Ушни инфекции при кучето

Знаете ли, че по статистически данни ушните инфекции са причина номер едно кучетата да посетят ветеринарен кабинет? Един от най-добрите начини за предотвратяване на сериозни проблеми с ушите на вашето куче е да направите почистването им част от вашата рутинна грижа.

Съдържание:

Колко често трябва да ги почиствате?

Веднъж или два пъти седмично преглеждайте ушите на кучетата си, за да сте сигурни, че всичко изглежда и мирише нормално. Няма определен график за това колко често трябва да почиствате ушите на кучетата си; правилото е да ги почиствате, когато се замърсят. Ако вътрешността на ухото изглежда и мирише чисто, не е необходимо да ги почиствате.

Ушите са идеалната среда за растеж на бактерии и гъбички. Рутинната проверка за признаци на натрупване на ушна кал ще намали вероятността вашето куче да развие ушна инфекция. Ако кучето ви натрупва много ушна кал или е имало много проблеми с ушите в миналото, добре е да ги проверявате редовно. Ако кучето ви не е предразположено към инфекции и изглежда не се натрупва много ушна кал, седмична проверка е достатъчна

Как да почистим ушите на кучетата?

За съжаление, кучето най-вероятно няма да е щастливо от тази манипулация. Но въпреки липсата на ентусиазъм от негова страна, това е част от грижата и трябва да се прави от време на време. Ако кучето ви не е свикнало да му почистват ушите, може да поискате помощ, това ще ви улесни много.

Консумативи за почистване на уши за кучета, от които се нуждаете: памучни топки или марлени тампони. Клечките за уши, които ние използваме, не са добри за кучето, тъй като ако отидете твърде дълбоко, можете да разкъсате барабана на ухото му. Имате няколко възможности, когато става въпрос за избор на решение за почистване на ушите за вашето куче. Можете да ги купите препарат онлайн или да получите от ветеринарния кабинет.

Как да си направите домашен разтвор за почистване на уши за кучета

Можете да направите домашен разтвор за почистване на ушите на кучето си. Някои домашни опции включват:

 • Вода и водороден прекис. Използвайте внимателно; ушите могат да се раздразнят при прекомерна употреба на водороден прекис.
 • Оцет и вода. Смесете една част оцет и две части вода. Както при пероксида, някои кучета може да са чувствителни към оцет, така че внимавайте за признаци на дразнене.
 • Зелен чай (охладен)
 • Органичен ябълков оцет и вода, смесени в равни части.

Как да почистите ушите на кучето си

Ще започнете, като потопите памучната топка или марлята, увита около пръста, в почистващия разтвор. Започнете почистването, като леко търкате памучната топка около вътрешната страна на капака на ушите на кучетата си. Сменете памучната топка, колкото е необходимо, докато събирате мръсотия и отломки.

Започнете отвън и отидете навътре, почиствайки само областите, които можете да достигнете и да видите. Не натискайте памучното топче в ушния канал на кучето си, това може да доведе до трайно увреждане или загуба на слуха. Спрете, ако усетите някаква съпротива, искате само да почистите там, където можете лесно да достигнете.

Симптоми на инфекция на кучешкото ухо

Ако ушите на кучето миришат лошо или ако то ги чеше често и поклаща глава, това е признак, че е възможно да има вече ушна инфекция. Здравите уши нямат миризма. Ушните инфекции трябва да бъдат лекувани от ветеринарен лекар. Ако се опитате сами да се справите с инфекцията, можете да нанесете трайна вреда. Правилната диагноза ветеринарният лекар ще постави след като вземе проба от ушите и я изследва под микроскоп, за да види какви микроорганизми присъстват.

Ушните инфекции са болезнени. Много кучета ще поклащат и тръскат глава, ще разчесват  ушите си, опитвайки се да облекчат дискомфорта. Ушите често се зачервяват, възпаляват и развиват силна миризма. Често се получава черно или жълтеникаво отделяне. В хронични случаи, по ушите могат да се появят корички или удебелени участъци, ушните канали често стават стеснени (стенотични) поради хроничното възпаление. И така, ако забележите следните симптоми, предприемете бързи действия:

 • Зловоние
 • Подуване
 • Зачервяване
 • Изтечения
 • Разчесване на ухото
 • Чувствителност или болка

Ако кучето ви има черна или тъмнокафява ушна кал, трябва да се обадите на ветеринарния лекар; това е често срещан симптом за ушни акари. Нелекуваните ушни инфекции могат да доведат до трайно увреждане и загуба на слуха.

