фекални маси, паразити, тумори.

Симптомите: При дефекация и кучето и котката извиват гръб и изхвърлят съвсем малко количество изпражнения, придружени от слуз и кръв.

Лечението се състои в прилагане на недразнещи противовъзпалителни и очистителни средства.

Диария

Причините са различни и, следователно, подходът за лечението също.

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още