Лекарства, които не са опасни за кучето.

Във вашата аптечка със сигурност има лекарства, които можете да давате на кучето.

Важно: само след консултация с ветеринарния лекар – дозите са напълно различни за хора и за животни, трябва да попитате за правилното количество, което да прилагате.

На второ място, лекарствените взаимодействия могат да бъдат опасни, така че ветеринареният лекар трябва да прегледа медицинската карта на вашето куче, за да предотврати всякакви нежелани последствия. Неразумно е да се приспивате във фалшиво чувство за сигурност, като приемате, че лекарствата са безопасни, само защото могат да бъдат закупени без рецепта и се дават на хора.

Също така е важно да се отбележи, че макар едно лекарство да е безопасно за деца, то може да не е безопасно за животни. Всъщност близо 50% от всички отравяния с домашни любимци включват човешки лекарства. Домашните любимци метаболизират лекарствата много различно от хората.

Ето списък на някои от тях, които можете да давате. Това, обаче, не се отнася за случаи, в които кучето ви е погълно голямо количество, открадвайки блистера от вашето нощно шкафче.

Лекарства против кашлица:  Много от лекарствата, които можете да закупите от аптеката без рецепта съдържат съставки, които са относително безопасни за кучета и вашият ветеринар може да ви предпише такова лечение. Но не прибягвайте към поставяне на диагноза сами, защото кашлицата може да е признак на по-сериозен проблем като дирофилариоза, сърдечни заболявания или респираторни инфекции. Най-добре е вашето кашлящо куче да бъде прегледано, преди да дадете човешки препарат.

При киселини в стомаха: Pepcid AC (фамотидин) и Tagamet (циметидин). Те работят и при кучета. Намалявайки производството на стомашно-чревни киселини, те могат да помогнат на кучетата да се чувстват по-добре. Така че, ако кучето ви грабне и излапа пакета с картофени чипсове, и после го боли корем, можете да дадете някои от тези препарати. Добре е да ги използвате периодично за хранителни разстройства, но ако стомашните проблеми на вашето куче продължават, заведете го на преглед.

Имодиум: Това лекарство е добро за лечение на диария и трябва да бъде безопасно за вашето куче, ако се дозира по 1 mg на 10 кг телесно тегло. Дайте само една доза. Ако диарията не приключи, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар. Точната диагноза на причината ще позволи целенасочено лечение на проблема.

Тиреоидни хормони: Домашните любимци – особено кучетата, ако страдат от подобно заболяване, също получават такива лекарства. Интересното е, че дозата на хормона на щитовидната жлеза, необходима за лечение на кучета, е много по-висока от дозата на човек. Ето защо, ако кучетата случайно попаднат на опаковката с хормоните на щитовидната жлеза у дома, това рядко води до проблеми. Големите остри свръхдози, обаче, при котки и кучета могат да причинят мускулен тремор, нервност, задъхване, ускорен пулс и агресия.

Не пропускайте още Носът на кучето тече – какви са причините за това? 

Изкуствени сълзи: Ако кучето ви присвива очи или мига прекомерно, може да има сухи очи или в окото е попаднал прах. Дори и най-малкото петънце в окото е досадно, а сухите очи дразнят. Понякога малко смазващи капки за очи са добър начин, за да го избавите от този дискомфорт. Но ако кучето ви продължава да присвива очи или да мига, веднага го заведете на лекар. Може да има инфекция на очите, драскотина на роговицата или чуждо тяло, което трябва да бъде отстранено. Освен това, ако очите му изглеждат зачервени или подути, или ако забележите отделяне, незабавно посетете вашия ветеринарен лекар. Бързата реакция ще облекчи дискомфорта на вашето куче и може да предотврати трайна загуба на зрение.

Стероидни спрейове, гелове и кремове: Извънборсовите стероидни препарати съдържат по-малък процент активни съставки от предписаните стероиди и обикновено са много безопасни. Преимуществото е, че те намаляват сърбежа при ухапвания от насекоми и други горещи точки. Недостатъкът е, че стероидите могат да забавят зарастването, особено ако раната е заразена.

Локален антибиотичен мехлем. Неоспоринът е често срещан локален антибиотик, използван при леки порязвания и ожулвания. Има различни търговски марки: те съдържат мощни антибактериални агенти. Този мехлем е доста безопасен при кучета и трябва да бъде във всяка аптечка. Уверете се, че мехлемът съдържа само антибиотик, а не стероиди, което всъщност може да забави заздравяването. Не забравяйте да почистите раната на кучето си, преди да приложите антибиотичния мехлем и покрийте раната, така че кучето ви да не оближе лекарството.

Спрейове, гелове и кремове против гъбички: Повечето гъбични инфекции са твърде сложни, за да се лекуват успешно с извънборсови продукти; можете обаче да ги използвате, докато успеете да заведете кучето си във ветеринарна клиника. Тъй като някои гъбични инфекции могат да се предават от домашни любимци на хора, е двойно важно да се лекуват бързо и ефективно.

Опасни лекарства! Аспирин, парацетамол, ибопрофен – те са опасни за кучетата. Прочете ТУК

Сн. Carlos-Deleon/unsplash

Моят Приятел Кучето

Издание за природата, характера, здравето и поведението на съвременното куче и неговите хора.

    Виж Още