Когато носът на кучето тече

Течащият нос на кучето може да бъде много сериозен проблем, имайки предвид  220 –те му милиона обонятелни рецептори, в сравнение с нашите скромни 5 милиона.

Когато носът на кучето тече, това може да бъде от превъзбуда , че се прибирате у дома, но също така би могло да бъде и симптом на рак. И между тези две крайни състояния  има доста много причини и заболявания, които трябва да бъдат открити и лекувани.

Причини и третиране

Нормално, носът на кучето е влажен и понякога има изтечения, които са бистри като вода и в този случай няма място за притеснение. Ако, обаче, те имат жълто или зеленикаво оцветяване, ако издават миризма, това е сигнал, че нещо не е наред.  Добре е да се посъветвате с вашия ветеринарен лекар.

Ето някои от причините, на които следва да обърнете внимание.

Алергии

Ако изтеченията са чисти, има голяма вероятност да става дума за алергия. Също както хората, кучетата могат да са алергични към полени, домашен прах, спори, химически препарати, дори към мъртвите клетки, които нормално хората отделят от кожата си.

Разбира се, само по това не бива да поставяте диагноза алергия. Тя е придружена и с други симптоми: затруднено дишане, кихане, кашлица, сърбежи, кръвотечение от носа.

Да се избегне възбудителят на алергията е най-добрата превенция, но да се направи това често е трудно,  още повече, че откриването на конкретния алерген, който отключва алергичната реакция, не винаги е лесно. Но така или иначе трябва да се направи тест за алергии. Ако се окаже, че това е причината – бъдете търпеливи. Обикновено в такива случаи се предписват имуностимуланти, стероиди, антихистамини – това ще реши лекуващият кучето Ви лекар.

Блокиране

При този случай изтеченията са само от едната ноздра. Вероятно е в нея да е заседнало семе, стрък трева или нещо дребно, което е всмукано при душене по земята. Това е придружено и с кихане, търкане на носа с лапа, понякога и кръвотечение.

В този случай може да опитате много внимателно да извадите блокажа с пинсета. Ако не се чувствате сигурни, по–добре вземете от вет. аптека седатив, за да е спокойно кучето при тази манипулация, или просто го отведете при лекар.

Инфекция

При изтечения на гной или слуз от носа вероятно се касае за бактериална, гъбична или вирусна инфекция. Допълнително може да има лоша миризма, кашляне, запушване на носа.

Лечението е в зависимост от вида на инфекцията. При бактериалните обикновено се предписват антибиотици, при гъбичните – локални и специфични антигъбични препарати. Ако е хронично –  налага се оперативно лечение.

Полипи и тумори

Изтечения на слуз, гной, кръв е възможно да сигнализират за наличието на полипи или дори тумор. Придружаващи съмптоми са кръвотечение, затруднено носово дишане, издуване на поразената ноздра. Апетитът на кучето може да  спадне драстично.

При наличие на полипи оперативното лечение е задължително. Проблемът идва от това, че полипите имат способност дори след отстраняване, да се появяват отново и затова е наложително и допълващо лечение.

Опциите за лечение на тумор са променливи – доброкачествените могат да бъдат отстранени оперативно. Злокачествените се третират с облъчвания, тъй като оперативното отстраняване много рядко дава добри резултати. И за съжаление, малко от случаите са излекувани с успех.

Проблеми с ноздрите

Някои породи кучета са предразположени към проблеми с дишането през носа. Това са породите със сплескани муцунки като шу тцу, лхаса-апсо, пекинез, както и породи с меки, много широки и отпуснати носни хрущяли. Не е задължително, но с времето повечето от тях имат проблеми с носово дишане, задъхване и ако проблемът се усложни, се прибягва до операция на хрущяла.

Менингит

Кървенето от носа може да бъде един от симптомите на това заболяване, което се предава след ухапване от кърлеж. Придружаващите симптоми могат да са висока температура, треска, възпаление на очите , летаргия, кашлица и болка.

Лечението е няколко седмично антибиотично тертиране, и превенция – препарати и каишки против кърлежи.

Цепнато небце или фистула

Когато след хранене носът на вашето куче тече, това е сигнал за цепнато небце (когато двете части не се срещат) или  фистула ( дупка между носа и устата, често причинена от гниещ зъб, нараняване, ифекция).

Тук решението е оперативна намеса.

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още