Хипотермията при кучето

Не подценявайте студа, не надценявайте кучето!

Хипотермията е състояние, при което температурата на тялото спада твърде ниско, затруднявайки нормалните жизнени функции на организма. Рискови са животните с къса козина, малките, животни, които дълго време са изложени на студа без подслон, животни, чиято козина е мокра.

Какви са симптомите?

Животните с хипотермия треперят силно и имат забавено и повърхностно дишане.Ако не бъдат затоплени, те ще станат апатични, отпуснати, безчувствени и изходът може да е смърт.

Какъв е рискът?

Ако телесната температура спадне твърд е много, животното е неспособно да се върне към нормалната без външна намеса и лечение.Тъканите се увреждат поради намален приток на наситена с кислород кръв.Обхватът на уврежданията варира в зависимост от температурата на тялото и продължителността на състоянието на хипотермия.

Лечение

Най-важното правило е затоплянето да става постепенно. Има няколко начини за това:

• Животното трябва да бъде поставено в топла стая и завито с топло одеяло.

• Бутилка пълна с топла вода може да бъде завита в одеялото и поставена до кучето, като най-добра работа вършат пластмасовите бутилки от минерална вода. Добре е бутилката да се постави до тялото, на местата където има най-малко козина.

• Не поставяйте в директен контакт бутилката с топла вода до тялото – дори да не ви се струва толкова гореща, ефектът върху премръзналото тяло може да бъде изгаряне.

• Да се подсуши козината е винаги добре, ако е мокра това е наложително.

• Баня с топла вода може да е полезна само при положение, че степенната на хипотермия е средна и при положение, че няма да извеждате кучето навън за да отидете до ветеринарния кабинет. В противен случай само ще усложните нещата.

• На малките кученца може да се даде сладък разтвор от мед или захар в съотношение – 2 супени лъжици в чаша топла вода. Докато затопляте кучето, свържете се с вашия ветеринарен лекар, който може да ви посъветва какво друго да предприемете в домашна обстановка.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

    Виж Още