Предразполагащи инфекциите фактори

Някои кучета са по-податливи на ушни инфекции. Има няколко фактора, които увеличават вероятността вашето куче да развие ушна инфекция.

Ако кучето ви има дълги, „флопи“ уши, има по-голяма вероятност те да задържат мръсотия и влага поради по-малкото количество въздушен поток, достигащ до ушния канал. Кокер шпаньолите и Басет хаундите, например, са генетично предразположени към развитие на ушни инфекции.

Кучетата с много косми от вътрешното ухо също са по-склонни да улавят излишната мръсотия и частици в ушите си.

Кучетата, които живеят във влажна среда също са по-податливи на развитие на ушни инфекции.

Кучета, които плуват често, могат да развият ушни инфекции; не забравяйте да изсушите добре кучетата си, когато приключат плуването.

 

Колко чести са ушните инфекции?

Инфекцията на външния ушен канал (инфекция на външното ухо) се нарича външен отит и е една от най-често срещаните видове инфекции, наблюдавани при кучета. Някои породи, особено тези с големи, флопи или космати уши като кокер шпаньоли, миниатюрни пудели или староанглийски овчарки, изглежда са по-склонни към ушни инфекции, но ушни инфекции могат да се появят при всяка порода.

Дали това не са ушни акари?

Ушните акари могат да причинят няколко от тези симптоми, включително тъмно  изтечение, бурно чесане и клатене на главата. Инфекциите с ушни акари, обаче, са по-чести при малките кученца. Възрастните кучета могат понякога да се заразят с ушни акари от заразени кученца или котки. Ушните акари създават среда в ушния канал, която често води до вторична бактериална или гъбична инфекция.

Какво е ушен акар?

Ушният акар, Otodectes cynotis, е повърхностен акар, който живее върху котки, кучета, зайци и порове. Обикновено се намира в ушния канал, но може да живее и на повърхността на кожата. Ушните акари са силно заразни и животните се заразяват при директен контакт с друго нападнато от тях животно. Акарът е едва видим с просто око и може да се види като бяло петно, движещо се на тъмен фон.

Какъв е жизненият цикъл на ушния  акар?

Отнема приблизително 3 седмици, докато акарът се развие от яйце до възрастен, преминавайки през общо 5 етапа. Възрастните акари живеят около 2 месеца, като през това време те непрекъснато се размножават. Целият жизнен цикъл на ушния акар протича върху гостоприемника, въпреки че акарите могат да оцелеят за ограничено време в околната среда.

Какви са клиничните признаци на ушни акари?

Ушните акари са честа причина за ушни заболявания и инфекции, въпреки че други ушни състояния могат да причинят подобни клинични признаци. Те са вторият най-често срещан ектопаразит (външен паразит), срещан при домашни любимци; най-често срещаната е бълхата. Нападенията са много често срещан проблем при кученца и котенца, въпреки че могат да бъдат засегнати домашни любимци на всяка възраст. Клиничните признаци на заразяване варират по тежест от един домашен любимец на друг и могат да включват комбинации от:

 • Дразнене на ушите, което води до надраскване в ушите или разклащане на главата.
 • Тъмно восъчно или коричково отделяне от ухото.
 • Области на загуба на косъм в резултат на самотравмиране, причинено от яростно разчесване на ухото.

Накипен обрив около или в ухото

Слухов хематом (голям кръвен мехур на ухото, причинен от разкъсване на малки кръвоносни съдове между кожата и хрущяла); това се случва поради надраскването с ноктите при разчесване на ухото. Кожните лезии най-често засягат ухото и околната кожа, но понякога могат да бъдат засегнати и други области на тялото.

Как се диагностицират инвазии на ушни акари?

