Кучето ми остарява

от Радостина Тонева

Бъдете подготвени и спокойно и разумно правете каквото трябва, та когато дойде моментът на раздялата с любимото куче, да го изпратите с любов, а не с чувство на вина.

Както казват, кучетата имат един голям недостатък и той е , че не са достатъчно дълго време с нас.

Не позволявайте привързаността и тъгата по  любимото ви куче да затвори вратата на дома ви за следващия добър приятел. Това са нормалните неща в живота, колкото и тъжна и ненавременна според вас да е тази раздяла завинаги.

Винаги помнете, че ако вие се нуждаете от топлата и искрена ласка на четириног приятел, стократно повече той има нужда от вас, защото кучето без човека не може!

Какво трябва да очакваме, когато кучето остарее?

Артрози и хипотиреоидизъм са двете най-общи разстройства, които са отговорни за това кучето да загуби активността си.

Другите две състояния, които идват с възрастта, са намаляване на зрението и слуха.Артритът е много често срещано заболяване при едрите породи и болките и неразположението се увеличават заедно с промяната на времето.

Хипотиреоидизмът е ендокринно нарушение, което лесно може да бъде диагностицирано и лекувано. Козината около муцуната посивява с годините, а като цяло – оредява.

Най-добре е да се дават добавки, за да предпазите вашето куче от различни рискове като например това, че то няма да чува така добре, включително и звука на приближаваща се кола.

Очите на кучето също не са така добри както преди, то вижда като през мъгла, може да развие склероза на лещите, но това не е катаракт. Лентикуларната склероза оцветява очите в синкаво, докато катаракта ги прави бели и непрозрачни, матови.

Ако има подозрения за катаракта, необходимо е да се потърси медицинска помощ.

С възрастта мускулната маса също намалява. Много е важно в този момент редовно да посещавате вашия ветеринар за профилактични прегледи.

Внимателно наблюдавайте вашето куче, ще видите, че когато то гледа един предмет, дори отдалечен, то в същото време прави опит да го подуши, а ушите му се изправят, за да доловят звуци.

Този увод е от значение, за да си дадете сметка, че едно сляпо куче, благодарение и на нашата помощ, може да оцелее без големи проблеми. Един известен етолог е казал „Кучето вижда с носа си, котката с осезанието си“.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още