Кои са виновните бактерии?

Продължаваме статията за

Хранене със сурово месо

 

и рисковете за кучето

– See more at: https://mpkucheto.com/%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d1%8a%d1%81-%d1%81%d1%83%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%bc%d0%b5%d1%81%d0%be/#sthash.NRh0LeEa.dpufхранене

Хранене със сурово месо

 

и рисковете за кучето

– See more at: https://mpkucheto.com/%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d1%8a%d1%81-%d1%81%d1%83%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%bc%d0%b5%d1%81%d0%be/#sthash.NRh0LeEa.dpuf

храненето със сурово месо и рисковете за кучето ако не се спазват определени правила.

Основните бактерии, причинители на увреждания от хранително естество са: салмонела, кампилобактер йеюни, ешехирия коли, листерия моноцитогенес, клостридиум перфринтенс, стафилококус ауреус.

Някои от тях, за да предизвикат болестно състояние, трябва да проникнат и да се размножават в тъканите (салмонела, кампилобактер йеюни, листерия моноцитогенес), други увреждат посредстом токсините си (клостридиум перфринтенс, стафилококус ауреус)

Само салмонелите са вид с над 2000 серотипа, характеризират се със способността си да се размножават в голям брой различни приемни организми (бозайници, човек, птици и др.) и да оцеляват за дълги периоди извън приемника си.

Най-същественият източник на зараза е птичето месо и производните му продукти, следвано от свинското, говеждото и конското месо. За щастие, салмонелата е термолабилна, поради което варенето представлява отличен способ за обеззаразяване.

Бактериите от вида кампилобактер йеюни са всред най-важните причинители на хранителни токсиинфекции, по-специално някои топлолюбиви видове, сапрофити в червата на различни животни, всред които и кучето. Главният резервоар на кампилобактер йеюни са птиците, в чиято чревна флора живее той.

При последните животински видове инфекцията води началото си от замърсената външна среда, най-вече във фазите на клането.

Кампилобактериите се инактивират от топлината (50 градуса) и не се размножават в храните при обикновена температура на външната среда. Те могат, обаче, да се запазят за дълго време живи при температура 4 градуса в замразените места.

Кампилобактер йеюни може да се изолира в сравнително малък процент от случаите на кучешка диария, най-често в съчетание с инфекциозен вирусен гастроентерит.

Ешерихия коли нормално е налице в чревната микрофлора на човека и на по-голяма част от топлокръвните животни. Тази токсиинфекция представлява една от най-честите причини за диария, преди всичко в резултат от консумирането на недопечено месо, на първо място – говеждо.

Листерия моноциогенес е повсеместна бактерия в селската среда: може да бъде открита в прясното месо и производните му, размножава се най-вече в студена и влажна среда.

При кучето проявите на този вид инфекция се срещат по-рядко, но когато настъпят могат да се проявят като септикемия (отравяне на кръвта). Пряко предаване, посредством контакт, от животно на човек се среща рядко.

Клостридиум перфенгенс е обичаен обитател на храносмилателната система на човека и на различните видове животни: месните храни, които представляват интерес в този случай са червеното и птичето месо.

Те представляват риск, когато са подложени на недостатъчна топлинна обработка или са запазени по неподходящ начин, който не дава възможност за понижаване на температурата до степен да се предотврати развитието на микроорганизмите.

При човека токсиинфекцията с Клостридиум перфенгенс предизвиква лек гастроентерит, изразяващ се в диария и присвиващи болки.

Тази болестна форма има тенденция да възниква най-вече през есенния и зимния сезон. При кучето Клостридиум перфенгенс може да предизвика остра интермитираща (с прекъсвания) хронична диария.

Изявата й се благоприятства от стресове, промени в диетите, заболявания.

Стафилококус ауреус може да причини токсиинфекция, която засяга и човешкия вид и се дължи на действието на различни ентеротоксини върху храносмилателния тракт.

Токсиинфекцията се характеризира с появата на повръщане, гадене, диария и трескава температура.

Човекът е главният виновник за тази болестна форма, доколкото заразява различните хранителни продукти, по-специално претърпелите топлинна преработка, например салам, по време на манипулациите, свързани с тяхната обработка.

Най-важните бактерии, свързани с болестните изменения, които предизвикват:

Стафилококус ауреус – гастроентерит

Кампилобактер йеюни- гастроентерит

Клостридиум перфенгенс- гастроентерит

Салмонела – салмонелоза

Ешехирия коли, – гастроентерит

Листерия моноцитогенес – листериоза

 

 

Моят Приятел Кучето

Издание за природата, характера, здравето и поведението на съвременното куче и неговите хора.

    Виж Още