Микроскопски. Типични клинични признаци с анамнеза за контакт с други котки или кучета предполагат участието на ушни акари. Въпреки че ушните акари често причиняват ушни заболявания, други състояния могат да доведат до много сходни клинични признаци и трябва да бъдат изключени преди започване на лечението.

Диагнозата се поставя чрез наблюдение на акара. Това обикновено е просто и може да се направи или чрез изследване на ушите на домашния любимец с отоскоп, или чрез микроскопско изследване на отделянето от ухото. Ако ушите са много възпалени, може да се наложи домашният любимец да бъде анестезиран, за да може ушите да бъдат правилно изследвани и лекувани.

Как се лекуват ушните акари?

Вашият ветеринарен лекар ще Ви посъветва кои инсектицидни продукти са подходящи. Има няколко лекарства за уши, лицензирани за лечение на ушни акари при домашни любимци. Но имайте предвид, че никое лекарство не може да проникне в яйцата или какавидите, така че лечението е насочено към убиване на възрастни и ларвни форми. Разнообразие от различни възможности за лечение са на разположение на вашия ветеринарен лекар. Някои са ежедневни локални лекарства, докато други могат да бъдат инжекции (напр. Ивермектин) или продукти за еднократна употреба като Milbemite®, Revolution®, Advantage Multi®, Simparica® или Bravecto®.

Вашият ветеринарен лекар ще определи какво най-подходящо лечение може да се даде при състоянието на вашето куче и вашите предпочитания. Няма продукти, лицензирани за употреба в къщата или върху кожата на животното, но много продукти, лицензирани за контрол на бълхите, са ефективни.

Засягат ли акарите на ушите хората?

Ушните акари могат да причинят временен сърбящ обрив на податливи хора, ако в домакинството има заразени домашни любимци, въпреки че това се счита за твърде рядко събитие. Ликвидирането на акарите от домашните любимци ще излекува проблема.

Не поставяйте произволни капки в ушите му

Тъй като тези симптоми са сходни и обикновено означават инфекция, защо не мога просто да взема някакви лекарства за уши? Не е добра идея, тъй като има няколко вида бактерии и поне един вид гъбички, които често причиняват ушни инфекции. Без да се знае конкретният вид налична инфекция, не е възможно да се знае кое лекарство да се използва. В някои случаи проблемът е в чуждо тяло, полип или тумор. Лечението само с лекарства няма да разреши тези проблеми. Важно е кучето ви да бъде прегледано, за да се гарантира, че тъпанчето е непокътнато. Прилагането на някои лекарства може да доведе до загуба на слуха, ако тъпанчето е спукано. Това може да бъде установено само чрез задълбочен преглед на ухото от вашия ветеринарен лекар.

Кое лекарство да използвате?

Първо ушният канал се изследва с отоскоп, инструмент, който осигурява увеличение и светлина. Този преглед позволява на вашия ветеринарен лекар да установи дали тъпанчето е непокътнато и дали в канала има чужд материал. Когато едно куче изпитва силна болка и откаже да разреши прегледа, може да се наложи да го успокои или анестезира за задълбочен преглед.

Следващата стъпка е да се изследва проба от материала от ушния канал под микроскоп, за да се определи вида на организма, причиняващ инфекцията. Микроскопският преглед е важен, за да помогне на вашия ветеринарен лекар да избере правилното лекарство за лечение на възпаления ушен канал. Тестовете за култура и чувствителност често се използват при тежки или хронични ушни инфекции, за да се гарантира, че вашият домашен любимец получава правилните лекарства.

Как се лекуват ушните инфекции?

Резултатите от отоскопското и микроскопското изследване обикновено определят диагнозата и хода на лечението. Ако в ушния канал е заседнало чуждо тяло, има налична „восъчна тапа“ или паразит, то ще бъде премахнато. На някои кучета  ще се приложи само дълбочинно промиване и почистване на ушите. Много кучета ще имат повече от един вид инфекция (напр. бактерия и гъбички или два вида бактерии). Тази ситуация обикновено изисква използването на множество лекарства или широкоспектърни лекарства.

Много кучета с хронични или рецидивиращи ушни инфекции имат алергии или ниска функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм).Важна част от оценката на пациента е идентифицирането на основното заболяване. Ако се подозира основното заболяване, то трябва да бъде диагностицирано и лекувано, или домашният любимец ще продължи да изпитва хронични проблеми с ушите.

Каква е прогнозата?

Почти всички ушни инфекции, които са правилно диагностицирани и лекувани, могат да бъдат успешно преодолени. Ако обаче основната причина остане неидентифицирана и нелекувана, резултатът ще бъде неблагоприятен. Може да са необходими няколко повторни проверки, преди резултатът да е успешен.

Колко важно е да се лекува ушна инфекция?

Кучетата с ушни инфекции чувстват изключителен дискомхфорт и често болка. Ушите им са източник на постоянна болка и те често ги драскат и клатят глава. Това може да причини състояние, наречено „слухов хематом“, при което кръвоносните съдове в ушната клапа се счупват, причинявайки болезнено подуване, което изисква хирургично лечение. Дълбоките ушни инфекции могат да увредят или разкъсат тъпанчето, причинявайки вътрешна ушна инфекция и дори трайна загуба на слуха.

Ако ушният канал е почти затворен?

Затварянето на ушния канал е друг резултат от хронична ушна инфекция. Това е известно като хиперплазия или стеноза. Ако ушният канал е подут, е трудно или невъзможно лекарствата да проникнат в хоризонталния канал. Противовъзпалителните лекарства понякога могат да свият подутите тъкани и да отворят канала при някои кучета. Повечето случаи на хиперплазия в крайна сметка ще изискват операция.

Каква е целта на операцията на ушния канал?

Има няколко хирургични процедури, които се използват за лечение на този проблем. Най-често извършваната операция се нарича латерална резекция на ухото. Целта на операцията е да се премахне вертикалната част на ушния канал и да се елиминира подутата тъкан от хоризонталния канал. Отстраняването на вертикалния канал е сравнително лесно, но отстраняването на големи количества тъкан от хоризонталния канал е по-трудно. В някои случаи е необходимо да се премахне целият ушен канал (пълна аблация на ушния канал), което може да доведе до трайно увреждане на слуха.

Как се прилага лекарството в ухото?

Важно е да вкарате лекарството в хоризонталната част на ушния канал. За разлика от нашия ушен канал, външният ушен канал на кучето е с Г-образна форма. Вертикалният канал се свързва с външната част на ухото и е горната част на „L“. Хоризонталният канал лежи по-дълбоко в канала и завършва при тъпанчето. Целта е да се приложи лекарството в долната част на „L“ – хоризонталния ушен канал.

Ушният канал може да се лекува, като следвате тези стъпки:

 1. Внимателно издърпайте ушната „качулка“ право нагоре и леко към гърба и я задържате с една ръка.
 2. С помощта на другата ръка нанесете малко количество лекарство във вертикалната част на ушния канал, като същевременно продължавате да държите ушната мида повдигната. Задръжте ухото достатъчно дълго, за да може лекарството да стигне до завоя между вертикалния и хоризонталния канал.
 3. Поставете един пръст пред и в основата на ушната мида, а палеца поставете зад и в основата.
 4. Масажирайте ушния канал между пръста и палеца. Чува се лек звук като намачкване на хартия, което означава, че лекарството е отишло в хоризонталния канал.
 5. Освободете ухото и оставете кучето си да поклати глава. Много лекарства ще съдържат восъчен разтворител и можете да наблюдавате остатъци, разтворени в този разтворител, оставяйки ухото, докато кучето ви клати глава.

Ако трябва да се използва второ лекарство, приложете го по същия начин. Обикновено трябва да изчакате от 5 до 30 минути, преди да приложите допълнителни лекарства. Не забравяйте да попитате вашия ветеринарен лекар за конкретни указания относно всяко лекарство за уши или почистващи средства.

„Не използвайте апликатори с памучен връх, за да направите това, тъй като те ще изтласкват отломките обратно във вертикалния ушен канал. Когато всички лекарства са приложени, почистете външната част на ушния канал и вътрешността на ушната мида с памучен тампон, напоен с част от лекарството.

 

Моят Приятел Кучето

Издание за природата, характера, здравето и поведението на съвременното куче и неговите хора.

   Виж Още